Foci - Nevetséges, hogy fekete játékosok képviselik Oroszországot, véli a korábbi válogatott
Nevetséges, hogy fekete játékosok képviselik Oroszországot, véli a korábbi válogatott
Fotó: Europress/AFP

Nevetséges, hogy fekete játékosok képviselik Oroszországot, véli a korábbi válogatott

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/19 20:25
Pavel Pogrebnyak, az orosz válogatott egykori támadója nem egészen érti, mi szükség van külföldi játékosok honosítására, azt pedig egyenesen nevetségesnek tartja, hogy fekete futballisták szerepelhetnek az orosz nemzeti csapatban. Kommentjét Vlagyimir Putyin egyik tanácsadója rasszistának nevezte, és az sem elképzelhetetlen, hogy az Orosz Labdarúgó-szövetség eltiltással bünteti a futballistát.

Pályafutása során Pogrebnyak megfordult a Stuttgart, a Fulham és a Reading színeiben, legszebb éveit azonban a Zenit Szentpétervárnál töltötte. 2006 és 2012 között rendszeresen játszott az orosz válogatottban, összesen 33 alkalommal öltötte magára a címeres mezt, melynek színeiben nyolc gólig jutott. 2008-ban térdsérülés miatt kimaradt az Eb-bronzérmes csapatból, négy évvel később viszont már ott volt a válogatottal a kevésbé szép emlékű kontinenstornán.

Ezúttal azonban nem a góljaival hívta fel magára a figyelmet, hanem egy orosz bulvárlapnak adott interjúval, melyben megkérdőjelezte a külföldi születésű játékosok szerepét. "Nem értem a honosítás lényegét, például azt, hogy Ari (a brazil születésű Ariclenes da Silva Ferreira - a szerk.) orosz útlevelet kapott. Nevetséges, amikor egy fekete játékos képviseli az orosz nemzeti csapatot. Mario Fernandes topjátékos, de ott van Igor Smolnikov a posztján. Külföldiek nélkül is tudnánk boldogulni" - magyarázta Pogrebnyak.

000_1EM7RH.jpg Fotó: Europress/AFP

Mikhail Fedotov, aki az orosz elnök emberi jogokért felelős tanácsadója, emellett az oroszországi Emberi Jogok Tanácsának elnökségi tagja, az egyik orosz tévécsatornának adott nyilatkozatában elítélte a támadó szavait. "Úgy hiszem, hogy aki elég jól játszik és rendelkezik orosz útlevéllel, az képviselheti az orosz nemzeti csapatot. Hogy milyen a bőrük, a szemük vagy a hajuk színe, az lényegtelen. Ez mindenki számára egyértelmű kell, hogy legyen" - szögezte le az interjúban Fedotov

Ari és Mario Fernandes az elmúlt 12 hónap során kapott orosz útlevelet, és a válogatottban is bemutatkozott már. Fernandes ott volt a hazai rendezésű világbajnokságon negyeddöntőig menetelő csapatban, és az ő találatával harcolták ki az oroszok Horvátország ellen a tizenegyespárbajt. Ari kicsivel később, 2018 novemberében debütált az orosz nemzeti csapatban egy Németország elleni barátságos mérkőzésen, azóta még egy találkozón kapott lehetőséget. 

Az Orosz Labdarúgó-szövetség várhatóan vizsgálatot indít Pogrebnyak nyilatkozata miatt, és akár el is tilthatják a csatárt néhány mérkőzésről. Oroszországban nem ez volt az első eset, hogy inzultus érte a fekete játékosokat, a világbajnokság előtt például a francia válogatott egyes játékosait majomhangok imitálásával fogadták, 2018-ban pedig az egyik harmadosztályú orosz klub ultracsoportjának tagjai jelezték: noha a klub színe fekete, a játékosoknál a fehéret favorizálják.

via goal.com 

Hozzászólások