Nemzetközi foci - Szoboszlait Beckhamhez hasonlítva méltatja a világ leghitelesebb sportlapja
Szoboszlait Beckhamhez hasonlítva méltatja a világ leghitelesebb sportlapja
Fotó: Europress/AFP

Szoboszlait Beckhamhez hasonlítva méltatja a világ leghitelesebb sportlapja

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/11/29 14:42
A nagynevű The Athletic Szoboszlai Dominikot Kevin de Bruyne-höz, a fiatal Gareth Bale-hez és David Beckham hasonlítja. Jelenlegi 25 millió eurós piaci értékét pedig nagy lehetőségnek tartja egy nagy klub számára, hiszen még most formálható a csapat saját stílusához.

„Miért különleges Szoboszlai Dominik, és miért akarják őt szerte Európában?” címmel jelent meg hosszú írás a tekintélyes The Athleticben, amelyben több szerző mutatja meg Szoboszlai Dominik jelentőségét idehaza és jelenlegi klubjában, Red Bull Salzburgban. Ezután – főleg jelenlegi edzője, Jesse Marsch segítségével – megmutatja, mely képességeiben erős, és hol van még lehetősége fejlődni a jelenleg 20 éves támadó középpályásnak.

A The Athletic az idei Bajnokok Ligája szezon elején egy kisebb csokorban már megemlítette Szoboszlait azok között, akikre az idei csoportkörben mindenféleképpen figyelni kell, most azonban külön cikket szentelt neki.

„Nagyon kedvelem a személyiségét, hiszen mindig tanulni akar, keményebben dolgozni, fejleszteni magát. Ő akar lenni a legjobb. Tavaly egy kivételével minden meccsen játszott a Bajnokok Ligájában, pedig még csak 18-19 éves volt, mert azt láttam, nem ijed meg a lehetőségektől. Benne akar lenni ezekben a pillanatokban. Ez teszi olyan különlegessé”

- nyilatkozta Jesse Marsch a lapnak, összefoglalva ezzel Szoboszlai mentális képességeit, a benne rejlő lehetőségeket.

A cikk azonban beszél a játékos fizikai képességeiről is. A szöveg elején megemlítik három rendkívüli gólját a közelmúltból: a Törökországban lőtt a távoli szabadrúgásgólt, a Lokomotiv Moszkva elleni Bajnokok Ligája találatot és végül, de nem utolsó sorban az Izland elleni győztes gólt. A szerzők szerint mindhárom egyszerre mutatja meg Szoboszlai képességét. Egy szeptemberi, egy októberi és egy novemberi tizenhatoson kívülről ellőtt találat, amiből látszik, hónapról hónapra fejlődik Szoboszlai távoli rugótechnikája.

„Modernkori David Beckhamként tudom leírni. Neki volt képessége egyszerre ívelt és erős lőtt passzokat is ugyanolyan jól indítani, mikor mire volt szükség. Szoboszlai tárháza azonban ennél is színesebb, és megvan hozzá a rugóerő."

- utalt Marsch a törökök elleni találatra.

Az Izland elleni meccsen lőtt gólja után azonban a cikk megemlít egy fontos részletkérdést: a 92. percben született egy 50 méteres sprint után, egy egyébként nagyon nehéz, sűrű időszakban.

A szerzők szerint gyakori, hogy jó technikai készséggel megáldott játékosok nem mindig a legjobb helyezkedők a pályán, ha labda nélküli játékról van szó, és gyakran nincs meg a motor sok egymást követő teljes meccsre. Ez a három tulajdonság azonban egyszerre van meg Szoboszlaiban.

Ezeket az egymás mellett fejlődő képességeket Marsch így foglalja össze:

„Minden bizonnyal legnagyobb ajándéka a jobb lába, odateszi a labdát, ahová csak szeretné, de sokat és gyorsan is tud futni. Ugyanakkor igyekszem elérni, hogy ne csak labdával használja ezt az atletikus képességét, ha nem akkor is, amikor nincs nála. Labda nélkül is legyen veszélyes!”

Minderre pedig a szerzők a legutóbbi Bajnokok Ligája mérkőzést, a Bayern München elleni, egyébként vereséggel záruló találkozót hozták példaként. Szoboszlai ezen a meccsen nem lőtt gólt, mélységbe futásai, labda nélküli mozgása azonban gyakran veszélyt jelentett a világ legjobb kapusa által vezényelt védelemben.

