Foci - Ő volt idén a világ legjobb labdarúgója a szó minden értelmében, a FIFA díja jó helyre került
Ő volt idén a világ legjobb labdarúgója a szó minden értelmében, a FIFA díja jó helyre került
Fotó: Europress/AFP

Ő volt idén a világ legjobb labdarúgója a szó minden értelmében, a FIFA díja jó helyre került

Takács MártonTakács Márton
2019/09/27 18:06
A világbajnok Megan Rapinoe a pályán és azon kívül is uralta a női labdarúgást idén. A FIFA-nak sem volt más választása, mint hogy az amerikai válogatott emblematikus játékosát válassza meg az Év legjobbjának.

Megan Rapinoe a júliusi megnyert világbajnoki döntő után úgy állt ott a Stade de Lyon-ban, karjait kinyújtva, mint egy szobor, amelyet a Musée d’Orsay-ben találnak, nyilvánvaló volt, hogy olyan csúcsra érkezett, amelyen kevesen vannak. Ő volt az aranyérmes USA szíve, méltó helyre került az Év legjobbja díj ebben a kategóriában.

Rapinoe_vb_döntő.jpg Fotó: Europress/AFP

De néhány évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy Rapinoe álljon reflektorfényben, hősként üdvözölve. Úgy tűnt, hogy Rapinoe karrierje véget ért, és a legjobb napjai mögötte vannak - olyan küzdelmeket vívott, amelyek visszatekintve egészen a FIFA díjátadó gálájának színpadjára hajtották őt.

A 2016-os olimpia csalódással ért véget a számára, ahol a Rapinoe-val felálló amerikai csapat már a negyeddöntőben kiesett, miután Svédország büntetőkkel búcsúztatta őket - még soha nem estek ki ilyen korán azelőtt világversenyen. Rapinoe 252 nap után tért vissza a riói játékok idején, anélkül, hogy komoly szinten pályára lépett volna elülső keresztszalag-szakadása miatt, és az ACL-sérülése miatt a sietős visszatérése nem sikerült olyan jól, mint ahogy a szövetségi kapitány, Jill Ellis is remélte volna.

Volt néhány pályán kívüli történés is. Rapinoe csatlakozott Colin Kaepernick tiltakozó akciójához, és inkább letérdelve hallgatta az amerikai himnuszt klubja és a válogatott mérkőzésein. Erre válaszul az Egyesült Államok labdarúgó szövetsége új szabályzatot fogadott el, amelyben kijelentette, hogy minden olyan játékos, aki nem állva hallgatja a himnuszt, büntetésben részesül, ez pedig fenyegette a helyét a csapatban.

Mindez idő alatt Ellis kijelentette, hogy Rapinoe a 2019-es vb-re készülő tagja lehet, de a veteránoknak nem lesz bérelt helyük a csapatban. A felhívás miatt olyan játékosok veszélyeztették Rapinoe helyét, mint a nála 13 évvel fiatalabb Mallory Pugh. Egy évvel később Rapinoe elismerte, hogy nehéz időszak volt, de ragaszkodott ahhoz, hogy megfiatalodott akkor. A pályán feltámadt, fittebb és erősebb volt, mint valaha. A játék iránt még elkötelezettebb lett a pályán kívüli beszédeiben is, még akkor is, ha vitatott sportolónak bélyegezték meg.

"Ezek a vélemények valójában csak megszilárdítják, hogy ki vagyok, és azokat a dolgokat is, amelyek mellett kiállok" - mondta Rapinoe 2017-ben. "Gyakran olyat teszek, amiért az emberek megtapsolnak, néha pedig olyat, amiért nem lelkesednek. Ez csak megerősítette az elszántságomat és az erkölcsi világképemet, hogy kiálljak azokért a dolgokért, amelyekben hiszek."

Rapinoe_mikrofon.jpg Fotó: Europress/AFP

Karrierje egyik legkomolyabb évéből való visszatérése megalapozta 2019-es esetleges kitörésének alapjait. Rapinoe a nyári vb alatt egy újságírói kérdésre válaszolva közölte, ő biztosan nem megy Donald Trumppal ünnepelni a Fehér Házba, ha a csapat világbajnok lesz. A személyét érintő kérdéseket mindig nagyvonalúan kezelő amerikai elnök persze nem hagyta szó nélkül a dolgot és szokás szerint néhány homályosan megfogalmazott tweettel jelezte, hogy ahhoz előbb nyerni kéne, hogy meghívja a csapatot, majd a következő tweetben már azt írta, akkor is jöhetnek az Amerikában rendkívül népszerű játékosok, ha nem nyerik meg a vb-t. 

