Serie A - Ibrahimovic elgondolkozott a visszavonuláson, de inkább a Milan felemelése mellett döntött
Ibrahimovic elgondolkozott a visszavonuláson, de inkább a Milan felemelése mellett döntött
Fotó: Europress/AFP

Ibrahimovic elgondolkozott a visszavonuláson, de inkább a Milan felemelése mellett döntött

Németh DánielNémeth Dániel
2020/12/01 19:56
Zlatan Ibrahimovic 39 évesen is bizonyítja klasszisát a Serie A-ban, a mostani szezonban már 10 gólnál jár, amivel kilenc fordulót követően vezeti a góllövőlistát. A svéd gólvágó elárulta, hogy nemrég a visszavonulás gondolata is megfordult a fejében, azonban ügynöke tanácsára inkább a Milan felemelését tűzte ki céljául, amely projekt egyelőre jól halad.

"Szerencséje van a Juventusnak, mert ha az első naptól kezdve itt vagyok, megnyerjük a bajnokságot!" - jelentette ki júliusban Ibrahimovic, miután csapata 2-0-s hátrányból felállva 4-2-re legyőzte a Juventust. A hangzatos nyilatkozatairól is ismert támadó kijelentését akkoriban talán még saját szurkolói is megmosolyogták, elvégre a milánóiak az előző években inkább ötödik-hatodik erőnek számítottak Olaszországban. Ibrahimovic és a Milan azonban minden várakozást felülmúlóan teljesít, a milánóiak ötpontos előnnyel vezetik a Serie A-t.

Ibrahimovic: "Szerencséje van a Juventusnak, ha az első naptól kezdve itt vagyok, megnyerjük a bajnokságot" | Eurosport

Óriási meglepetésre a Milan 4-2-re legyőzte a címvédő Juventust az olasz labdarúgó-bajnokság 31. fordulójában. A vendégek Adrien Rabiot és Cristiano Ronaldo találatával már 2-0-ra is vezettek, Zlatan Ibrahimovic büntetőjét követően azonban öt percen belül megfordította a Milan a találkozót. A svéd center pedig ezúttal sem maradt adós a hangzatos nyilatkozatokkal.

Legutóbb 2011-ben, épp Ibrahimovic vezérletével nyert bajnokságot a Milan, 2012-es távozását követően pedig elindult a lejtőn a klub, 2014-ben már csak a 10. helyen zárt a Serie A-ban. Valahol tehát szimbolikus lenne, ha ismét a svéd klasszis segítségével térne vissza a Milan a klub történetéhez méltó helyre, leginkább a Bajnokok Ligájába, ahol legutóbb hat évvel ezelőtt szerepelhetett. Az erős kezdés ellenére bajnoki címről még mindig túlzás beszélni, de a BL-kvalifikációt érő top 4-es helyezést elérheti a csapat.

Ibrahimovic teljesítménye mindenképpen megsüvegelendő, de annak fényében különösen extra, hogy néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, véget ért az európai pályafutása. 2018-ban az MLS-ben szereplő Los Angeles Galaxyhoz igazolt, ahol 58 mérkőzésen 53 góllal és 15 gólpasszal zárt. A sikeres amerikai kitérőt követően pedig azt kellett mérlegelnie, hogy belevágjon-e egy újabb fejezetbe, avagy inkább búcsút intsen a labdarúgásnak. Végül előbbi mellett döntött, és az AC Milanhoz igazolt.

Totti szerint Ibrahimovic 50 éves koráig elfutballozhat akár fél lábon is | Eurosport

Az AS Roma legendája, Francesco Totti tisztelgett Zlatan Ibrahimovic teljesítménye előtt, az olasz szerint a svéd klasszis akár 50 éves koráig is a pályán lehet. Ibrahimovic alaposan visszavágott az őt becsmérlőknek, amióta januárban visszatért a Serie A-ba az AC Milanhoz.

"Miután visszatértem, mindenki azokról a korábbi Milan-játékosokról kérdezett, akik egyszer visszaigazoltak a csapathoz, és nem tudtak felnőni a korábbi szintjükhöz. Akik kudarcot vallottak. Miért leszek én más? Egyszerű válaszom volt: soha nem veszítettem el a szenvedélyt. Minden alkalommal úgy érzem magam a pályán, mint a kisgyerek, aki először eszik cukorkát. A labda a legjobb barátom, és azt szeretném, hogy életem végéig az legyen" - magyarázta Ibrahimovic, akit külön vonzott a milánói projekt nehézsége. 

"Az élet a kihívásokról szól. Azt éreztem, hogy eleget tettem már, ekkor fogalmazódott meg bennem, folytassam-e vagy sem. Számomra az volt a nagy kihívás, hogy visszatérjek ide, és kísérletet tegyek a mentalitás megváltoztatására, a helyzet megváltoztatására, illetve, hogy megértessem a játékosokkal, miről szól a Milan. Az a Milan, amit én ismerek, amit az egész világ ismer." A svéd támadó minden mérkőzésen próbálja a legtöbbet kihozni a csapattársaiból, ami szerinte az edzéseknél kezdődik. 

Ibrahimovicot a Milan holland aranylabdásaihoz hasonlította a klub legendás védője | Eurosport

Az AC Milan legendás hátvédje, Franco Baresi Zlatan Ibahimovic az olasz klubra gyakorolt hatását ahhoz hasonlította, amit Marco van Basten és Ruud Gullit jelentett a milánóiaknak az 1980-as évek végén, a '90-es esztendők elején. Gullit és Van Basten az 1980-as évek végé felé csatlakoztak a Milanhoz, és Baresi mellett ők is kulcsemberei voltak a Rossonerik hazai és európai dominanciájának.

"Játék közben a saját személyiségemre és persze tudásomra támaszkodom. Nagy nyomást helyezek a társaimra, mindenkiből szeretném a legtöbbet kihozni. Néhányan ezt jó néven veszik, mások nem annyira, akadnak olyanok is, akik nem tudják elviselni. Nehezükre esik a gondolat, hogy akkor kell teljesíteni, amikor úgy döntünk, és én úgy döntöttem, hogy minden nap teljesíteni kell. Amilyen az edzés minősége, olyan a játék is. Mindegy, hogy fiatal vagy idős, ugyanazt a nyomást helyezem rájuk, mert egy oka van annak, hogy itt vannak: elég jók hozzá."

A 39 éves klasszis természetesen komolyan veszi a mentorszerepet is. "A pályán kívül nyilvánvalóan másképp szólok a fiatalokhoz, a viselkedésem is más, mint az idősebbekkel szemben. A pályán viszont mindenkit ugyanúgy kezelek. Soha nem vagyok elégedett, mindig többet szeretnék, ez az oka annak, hogy itt vagyok, és ezen a szinten tudok teljesíteni. Nem sok játékos van a múltban vagy a jelenben, aki hasonlóra volt képes. Olyan vagyok, mint Benjamin Button, napról napra fiatalodom" - jelentette ki Ibrahimovic.

via goal.com

Hozzászólások