Serie A - Súlyos dolgokkal vádolja korábbi játékosa az olasz sztárcsapatot
Súlyos dolgokkal vádolja korábbi játékosa az olasz sztárcsapatot
Fotó: Europress/AFP

Súlyos dolgokkal vádolja korábbi játékosa az olasz sztárcsapatot

Németh DánielNémeth Dániel
2018/11/18 18:43

Jonathan De Guzman, az Eintracht Franfkurt 14-szeres holland válogatott középpályása a De Voltkskrant nevű lapnak adott interjújában részletesen mesélt azokról a megpróbáltatásokról, amelyek még a Napoli labdarúgójaként érték. A 31 éves futballista szerint volt olyan sérülése, amit nem kezeltek megfelelően, és amikor a gyenge teljesítménye miatt el akarták adni, az egyik klubvezető még meg is ütötte.

A holland középpályás 2014-ben csatlakozott a Napolihoz, még Rafa Benítez kérésére szerződtették a Villarrealtól. 36 mérkőzésen lépett pályára a dél-olasz csapatban, hét gól mellett három gólpassz volt a mérlege. Ezzel a teljesítménnyel nem tudta megszilárdítani a helyét, Benítez távozása pedig végképp megpecsételte a sorsát. Szerinte azonban egy félrekezelt sérülés is szerepet játszott abban, hogy a tudása alatt teljesített.

Nem vették komolyan

2015 márciusában a hastáji fájdalmakra panaszkodott, ezért megvizsgálta a Napoli vezető orvosa, Alfonso De Nicola. "Diétát javasolt, csökkentenem kellett a napi szénhidrátbevitelt, emellett pihenőre küldtek. A fájdalom azonban visszatért. Rafa Benítez azt mondta, nézessem meg magam egy másik orvossal is, azonban a klub ezt nem engedte, mert De Nicolának nagy hatalma van." A fájdalmai ellenére az orvosa egészségesnek nyilvánította.

Nyáron a Napoli átesett egy edzőváltáson, Benítez helyét Maurizio Sarri vette át a kispadon. "Én olyan játékos vagyok, aki simán lefut 10 km-t egy meccsen. Azonban, ha csak 6 km-re vagyok képes, és azt is csak félgőzzel tudom teljesíteni, az edző nyilvánvalóan nem választ be a csapatba. Nem hitték el, hogy fájdalmaim vannak. Sétára és futásra képes voltam, fordulni és lőni azonban nem tudtam rendesen.

000_Par8108835.jpgFotó: Europress/AFP

Azt gondolták, csak kitaláltam a fájdalmakat. Olyan sokszor elmondták ezt, hogy én is kezdtem kételkedni a testem által küldött jelzésekben."

Bunyó a sportigazgatóval

Miután Sarri nem számolt De Guzmannal, a Napoli vezetősége megpróbálta pénzzé tenni a létszámfelettivé vált futballistát. Érdeklődőből nem volt hiány, a Sunderland és a Bournemouth is leigazolta volna. Az átigazolási ablak vége felé egy milánói szállodába küldték tárgyalni, azonban végül egyik klub ajánlatát sem fogadta el. "Szerettem volna felépülni, mielőtt elkötelezem magam valahova" - indokolta a döntését.

Cristiano Giuntoli, a Napoli sportigazgatója dühösen reagált a hírre. "Azt üzente az egyik beosztottján keresztül, hogy ha nem írok alá más klubhoz, a Napolinál fog véget érni a karrierem, és soha többet nem léphetek pályára. Ez így ment egy napon keresztül, egészen addig, amíg Giuntolinak el kellett utaznia, hogy más ügyekben tárgyaljon." De Guzman konzultált az ügynökeivel, majd úgy döntött, hogy marad a Napolinál.

Az egyik edzésen nem várt események zajlottak le közte és a sportigazgató között. "Az öltözőben voltam, amikor odajött és egy darab szarnak nevezett. Azt magyarázta, hogy ígéretet tettem, hogy távozni fogok, pedig ilyesmire nem került sor. Aztán hirtelen arcon ütött. Begurultam, elkezdtünk verekedni, székek borultak mindenfelé. Az egyik csapattársam, Camilo Zuniga lépett közbe, szétválasztott minket. Összeszedtem a cuccaim és hazamentem."

000_DV1994189.jpgFotó: Europress/AFP

Másnap közölték vele, hogy nem edzhet a csapattal, maximum a pálya körül kocoghat. "Próbáltam beszélni Aurelio De Laurentiis elnökkel, de nem reagált a hívásokra. A fia, Edoardo - akivel korábban tisztességes kapcsolatom volt - később odajött hozzám, és azt mondta: 'Nem mész te sehová. Itt maradsz, de számunkra halott vagy.' A játékosok sem segítettek, mert aki kísérletet tett erre, azt kritizálni kezdték."

Tényleg sérült volt

Négy hónappal az esetet követően engedélyt kapott, hogy megvizsgáltassa magát egy másik orvossal. Americo Menghi sérvet állapított meg nála, ezért a műtéti megoldást javasolta, De Nicola viszont nem értett egyet kollégájával. A játékos Dániába repült az ügynökével, ahol egyeztettek egy másik specialistával, Per Holmich-kal, aki megerősítette a diagnózist. Ennek ellenére a műtétet tovább halogatta a Napoli orvosa.

"10 perc alatt megállapították, hogy sérvem van, amit műteni kell. Azonban De Nicola ismét nemet mondott. Azt válaszolta, hogy nem hisz a műtéti helyreállításban, és nem akarja, hogy miatta érjen véget a pályafutásom." Januárban kölcsönadták a Carpihoz, ahol rábólintottak a műtétre. Erre végül Münchenben került sor. "A fájdalom gyorsan megszűnt, azonban a testem annyira legyengült, hogy egyik sérülésből estem a másikba." 

043_dpa-pa_181111-99-769764_dpai.jpgFotó: Europress/AFP

2016-ban visszatért a Napolihoz, de ezúttal sem győzte meg Sarrit a képességeiről. Róla egyébként jó véleménnyel van a futballista, ahogy a klubnál dolgozók nagy részéről is. Később eltöltött egy rövidebb időszakot a Chievónál, mielőtt az Eintracht Frankfurt végleg kivásárolta a szerződéséből. Állítása szerint visszautasított pár zsíros ázsiai szerződésajánlatot, amit nem bánt meg, hiszen tavaly Német Kupát nyert a csapattal.

"A nápolyi időszak sötét fejezet a pályafutásomban, amit ezzel az interjúval szeretnék végleg magam mögött hagyni. Szeretek focizni, máskülönben nem rohangáltam volna 28 éves koromban hat hónapon keresztül az üres edzőpálya körül. Vannak futballisták, akik teljesen megtörnek. Kívülről ebből alig látszik valami. És egy olyan játékos, aki nem kap lehetőséget, többé senkit sem érdekel. 

A kluboknak megvan a lehetőségük a kommunikációra, de most én következem."

via football-italia

Hozzászólások