Az eset után az Egyesült Államok a torna nagy rangadóján legyőzte a házigazda Franciaországot - Rapinoe két góljával -, majd az elődöntőben Angliát is. Ahogy a Hollandiával vívott és 2-0-ra megnyert fináléban is eredményes volt, majd pedig felemelhette a vb-trófeát. 


Az biztos, hogy Megan Rapinoe káprázatos játékos, akit ragyogó nézni. Ravasz és merész szélső, lelkesedése varázslatos - úgy játszik, mintha az élete múlna rajta. 2019-ben ennél sokkal többet hajtott végre - olyan valamit, ami meghaladta azt is, amit a lábaival művelt a labdával. Hitelessége és önbizalma különböztette meg a női vébé többi részvevőjétől. Szimpla sajtótájékoztatókon beszélt a nők labdarúgásában mutatkozó egyenlőtlenségeiről, és még ha a FIFA médiafelelőse is ült hozzá közel, nem tartózkodott a labdarúgást irányító nemzetközi testülettel szembeni kritikájától sem. 

Még márciusban az amerikai női labdarúgó-válogatott keretének mind a 28 tagja beperelte az Egyesült Államok labdarúgó-szövetségét. A világbajnoki címvédő csapat játékosai szerint a szervezet kevesebb fizetést biztosít nekik, mint a férfi nemzeti együttes tagjainak, ráadásul az edzési és utazási körülményeik is rosszabbak. Keresetüket a nemzetközi nőnapon nyújtották be, így még nagyobb figyelmet kapott a téma. 

Trump után a FIFA-ba szállt bele páros lábbal az amerikai női válogatott játékosa | Hosszabbítás

Vasárnap este játsszák a női labdarúgó világbajnokság döntőjét Lyonban. Az év legfontosabb FIFA-rendezvényének fináléjába az Európa-bajnok Hollandia és a címvédő Egyesült Államok jutott be. Elsősorban utóbbi számára jelent problémát, hogy a döntőt egy napon rendezik az amerikai kontinens két tornájának, a Copa Americának és a Gold Cupnak a döntőjével, mivel az Egyesült Államok férfi csapata az utóbbiban érintett.


Amikor ő és csapattársai felemelték a világbajnoki győzelemért járó trófeát, a lyoni közönség kórusban kantálta: „Egyenlő fizetést! Egyenlő fizetést!" Ha az USA legnagyobb sztárja valaki más lett volna a tornán, ha olyan, aki kevésbé lett volna hajlandó annyira nyíltan beszélni az egyenlőtlenségről, mint ő, érdemes elgondolkodni azon, hogy ez az ének megtörtént volna-e.

Ehhez jól illeszkedett, hogy amikor a FIFA-gálán az Év labdarúgójának választották, ismét magasabbra tette a lécet, felszólítva mindenkit a rasszizmus, a szexizmus és a futball egyéb csúnya elemeinek leküzdésére.

"Mindenkit megkérek, hogy segítsünk másoknak. Osszuk meg a sikerünket. A labdarúgásban egyedülálló lehetőségünk van, amely különbözik a világ többi sportjától, hogy ezt a gyönyörű játékot felhasználjuk a világ jobbá tételére. Ez mindenkinek a felelőssége. Remélem, hogy ezt szívébe zárja mindenki és csak csinál valamit. Csinálj bármit!" - mondta Rapinoe a milánói FIFA-gálán.

A „legjobb” szó meghatározásának módja személyenként változhat, és még bonyolultabbá válik, amikor megpróbálják kibontani a játékos egyéni sikereit egy csapatsportágban. De ha a „legjobb” úgy határozható meg, mint az a játékos, aki a legnagyobb hatással volt a legmagasabb szinten idén a játékra, akkor nem kétséges, hogy Rapinoe volt a legjobb 2019-ben.

Idei produkciója páratlan volt, nem csak a fűben lévő fehér vonalakon belül, hanem a dobogókon és a tömeg előtt is. A legmagasabb egyéni díj odaítélésére bármely más játékos számára egyszerűen nem volt lehetőség.

Amerika Kapitány aka Megan Rapinoe a pályán és azon kívül is elvitte a show-t a női foci-vb-n | Hosszabbítás

Hasonlít a világ egyik legjobb színésznőjére, Tilda Swintonra, elmondása szerint inspirálja is őt az Oscar-díjas zseni. Elképesztő jobb és bal lába van, klasszisának és karizmatikus kisugárzásának köszönhetően központi szerepet játszik a zsinórban második világbajnoki aranyérmét megszerző amerikai női labdarúgó-válogatottban, amelynek ő az egyik társ-csapatkapitánya.


via The Guardian


Hozzászólások