Nemzetközi foci - A szuperliga létrehozása lehet a sztárcsapatok forradalma
A szuperliga létrehozása lehet a sztárcsapatok forradalma
Fotó: Europress/AFP

A szuperliga létrehozása lehet a sztárcsapatok forradalma

HosszabbitásHosszabbitás
2020/11/01 14:47
A koronavírus-járvány a labdarúgó kluboknak is hatalmas veszteségeket okozott. A Bajnokok Ligája nyolcasdöntőjét a kényszer szülte, de könnyen lehet, hogy nem egyedi eset lesz. Az új helyzet egy régóta tervben lévő ligát hívhat életre. Már csak az a kérdés ki lesz a megalkotója és tulajdonosa. Az ugyanis garantálható, hogy hatalmas pénzek találnak majd gazdára és ebből senki sem szeretne kimaradni.

Hasonló folyamatok bontakoznak ki jelenleg, mint 1992-ben, amikor az UEFA megalkotta a labdarúgó Bajnokok Ligáját, és egy új korszak vette kezdetét. Az elmúlt években azonban felgyorsult a labdarúgás körüli élet, és kezdi kinőni jelenlegi formáját. A nemzeti bajnokságokat egyes csapatok kisajátították, elég, ha csak a Juventusra vagy a Bayern Münchenre gondolunk. A BL pedig tavasszal indul be igazán, ősszel még kevésbé kiélezett a harc a nagycsapatok között. Joggal merül fel a rajongókban is, hogy miért nem egész évben a nagyok csatáját tudja nézni, amikor a legjobbak küzdenek meg egymással.

Erre a folyamatra a mostani járványhelyzet még inkább ráerősíthet. A lehetséges szuperliga kialakulás körüli helyzetet, Dénes Ferenc sportközgazdász segítségével néztük át. Elmondása szerint a jelenlegi körülmények között nehéz bármit előre is megjósolni, de az biztos, hogy a kis- és a nagycsapatok is szenvednek, különböző okok miatt.

„A kiscsapatokat sokkal komolyabban érintette az első hullám, mivel ők sokkal inkább ki vannak téve a meccsnapi bevételeknek és nem garantáltak számukra a TV jogdíjak.”

Változatlan marad a Premier League létszáma, de biztosan nem utoljára jelentkeztek a reformerek | Eurosport

Nem telnek tétlenül a Premier League klubjainak mindennapjai még ezekben a napokban sem, amikor az angol klubfutball a Nemzetek Ligája-fordulók miatt lélegzetvételnyi szünethez jutott. A napokban látott ugyanis napvilágot az az átfogó, a teljes jelenlegi angol ligarendszert megreformáló javaslat, amely komoly összegeket biztosítana a bajba jutott alacsonyabb osztályú klubok számára, ezzel együtt azonban jelentősen átalakítaná a legfelsőbb osztály jelenlegi kereteit.

Ebből adódóan látszik, hogy az idén nyári átigazolások során még kevésbé tudtak érvényesülni a piacon, ami még nagyobb szakadást hozhat eredményben a csapatok közt. Ugyanakkor a nagycsapatoknál is megtorpanás látszik. A Bayern Münchenek egy nézők nélkül lejátszott mérkőzés 4 millió eurós veszteséget jelent. Nem véletlen, hogy az elitklubok többsége kölcsönadási szerződéseket kötött a legutóbbi átigazolási időszakban. Tehát nem lehet kérdés, hogy ki kell nyitni egy újabb pénzcsapot.

„A legnagyobb csapatok számára a zárt kapus meccsek évi 50-200 millió eurós veszteséget okoznak. Ugyanakkor a fizetések okozzák a legnagyobb problémát, ahol magas a garantált fizetés és kevés a bónusz.”

Ki lesz a tulajdonos?

Látszik, hogy a változás elkerülhetetlen az európai labdarúgásban, a kérdés csak az, hogy ki áll az élére. Az élcsapatok sürgetik a módosításokat, még az UEFA-nak ez láthatóan nem érdeke. A látszatintézkedéseivel vajon ezt el fogja-e tudni odázni az európai vezetés? A jelenlegi helyzet nem kedvez a kivárásra játszó döntéshozóknak.

