Foci - "Ő ehhez a miliőhöz képest egy primadonna, ide a legtökösebb fickó kell" - megvan a Marseille új edzője
"Ő ehhez a miliőhöz képest egy primadonna, ide a legtökösebb fickó kell" - megvan a Marseille új edzője
Fotó: Europress/AFP

"Ő ehhez a miliőhöz képest egy primadonna, ide a legtökösebb fickó kell" - megvan a Marseille új edzője

Takács MártonTakács Márton
2019/06/03 14:24
A posztjáról lemondó Rudi Garcia helyett a portugál Andre Villas-Boas lett a francia Olympique Marseille labdarúgócsapatának vezetőedzője, jelentette be a klub múlt kedden. Májusban Kovács Dávid, az Allez l'OM-blog szerzője kommentálta nálunk hosszabban a francia tréner távozását, ezúttal pedig utódja kinevezéséről kérdeztük őt. 

A klub múlt keddi bejelentése szerint a 41 éves trénerrel két évre szóló megállapodást kötöttek, és július elsején áll munkába. Villas-Boas az FC Portónál futott be, amellyel 2011-ben megnyerte az Európa-ligát. Azt követően irányította a Chelsea, a Tottenham Hotspur és a Zenit csapatát, legutóbb pedig a kínai Sanghaj SIPG edzője volt, amelytől 2017 őszén távozott. José Mourinho egykori segítője - a Chelsea-nél, majd az Internazionalénál - a francia egyesület első portugál edzője lesz.

Villas-Boas a Marseille kispadján Rudi Garcia helyét foglalja el, aki annak ellenére távozott az idény végén, hogy tavaly októberben 2021 nyaráig szóló szerződést kötött. A francia együttes az ötödik helyen zárta a bajnokságot, 13 vereséget szenvedett és 52 gólt kapott, ami esetében az elmúlt 30 év legrosszabb mutatója. A dobogós csapatokkal (Paris Saint-Germain, Lille, Lyon) szemben ráadásul mind a hat mérkőzését elveszítette. Az Európa-liga előző idényében döntős együttes a 2018/19-es EL-szezonban a csoportkör hat mérkőzésén csak egy pontot szerzett. A Marseille a következő idényben biztosan nem szerepelhet a nemzetközi kupában.

"Egy-két szezonon túl nem tart Rudi Garcia varázsa" - Mi lesz veled, OM? | Hosszabbítás

Rudi Garcia, az Olympique Marseille labdarúgócsapatának vezetőedzője klubja szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, az idény végén, két és fél év után távozik a francia klub kispadjáról. Kérésünkre Kovács Dávid , az Allez l'OM-blog szerzője kommentálta hosszabban a hírt. Rudi Garciát még 2016 októberében nevezték ki az Olympique Marseille vezetőedzőjének, és az előző idényben az Európa-liga döntőjéig vezette az OM-et.


"Szeretném, ha fiatalos hevület lenne úrrá a csapaton. Ha egy erős egyéniség fújna be frissességet az öltözőbe. Nem gondolok óriási stratégákra, annál inkább valami olyasmire, amit Gabriel Heinze is képvisel. Egykori OM-játékosként – nem mellesleg közönségkedvencként – pontosan tudja, miről szól ez a klub, erőskezű karakternek gondolom."  - mondta nekünk egy héttel ezelőtt Kovács Dávid, aki sokakhoz hasonlóan azt szerette volna, ha OM-kötődésű edzőt kap a Marseille. Nem jött be az álma. Először arról érdeklődtünk nála, hogy szerinte miért nem vállalták ezt megoldást a klub vezetői?

"Nem, valóban nem, még ha szó is volt Gabriel Heinzéről a francia sajtóban, láthatólag sokadik opcióként gondolkozott volna benne a klub vezetése. Ez egy elég markáns üzenet, amivel világgá kürtölte a Marseille, hogy továbbra is a legmagasabb szintre kerülés a cél. Nem adják fel a Champion Projectet, szó sem lehet arról, hogy visszavegyen a tempóból a klub. Ez egyfelől persze jól hangzik, és nagyon klasszul passzol a klub hagyományaihoz is, azonban a Financial Fair Play világában, amikor a nulláról, BL és EL nélkül vágsz neki a következő szezonnak, logikusabb lépésnek tűnt felépíteni egy új keretet, belefért volna a rutintalan, de klubhű edző, és sorolhatnám. De félreértés ne essék, örülök annak, hogy az OM menedzsmentje a tulajdonossal az élen ennyire ambiciózus és kitart amellett, hogy ennek a csapatnak a legmagasabb szinten a helye. Kizárólag a hogyan aggaszt, az, hogy most jó pár lépés kimarad és könnyen lehet, hogy két elvesztegetett év után megint üres kézzel várhatjuk a projekt harmadik felvonását."

"Több név is szerepel a vezetőség listáján. Laurent Blanc és Claude Puel képviseli azt a maroknyi francia edzőt, akiben még talán hisznek, de André Villas-Boas, Leonardo Jardim és Sergio Conceicao személyében jelentős portugál kontingenst is interjúztatnának állítólag." - nyilatkozta nekünk Rudi Garcia lemondása után Kovács Dávid. Kíváncsian vártuk, Dávid mit szólt André Villas-Boas kinevezéséhez a múlt héten mondottak fényében, vannak-e fenntartásai a személyét illetően?

"Kimondottan nem örültem neki. Mikor befutottak az első pletykák, csalódott voltam. Továbbra is jobban hittem volna egy másik irányban, ami ennek a szöges ellentéte nagyjából. Igyekszem nyitottan, bizakodóan hozzáállni, megérteni mi a célja a vezetőknek, de nem tudok kizárni bizonyos tényezőket. Villas-Boas egy csapatánál sem töltött el két évnél többet, eléggé tutista típus, aki csupa nagycsapatnál dolgozott, ahol olyan kihívások elé nem állították, mint ami itt vár rá. Az OM még mindig óriási erő Franciaországban, kicsit olyan, mint például a Los Angeles Lakers az NBA-ben. Teljesen mindegy, ki az edzője, kik játszanak a mezében, a média már csak a múltja és a tradíciója miatt is figyel rá, nem beszélve a szurkolókról, akik, ha jönnek az eredmények, a vállukra vesznek, de ha nem megy a szekér, megtalálják a bűnbakot. Ő ehhez a miliőhöz képest egy primadonna, nagyjából a három rivális – PSG, Lyon, Monaco – bármelyikénél inkább el tudnám képzelni edzőként, de ide a legtökösebb fickó kell."

Végül azt kérdeztük az egyik legnagyobb hazai OM-drukkertől, hogy Villas-Boas eddigi munkáját ismerve mi várható tőle a Marseille-nél, a portugál mennyire passzol kedvenc klubjához? Jöhet a támadó foci?

"Ez a legnehezebb kérdés. Mert minden fenntartásom ellenére pár dolgot meg egészen kedvelek benne. Tapasztalata tényleg megkerülhetetlen, és ahogy gondolkodik a fociról, szintén szimpatikussá teszi. Saját bevallása szerint elemezte már a keretet és a klub szenvedélyes történelmét, ehhez pedig jól passzol a Portónál bemutatott stílusa. Valahogy azt érzem, hogy bár nem hordozza magában az OM DNS-ét, de az alapvető elképzelését fűszerezi az Angliában magára szedett pragmatizmus, és ennek a sokrétűségnek eddig nagyon is híján volt a csapat. Jöjjön az AVB-korszak, térjen csak vissza a lehengerlő foci Marseille-be!"
Hozzászólások