Foci - Neymar futballista vagy inkább celeb? Nem lehet egyszerre mindkettő?
Neymar futballista vagy inkább celeb? Nem lehet egyszerre mindkettő?
Fotó: Europress/AFP

Neymar futballista vagy inkább celeb? Nem lehet egyszerre mindkettő?

Takács MártonTakács Márton
2019/03/10 15:43

Neymar még csak nézőként lehetett jelen a Parc de Princes-ben szerdán, ahol azt láthatta, hogy csapata, a Paris Saint-Germain az idegenben megszerzett kétgólos előnyét eltékozolva 3-1-re kikap a Manchester Unitedtól és nem jut be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. 

A mérkőzést követően fáradtnak tűnt, betudhatóan a hosszú repülőúttól és a brazil karnevál hatásaitól. Az adrenalin így is dolgozott benne rendesen, a partvonal mellett magából kivetkőzve üvöltött a továbbjutásról döntő büntető megítélése miatt, majd az Instagram-oldalán folytatta bírálatát. "Ez egy szégyen! Az UEFA kiválasztott négy embert, aki semmit sem tud a futballról, hogy a lassítás alapján döntéseket hozzon. Nem történt szabálytalanság. Hogyan lehetne háttal a labdának [szándékosan] kezezni? Basszátok meg magatokat!"  - javasolta üzenetében a brazil klasszis. 

Megvédte edzője az MU elleni zakó után vállalhatatlanul őrjöngő Neymart | Hosszabbítás

Már a lefújás pillanatában, a televíziós felvételeken lehetett látni, hogy Neymar nehezen viselte csapata meglepő, 3-1-es vereségét - és kiesését - a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Nem sokkal később rávetette magát az Instagram-oldalára is, ahol adott néhány, nem túl barátságos tanácsot a hajrában büntetőt ítélő játékvezetőknek. Thomas Tuchel, a párizsiak vezetőedzője megvédte klasszisát.

Neymar nem játszott, de edzőjével együtt úgy készült, hogy sérülése után a sikeresen megvívott nyolcaddöntő után a Bajnokok Ligája előttük álló szakaszában már a pályán tud segíteni a PSG-nek. A brazil Lance című lap keddi címlapján a "Neymar, futballsztár vagy celeb? címmel jelent meg róla cikk.

Olaj volt a tűzre ezzel a kérdéssel kapcsolatban, hogy láthattunk róla egy rakás fotót, amint a brazil karneválon bulizik. A BL-nyolcaddöntőt megelőző szombaton, de még hétfőn is azt figyelhettük, hogy táncol hazájában, ami azt is felvetette, hogy akkor ezek szerint már ennyire jól van a sérült lába. 

Neymar a karrierjének megítélését veszélyeztette azzal, hogy a karneválon engedte ki a gőzt. De ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, nagy stábjával keményen dolgozott közben otthon a rehabilitációján, a PSG személyzetének felügyelete alatt. 

Neymar megígérte Buffonnak, hogy hozzásegíti őt a Bajnokok Ligája-győzelemhez | Hosszabbítás

A Paris Saint-Germain csatára, Neymar bízik benne, hogy idejében felépül sérüléséből ahhoz, hogy amennyiben csapata túljut a Manchester Uniteden, már a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében pályára léphet. Neymar még januárban sérült meg egy Strasbourg elleni kupameccsen, és 10 hétre kidőlt lábközépcsont-problémája miatt. Ezzel biztossá vált, hogy a Manchester United csapatával vívott Bajnokok Ligája-párharcról lemarad.

Azt talán nem vonhatjuk kétségbe, hogy a labdarúgás az első az életében. Esete különbözik Ronaldinhóétól, akinek saját boxa volt a Sambadrome-ban, hogy a legteljesebb mértékben kiélvezhesse a fesztiválokat. A PSG és a Barcelona egykori klasszisánál úgy tűnt, gyorsan belefáradt a top futballisták számára megkövetelt életformába. Ronaldinho egyik korábbi csapattársa beszélt arról, idővel hogyan csappantak meg azon edzések száma, amelyeken a brazil sztár is részt vett. Inkább az éjszakai életet részesítette előnyben, és a labdarúgó karrierje 26 éves korától kezdve hanyatlásnak indult. 

Neymar elmúlt 27. Brazil beszámolók és a PSG szerint is messze van még attól, hogy elveszítse a foci iránti fókuszát, keményen edz, és pozitív benyomásokat kap csapattársaitól is. Természetesen a futballon kívüli idejét előkelő társaságban szereti tölteni. A Lance cikkében olvasható, hogy a Santos óta Neymar a médiafelületeit a magánéletének hivalkodó és túlzó részleteivel szórja tele. 