„A koronavírus összességében erősíti a hatásokat és a szuperliga felé tereli a labdarúgást.”

További kérdéseket vet fel, hogy az UEFA az általa rendezett Eb küzdelmeiből kizárja-e a számára szakadárok által indított új ligában résztvevő játékosokat? Nehéz elképzelni egy olyan kontinensviadalt, ahol a legjobbak nem vehetnek részt. Ekkor egy újabb kérdés merül fel: a játékosok a többszörös pénzt választják majd, vagy azt, hogy a hazájukért harcoljanak.

„Ezt a kérdést az dönti el, hogy a meghatározó sztárjátékosok hol fognak játszani. Ha én lennék az UEFA, akkor én csinálnám meg a szuperligát, ebbe benne akarnék maradni!”

uefa-szekhaz-logo-min.jpgFotó: Sky Sports

Egy értelmezhetetlen liga

Amennyiben az UEFA-nak sikerül a kezdeményezés élére állni és megtartja magánál a jogokat, nem szabad elkövetni azt a hibát, mint a Nemzetek Ligájánál. A két éve indított sorozat a nemzeti csapatok közötti érdektelen barátságos meccseket hivatott felszámolni. A szurkolók felé azonban továbbra sem sikerült jól kommunikálni, hogy mi a lényege és célja a küzdelemnek. Nemrégiben Arsene Wenger, az Arsenal korábbi legendás menedzsere így nyilatkozott a témában: „Ha az utcán megkérdeznénk az emberektől, mi a lényege a Nemzetek Ligájának, nem sokan tudnák megmagyarázni. Meg kell szabadulnunk a Nemzetek Ligájától, és egyértelműbb, mindenki számára érthető versenysorozatot kell találnunk.”

nemzetek-ligaja-csoportok-uefa-min.jpgFotó: Marca

Nemzeti bajnokságok

Az egyértelműen látszik, hogy a jelenlegi focinaptár túl sűrű és a játékosok teljesen ki vannak zsigerelve. A mostani helyzet miatt gyakorlatilag a nyári szünetnek is búcsút inthetnek egy jó időre. Ilyenkor persze elő lehet jönni azzal az érvvel, hogy jócskán túl vannak fizetve az átlaghoz képest, de végső soron ők is csak emberek. Egyik liga és kupasorozat sem szeretne lemondani a profitjáról, így mindenki köti az ebet a karóhoz. Erre még az is rájön, hogy a jelenlegi állás szerint a következő szezontól az UEFA bevezeti a harmadik számú kupasorozatát is (aminek egyelőre még neve sincs).

„A harmadik liga egy termékportfólió-bővítés. A területi korlátokat egyelőre nem akarja feloldani az UEFA a szuperliga miatt. Szerintem ez a jövő: szuperliga 1, 2, 3. és a nemzeti ligák elhalnak. Ennek csak az szab gátat, hogy Kelet-Európában rendkívül nagy az állami pénzek aránya a nemzeti ligákban.”

szuperliga-elkepzelt-logo-min.jpgFotó: AGONAsport

Jövő

A labdarúgás visszatért oda, ahol 1992-ben tartott. A különbségek szabad szemmel is láthatóak a klubok között, a nagycsapatok komoly anyagi és presztízs veszteségtől szenvednek. A minta régóta adott, csupán némi átalakításra vár, ami európaivá varázsolja.

„Az NFL és az NBA lehetnek a követendő példák. De az európai sportkultúra nem ez. Ha van egy szuperliga, akkor ott már amerikai mintára brand-ek (márkák) fognak játszani. Ha Lipcsében lehetett csinálni csapatot, akkor Budapesten méginkább!”

profi-ligak-erteke-min.jpgFotó: HowMuch.net

Összeségében ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi labdarúgás teljesen megszűnik és valami teljesen más veszi át a helyét. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a világ felgyorsult és minden folyamatosan változik. A trendeket le kell tudni követni, vagy különben más teszi meg. Az FTC idei bravúrja is megismételhető, csak új alapokra kell helyzeni a klub menedzselését. Ezek a változások mind a látványosságot szolgálják, és azzal mi, labdarúgás iránt rajongók csak még jobban fogunk járni.


Szerző: Petán Patrik


Hozzászólások