Ebbéli képességeit fejlesztve a világ legjobb 10-esei közé tartozhat. Ahogy a szerző mondja: „Ha egyszerre tudja használni látásmódját, technikai képességeit, atletikusságát és személyiségét, úgy olyan dominanciára tehet szert, amire sokan mások nem képesek.”

Mit mutatnak a számok?

A cikk írói a Smarterscout nevű analitikai adatai alapján megvizsgálta, hányasra lehet értékelni Szoboszlai védekező, labdabirtokló és támadó képességeit. Ez az oldal valós és részletes adatok alapján 0-99 között pontozza a játékosok különböző tevékenységét, ahogy azt a videojátékok is teszik.

pizza_dominik_szoboszlai_LM_2019-20-1472x1472.pngFotó: The Athletic

Amíg védekező számai csekélyek (a megnyert a fej párbaj kivételével nem érik el a 20 pontot), labdabirtoklás tekintetében már többségben vannak a kiemelkedően magas értékek. A támadásokat nézve pedig kifejezetten a legjobbak közé tartozik. Helyzetteremtő képessége, a játékostársak kiszolgálása a Premier League eliteszintjét mutatja. Mindezeket a számokat pedig alátámasztja a Bajnokok Ligája szereplés is, a Statsbomb statisztikai adatai szerint

Szoboszlai 23 lövést eresztett meg az eddigi négy meccsen, aminél többet, 34-et, csak Lionel Messi ért el.

Noha a védekezési statisztikai számai messze elmaradnak a támadóitól, de még a labdabirtoklóitól is, a cikk mégis részletesen mutatja meg az egyébként csúfos 6-2-es, Bayern München elleni vereség képeivel, Szoboszlainak hogyan van szeme az üres területekre futni a védekezés közben.

Mire lesz ez elég?

Talán ez a legtöbbször elhangzó kérdés mostanában a Red Bull Salzburg fiatal támadó középpályásával kapcsolatban. Az ismét felröppenő átigazolási hangok a válogatott és BL-sikerek miatt ismét egyre erősebbek. Egészen valószínű, hogy Takumi Minamino és Erling Haaland tavaly téli távozása után idén Szoboszlai következik, és a tavaszi szezont már ő sem az osztrák bajnokságban tölti. A The Athletic néhány felvetést hoz cikkében, amelyek megfontolásra méltóak.

Éppen ugyanitt jelent meg korábban egy összeállítás, amelyben az Arsenal érdeklődéséről számolnak be, de Mikel Arteta játékstílusában éppen a támadó harmad labdabirtoklása ritka, és az ide szükséges védekező kvalitások hiányoznak a leginkább Szoboszlaiból. Viszont az ő támadó harmadbéli változatossága miatt vethető be több helyen, nagyjából úgy, mint Kevin De Bruyne a Manchester City-ben, amolyan szabad mozgású nyolcasként.

A Liverpool skót védője, Andrew Robertson és Szoboszlai Dominik küzd egy labdáért a tavalyi Bajnokok Ligája-csoportkörben.A Liverpool skót védője, Andrew Robertson és Szoboszlai Dominik küzd egy labdáért a tavalyi Bajnokok Ligája-csoportkörben.Fotó: Europress/AFP

Másik komoly érdeklődő az AC Milan. Késő tavasszal még úgy tűnt, azzal, hogy a Red Bull erős embere, Ralf Rangnick mégsem érkezik vezetőedzőnek Milánóba, jelentősen csökken Szoboszlai megjelenési lehetősége egy esetleges odaigazolás után. A hangok azonban ősszel ismét felerősödtek, főleg miután november 3-án a La Gazzetta dello Sport írt róla terjedelmes cikket  A The Atlantic szerint Stefano Pioli vezetőedző 4-3-2-1-es felállásában ő lehet Hakan Calhanoglu utódja a tízes pozícióban, miután a töröknek nyáron lejár a szerződése.

A legkézenfekvőbb talán mégis a testvérklub RB Leipzig, ahol a svéd csatár, Emil Forsberg helyét vehetné át. Az elmúlt nyolc évben majd 20 játékos, többek között Naby Keita vagy Dayot Upamecano költözött Salzburgból Lipcsébe. Egy biztos, Szoboszlai Dominik Julius Nagelsmann keze alatt további Elképesztő fejlődésen menne át.

Akárhogy is lesz, várhatóan a következő 1-2 hónapban minden kiderül.

Hozzászólások