Nemzetközi - Tényleg ő lehet az angol foci megmentője
Tényleg ő lehet az angol foci megmentője
Fotó: Europress/AFP

Tényleg ő lehet az angol foci megmentője


2015/03/28 17:46

Októberben még senki nem ismerte.

Márciusban az angol futball megmentőjét, a jövő nagy csatárát látják benne.

Ő Harry Kane, a Tottenham Hotspur támadója, aki a Premier League idei szezonjában már 19 gólt szerzett, ezzel Diego Costával holtversenyben vezeti a PL góllövőlistáját.

A 21 éves, 188 cm magas csatárt már eddig is (november óta) az angol foci megmentőjének tartották sokan, A litvánok elleni gólját követően még inkább erősödni fognak ezek a hangok. A játékos körül kialakult hisztériát jól mutatja, hogy péntek este, amikor a neve megjelent a Wembley kivetítőjén a cserék között, az egész stadion egy emberként kezdett el örülni.

A minden sorozatot figyelembe véve 29 találatnál járó támadó Londonban látta meg a napvilágot, 11 évesen csatlakozott a Tottenhamhez, tehát a klub saját nevelésű játékosának számít. A 2009-2010-es szezonban az U18-as csapatban 22 meccsen 18 gólt szerzett, nem meglepő hát, hogy a kétszer is leültették a felnőtt csapat kispadjára, igaz, a bemutatkozásra 2011. augusztusáig várni kellett, mivel addig (és utána is) többször is kölcsönadták. Első meccse egyébként egy Európa Liga selejtező volt a Hearts ellen, ahol azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a kihagyta a saját maga által kiharcolt büntetőt.

Első White Hart Lane-en lőtt góljára a 2013-2014-es évadig kellett várni, akkor a Ligakupában vette be a Hull City hálóját. A Premier League-ben először 2014. április 7-én talált be a Sunderland ellen, ezt követően zsinórban még két meccsen gólt szerzett.

Állandó kezdő csak a mostani szezonban lett, és bár nehezen indult az idénye (igaz, az EL-playoffban oda-vissza betalált az AEL Limasszolnak), de aztán beindult a henger: gólt lőtt a Chelsea-nek, az Arsenalnak és a Liverpoolnak is, és elérte azt, ami legutoljára Cristiano Ronaldónak sikerült: egymás után kétszer, januárban és februárban is ő lett a hónap legjobb focistája a Premier League-ben. Ezt követően a válogatott meghívó szinte automatikusan érkezett, de az, hogy első meccsén a nemzeti csapatban, Wayne Rooney helyére beállva 79 másodperc után gólt szerezzen, arra talán legmerészebb álmaiban sem mert gondolni - még akkor sem, ha szavai ennek ellentmondanak.

"Ilyen kezdésről álmodtam, és most ez megvalósult, fantasztikus. Az országomat képviselni a legmagasabb szinten, és gólt szerezni, ez pályafutásom csúcsa eddig, remélem, még sok ilyen alkalom lesz" - mondta a selejtező után Kane.

A BBC hosszú elemzése szerint Kane jelenleg a legjobb előretolt ék a szigetországban, akinek labdakezelése és labdatartási képessége egészen kiváló - hosszú távon megoldhatja az angolok csatárgondját. Szenvedélyes, a futball iránt maximálisan elkötelezett, őszinte embernek tarják őt a szakértők, a csapattársai valamint az edzők is, a londoniak szurkolói már Jürgen Klinsmannhoz hasonlítják. Alan Shearer, a Premier League gólrekordere szerint Kane-nek "veleszületett képessége a gólszerzés, ráadásul fiatal, frissességet hozott a csapatába, a hozzáállása pedig egészen példás. Szeret a védők mögé kerülni, de a pozícióharcban is megállja a helyét, az adódó lehetőségeket maximálisan kihasználja. Gyorsan lő, nagy jövő állhat előtte."

Nagy kérdés, a válogatottban egyelőre mennyi szerep fog jutni neki, hiszen Wayne Rooney mellett Danny Welbeckkel, Raheem Sterlinggel, és ha még valaha egészséges lesz, akkor Daniel Sturridge-dzsel kell felvennie a versenyt - más kérdés, hogy egy esetleges PL-gólkirályi cím után nem nagyon gondolnánk, hogy van szövetségi kapitány, aki ki merné őt hagyni a nemzeti csapatból...

Hozzászólások