Itt egy generációs problémával állunk szemben. Neymar a közösségi médián felnőtt generáció poszterfiú-hercege. A hírnév iránti vágya mindig is motiválta abban, hogy rivaldafénybe kerüljön. Úgy tűnik, nincs ellentmondás aközött, hogy nagy játékos lehessen és közben élvezhesse a pezsgő életmódot. Mindez azt jelenti, hogy a célközönségével - a közösségi médián felnőtt korosztály - nagyon is jól kommunikál, mindenki mással pedig kevésbé jól.

De hogy sportszerűek legyünk vele kapcsolatban, azt is el kell mondani, hogy a pályán nyújtott teljesítményére nincs rossz hatással az, amiket azon kívül csinál. A lábközépcsont-sérülése előtt sem volt fontosabb neki, mint maga a játék. A legcsekélyebb jelét sem adta, hogy elveszítette volna elképesztő lelkesedését a labdarúgás iránt. 

Neymar maga adja meg a választ a címben is feltett kérdésre. "Futballsztár vagy híresség?" Az ő válasza erre? Miért ne lehetne mindkettő?

De megteheti ezt a PSG-vel? Ez a kérdés járhat most a fejében újra és újra. A fenevad természete megmutatta jelét a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Két különböző évben is sérülése gátolta, hogy kieséses meccsen játszhasson. A PSG mezében még csak ezután jöhet a komolyabb időszaka. 

Megérte vajon? A Real Madridnál várható nagytakarítás helyet csinálhat neki ahhoz, hogy visszatérhessen Spanyolországba, ahol egy nagy klub újjáépítésének kulcsembere lehetne, egy sokkal versenyképesebb bajnokságban.

Neymar a Real Madridnak is hízeleg gyógyulása alatt | Hosszabbítás

Azt nem tudjuk pontosan, Neymar mennyire tölti hasznosan a rehabilitációs idejét sérülése alatt a gyógyulás szempontjából, azt viszont igen, hogy szokásához híven nem tétlenkedik, találkozott az igazi Ronaldóval és még arra is jutott ereje, hogy szépeket mondjon a Real Madridról.

Ez egy újabb különbség Neymar és Ronaldinho között. Utóbbi már túl volt pályafutása csúcsán 26 éves korára, a 2006-os világbajnokság kudarca vízválasztó volt a karrierjében. Ronaldinho viszont addigra meghódította az egész világot. Nyert vb-t 2002-ben - a Ronaldinho, Ronaldo, Rivaldo csatárhármas legfiatalabb tagjaként -, 2004 és 2006 között pedig olyan ragyogó teljesítményt nyújtott a Barcelona mezében, amellyel tartós örökséget hagyott maga után. 

27 évesen Neymar előtt még sok megmászásra váró hegy áll. A legnagyobb kérdés nem is az vele kapcsolatban, hogy ő egy futballsztár-e, vagy inkább egy celeb. Inkább az, hogy mennyire nagy labdarúgó. Az elkövetkezendő években erre adhat csattanós választ, bármelyik klub mezét is viseli majd.

Ha ez nem tudja majd a pályán bebizonyítani, olyan minősítéseket fog kapni, amilyeneket nem egy alkalommal például Joey Bartontól. Tavaly ősszel így fogalmazott a brazillal kapcsolatban az angol futball korábbi fenegyereke:

"Úgy gondolom, hogy Neymar a labdarúgás Kim Kardashianja. Nem a világ legjobb játékosa, ezt a vébén is láttuk. Nincs egy szinten Cristiano Ronaldóval és Messivel. Sőt, rengeteg más játékos is előtte van. Nem a futball, hanem a hirdetőpiac nagysága, pontosan olyan, mint a Kardashianok." 

Neymar egy futballceleb, nem a világ legjobbja | Hosszabbítás

Joey Barton legalább annyira híres éles nyelvéről, mint kőkemény szereléseiről. Az egykori - na jó, igazából egyszeres - angol válogatott középpályás ezúttal Neymarról fogalmazott meg sarkos kritikát, szerinte ugyanis a brazil támadó nem tartozik a futball nagyságai közé, amit a világbajnokságon is bizonyított. A játékoskarrierje során Marseille-ben is megforduló Barton a L'Equipe-nek adott nyilatkozatában beszélt Neymarról.

Pazar. Semmi duma című önéletrajzi könyvében, melyet ezen a felületen nemrég méltattunk, még árnyaltabban fogalmazott Neymarról. 

“Előfordult, hogy túl hamar ítéltem meg valakit, ezek közül kiemelkedik, hogy Neymarról azt találtam mondani, hogy ő a labdarúgás válasza Justin Bieberre.”   

via ESPN

Hozzászólások