Foci - Neymar és a PSG miatt szívnak az európai klubfutball szenvedő klasszisai
Neymar és a PSG miatt szívnak az európai klubfutball szenvedő klasszisai
Fotó: Europress/AFP

Neymar és a PSG miatt szívnak az európai klubfutball szenvedő klasszisai

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/04 18:32
Szakértők szerint Neymar 2017-es klubváltása, amivel a Paris Saint-Germain megduplázta az addigi átigazolási rekordot, olyan szinten megdrágította a sztárjátékosok vásárlását, hogy ma már csak egy igen szűk kör képes lebonyolítani egy ilyen üzletet. Ez főként akkor jelent problémát, ha valami oknál fogva létszámfelettivé válik valamelyik méregdrága sztárjátékos.

Hamarosan kezdődik az új európai futballszezon, azonban néhányan a legnagyobb sztárok közül még nem tudják, mit hoz számukra a jövő. Az elmúlt hetekben Neymar, Gareth Bale és Philippe Coutinho klubváltása is terítéken volt, és megrekedni látszó pályafutásuknak jót tehetne a környezetváltozás, azonban mindhárman nehezen találnak új klubot. Ugyanis - és nemrég írtunk erről már Bale kapcsán - kialakult a játékosoknak egy szűk rétege, amelyik kevés lehetőség közül válogathat. Egykoron a sztárok megtartásával bajlódtak a klubok, ma az eladásuk problémás.

"Neymar két évvel ezelőtti átigazolása tartósan átalakította a labdarúgás piacát, így ő most annak a helyzetnek az áldozata, amelynek kialakításában aktívan segédkezett" - mondta Simon Chadwick, a Salfordi Egyetem kutatója. "Amikor 2017-ben a francia klub katari befektetői megkétszerezték az addigi átigazolási rekordot, mesterségesen felfújták a futballisták árát, emiatt kialakult a leszivárgó gazdaság hatás. Ironikus módon Coutinho is szerves részét képezte ennek a folyamatnak."

075_urbanandsport-spainpre180107_npXgi.jpg Fotó: Europress/AFP

A szakértő szerint ezek az igazolások fenntarthatatlanná váltak, mivel a klubok többsége nem tud ennyi pénzt elkölteni. Sokan ezért inkább a tehetségek felkutatására és fejlesztésére törekednek a sztárok vásárlása helyett.

"Ez a helyzet a Neymarhoz és Bale-hez hasonló játékosoknak árt leginkább, mivel a kluboknak nincs elég pénzük, hogy megoldják az átigazolást. Neymar (27), Coutinho (27) és Bale (30) esetében az életkort is figyelembe kell venni. A vevőnek ugyanis a harmincas éveikben kellene értékesíteni őket, amikor a vételárnál jóval kevesebb összeget kapnának értük" - magyarázta Chadwick, aki úgy gondolja, az a tény, hogy a klubok egyre inkább vonakodnak idősödő játékosokat igazolni, a gazdasági realizmus megjelenésére utal.

Példaként a PSG másik sztárját, a 20 éves Kylian Mbappét hozta, akit ha úgy alakulna, a PSG egészen biztosan profittal tudna értékesíteni, ráadásul marketing terén is jelentős bevételt termel a klubnak a következő öt-tíz évben. "Talán az nem annyira egyértelmű, de Neymar egyre inkább egyfajta anakronizmussá vált: ő a szimbóluma annak, hogy a geopolitikailag motivált költekezés fenntarthatatlan a labdarúgásban" - utalt arra, hogy a PSG megvásárlásakor Katar politikai céljait is szem előtt tartották a befektetők.

000_1JA8KY.jpg Fotó: Europress/AFP

Neymar leigazolásával új szintre kívánták emelni a projektet: abban a reményben fizették ki a tulajdonosok a 222 milliós kivásárlási árát, hogy a brazil klasszis vezetésével közelebb kerülnek az áhított Bajnokok Ligája-győzelemhez. Bár első két idényében 27 és 24 gólig jutott, az európai sikerek elmaradtak. Idén például a hazai porondon domináns PSG sokkoló körülmények között búcsúzott a Manchester United ellen a tizenhat között, azt követően, hogy az Old Traffordon 2-0-ra verte Ole Gunnar Solskjaer csapatát.

