Serie A - Pirlo kinevezése a Juventus élére ragyogó lépés a Parma és a Chelsea egykori olasz klasszisa szerint
Pirlo kinevezése a Juventus élére ragyogó lépés a Parma és a Chelsea egykori olasz klasszisa szerint
Fotó: Europress/AFP

Pirlo kinevezése a Juventus élére ragyogó lépés a Parma és a Chelsea egykori olasz klasszisa szerint

Takács MártonTakács Márton
2020/09/13 19:25
A fél világ meglepődött, amikor Andrea Pirlót nevezték ki a menesztett Maurizio Sarri utódjának a Juventus kispadjára. A Parma, a Chelsea és az olasz labdarúgó-válogatott egykori klasszisa, Gianfranco Zola szerint a korábbi zseniális középpályásnak sok mindenhez kell alkalmazkodnia új szerepkörében, de biztosan képes lesz kezelni a rá nehezedő nyomást. 

Tapasztalathiánya ellenére Pirlo sikerrel járhat a Juventus vezetőedzőjeként, véli Zola. Mint ismeretes, a játékosként világbajnok és kétszeres Bajnokok Ligája-győztes középpályást augusztusban nevezték ki a Juve új trénerének. Pirlót eredetileg a torinóiak U23-as gárdája főnökének szánták, de Maurizio Sarri elbocsátása után inkább az első csapat irányítását kapta meg feladatául. 

Bár Pirlónak ez az első edzői megbízatása felnőtt együttesnél, a West Ham és a Watford korábbi menedzsere, Zola bízik abban, hogy Pirlo képes lesz kezelni a nyomást, és úgy véli, hogy ez kinevezés a Juve igazgatóságának ragyogó döntésének bizonyulhat.

A Juventusnál remélik, hogy Pirlo megfiatalítja a csapatot, és ő lesz a klub Guardiolája vagy Zidane-ja | Eurosport

Andrea Pirlo edzői filozófiájáról keveset tudhatunk, az biztos, hogy Marcello Lippi és Carlo Ancelotti a kedvenc trénerei közé tartozik. Szakmai elképzeléseit, edzői ideáljait a saját könyvéből vett részletekkel, a Mártha Bence által a La Regista-podcastben elmondottakkal, és James Horncastle az Athleticen megjelent cikke alapján próbáltuk felskiccelni.

"Én is edzői tapasztalat nélkül mentem a West Ham-hez, nélkül, hogy valaha is edzősködtem volna, és tudom, mit jelent ez. Egy olyan bajnokról beszélünk, aki játékosként kiváló tudással rendelkezett a futballról. Természetesen a menedzser szerepéhez más tehetség kell, és Pirlónak szüksége lesz a stábjára is: [Paolo] Bertelli abszolút hozzáadott értéket jelent majd asszisztenseként és [Igor] Tudor szerepe is fontos lesz. Andreának gyorsan fel kell nőnie a feladathoz: a kiválasztása nagyon bátor volt, és ragyogó lépésnek bizonyulhat." - nyilatkozta Zola.

A játékosként UEFA-kupát és KEK-et is nyerő Zola véleménye azért is érdekes a témában, mert a Chelsea-nél Sarri segítőjeként dolgozott a 2018/19-es idényben. Arra a kérdésre, hogy miért bukhatott meg az olasz mester a Juventusnál, Zola így felelt:

"Kicsit sajnálom őt és csapatát. Egy évig dolgoztam vele a Chelsea-nél, és nagyon fontos volt számomra. Maurizióval is beszéltem erről. A Juventus nagyon igényes klub, és néha nem elég a győzelem. Sok követelménynek kell megfelelni."

Pirlo a szokásos eleganciájával, de berúgta az ajtót a Juventusnál tartott első edzői sajtótájékoztatóján | Eurosport

Andrea Pirlo, a Juventus új vezetőedzője hétfőn megtartotta első sajtótájékoztatóját a torinóiaknál, amelyen megerősítette, hogy Gonzalo Higuain távozik a klubtól, Paulo Dybala viszont fontos szerepet kap a terveiben, ahogy számít Cristiano Ronaldóra is. Andrea Pirlo a Bianconeri főnökévé történő kinevezése óta először találkozott a média képviselőivel.

Zolát - aki hét idényt töltött játékosként a Chelsea-nél, két FA-kupát és KEK-et is nyert a csapattal - lenyűgözte a londoniak jelenlegi átigazolási piacon mutatott aktivitása. A megvásárolt Hakim Ziyech, Timo Werner, Kai Havertz és Ben Chilwell alkotta névsoron kívül ingyen szerezték meg a PSG csapatkapitányát, Thiago Silvát és a Nice 21 éves francia védőjét, Malang Sarr-t.

Zola sokat vár Frank Lampard csapatától, de úgy véli, hogy a címvédő Liverpool lesz a favorit a Premier League 2020/21-es szezonjában is. 

"Szerintem ez volt a Chelsea legjobban sikerült átigazolási időszaka. Abramovich sokat és fiatal srácokra költött, nagyon intelligens tervet követve. Fontos, hogy azonnal megtaláljuk a mélységet és az egyensúlyt: magasak lesznek az elvárások. Nem hinném, hogy Klopp megengedné a játékosainak, hogy jóllakottak legyenek az eddigi sikerek miatt. Továbbra is a Liverpool  a favorit, de a verseny kemény lesz. A Chelsea és a Tottenham mellett [Mikel] Arteta lepett meg az Arsenallal: valami igazán érdekeset épít ott."

A Chelsea volt olasz edzője elismerte, nem találta a hangot játékosaival | Eurosport

A jelenleg a Juventust dirigáló Maurizio Sarri edzői karrierje során egy szezon kivételével eddig csak hazájában edzősködött. A bankárból futballedzővé avanzsáló olasz mester hazáján kívüli kalandja a Premier League-hez, közelebbről a Chelsea-hez kötődik, ahol bár az Európa -liga győzelemmel megszerezte edzői karrierje eddigi egyetlen trófeáját, az idény végén mégsem marasztalták, és láthatóan ő sem erőltette a maradást.

via goal.com

Hozzászólások