Közben a brazil világsztárt sérülések és eltiltások is sújtották, fegyelmi problémái miatt a brazil válogatott csapatkapitányi karszalagjától is megfosztották. Júliusban, azt követően, hogy csapattársai nélküle nyerték meg a Copa Americát, kihagyta az első PSG-s edzésnapot, tovább növelve a közte és a klub között lévő feszültséget. Bő egy hónapja a párizsiak frissen kinevezett sportigazgatója, Leonardo a La Parisiennek adott nyilatkozatában kijelentette, a brazil játékos nem érinthetetlen.

"Megfigyelhető egy jelenség az európai futballban, hogy azok a nagy klubok, amelyek sokat költöttek sztárjátékosokra, és egy éra végéhez értek, vagy a klubtól elvágyódó, esetleg a vártnál kevésbé sikeres sztárral rendelkeznek, nehezen lépnek tovább" - értékelte a helyzetet James Horncastle, az egyik legismertebb szakíró. "Így van Neymar a PSG-nél, Paul Pogba a Manchester Unitednél, Olaszországól pedig Gonzalo Higuaín említhető, akiért 90 milliót fizetett a Juventus, tavaly mégis a Milanhoz küldték."

000_1J26F2.jpg Fotó: Europress/AFP

Higuaín teljesítménye egyértelmű csalódás volt Milánóban, ezért a szezon második felét már a Chelsea-nél töltötte, azóta pedig visszatért a Juventushoz.

Neymar mellett akad egy másik brazil futballista is, aki hasonló cipőben jár. Coutinho 2018-ban 145 millió euróért csatlakozott a Barcelonához a Liverpooltól, azonban a remek angliai évei után súlytalannak bizonyult Spanyolországban. Minden idők harmadik legdrágább futballistájaként igazolták le, jövője mégis bizonytalan. Állítólag a játékost érdekelné a Premier League-be való visszatérés, viszont az biztos, hogy egyelőre nem a korábbi klubja nyújt neki segítő kezet, legalábbis Jürgen Klopp határozottan elutasította ezt a lehetőséget.

Coutinho tehát jobb híján kivár, csakúgy, mint Gareth Bale. A walesinek még három év van a szerződéséből, múlt héten pedig esély kínálkozott rá, hogy - potom heti másfél millió dolláros fizetéssel - a kínai Jiangsu Suninghoz szerződik. Azonban Florentino Pérez, aki gyakran védte a játékost, amikor épp nehéz pillanatokat élt át, lefújta az üzletet. Bale-t az előző négy szezonban rengeteg sérülés hátráltatta, mindössze 79 bajnokin lépett kezdőként pályára. 14 trófeája, 231 mérkőzésen szerzett 102 gólja és 65 gólpassza azonban igencsak figyelemreméltó teljesítmény.

Egy fontos tanulságot leszűrhetünk Bale és a Real Madrid elmérgesedő kapcsolatából | Hosszabbítás

Gareth Bale - talán még most is - a világ egyik legjobb támadójának számít, mégsem tud túladni rajta a Real Madrid. Ahogyan Jonathan Wilson, a kiváló angol szakíró írja, a szuperklubok kitermelték a szuperjátékosokat , akiket csak a legszűkebb értelemben vett elit engedhet meg magának.

 

"Nehéz helyzetbe hozta magát a Real Madrid" - szögezte le Horncastle. "Sok év van hátra a szerződéséből, nagyon jól keres, és a klub nehezen talál megfelelő állomást számára. Egy olyan vevőt, aki hajlandó kivásárolni és a fizetési igényeit is ki tudja elégíteni, lehetővé téve, hogy a Real tovább költhessen. Ezt a Rubik-kockát kellene kirakni. Ilyen eredményekkel, ennyi BL-győzelemmel a háta mögött Bale oldaláról az a kérdés, mik az ambíciói. Bizonyítania már nem kell. Úgy érzi-e, mennie kell? Azt gondolom, az edzőjével való kapcsolatát leszámítva nincs rá oka."

via CNN

Hozzászólások