Serie A - Paolo Maldini: "Rögtön éreztem, hogy ez nem egy sima influenza"
Paolo Maldini: "Rögtön éreztem, hogy ez nem egy sima influenza"
Fotó: Europress/AFP

Paolo Maldini: "Rögtön éreztem, hogy ez nem egy sima influenza"

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/24 18:37
Az AC Milan néhány nappal ezelőtt a honlapján megjelent közleményben jelentette be, hogy a klub sportigazgatója, Paolo Maldini és fia, Daniel is pozitív koronavírus-tesztet produkált. A legendás olasz védő a Corriere della Serának mesélt a vírussal kapcsolatos tapasztalatairól, de kifejtette a véleményét a profi labdarúgás szüneteltetéséről is.

Maldini ma már szerencsére jobban érzi magát, legalábbis a legnehezebb időszakon már túl van. "Jól érzem magam, a legrosszabb részén már túl vagyok. Száraz köhögésem még mindig van, nem érzem a szagokat és az ízeket, remélhetőleg hamarosan visszatérnek. Rosszabb az influenzánál, nem a megszokott betegség. Jól ismerem a testem, elvégre sportoló voltam. Jelentős fájdalmakkal járt a betegség, erős nyomást éreztem a mellkasomban. Egy teljesen új vírusról beszélünk, az emberek olyan ellenséggel küzdenek, amit nem ismernek igazán."

A Milan legendás játékosa március elején tapasztalta az első tüneteket, ami után rögtön úgy döntött, hogy elszigeteli magát a klub többi alkalmazottjától. "Ízületi és izomfájdalmakkal kezdődött, utána belázasodtam, 38,5 foknál nem ment feljebb. Másnap Milanellóba kellett volna mennem, de végül úgy döntöttem, hogy otthon maradok. Lemaradtam a Milan-Genoa mérkőzésről is. Csak lázcsillapítóval kezeltem magam, komolyabb gyógyszerekre nem volt szükségem, mert nem voltak légzési nehézségeim."

A sportigazgató 14 napja találkozott utoljára a játékosokkal, és mivel közülük egyelőre senki sem betegedett meg, nagyon valószínű, hogy még pont időben vonult karanténba. "Két nap elteltével megérkezett a pozitív tesztről szóló eredmény, de akkor már tudtam, hogy elkaptam a vírust, mert éreztem, hogy ez nem egy sima influenza. Ilyenkor az ember aggódik egy kicsit. Az egyik barátomnak légzési nehézségei voltak, be is került a legnanói kórházba. Nem aludt, rémálmai voltak, de már jobban van."

Maldini hozzátette, hogy a szűk családból mindannyian megbetegedtek, és ugyan a felesége és az idősebb fia negatív tesztet produkáltak, biztosak benne, hogy ők is elkapták a vírust. Jelenleg még a legifjabb Maldini, Daniel küzd a vírussal, de ő is jobban van. Az 51 éves legenda egyébként úgy gondolja, hogy a labdarúgásban nagyon későn reagáltak a helyzetre, és sokkal korábban fel kellett volna függeszteni a játékot. A mérkőzések ugyanis hozzájárultak a vírus gyorsabb terjedéséhez.

"Sokkal hamarabb fel kellett volna függeszteni a profi futballt. A zárt kapus mérkőzések a szurkolókkal és a játékosokkal szemben is konkrét kényszer volt. Teljes őrület volt 4000 vendégszurkolóval lejátszani a Liverpool-Atlético Madrid mérkőzést, miközben Madridban már kirobbant a járvány. Az Atalanta-Valencia találkozón ugyan még nem voltak érvényben a járványügyi figyelmeztetések, azonban ma már tudjuk, hogy ez volt az egyik oka a bergamói járvány kitörésének."

Paolo Maldini kisebbik fia, Daniel is pozitív tesztet produkált. -Paolo Maldini kisebbik fia, Daniel is pozitív tesztet produkált. -Fotó: Europress/AFP

Maldini szerint valamilyen formában be fogják fejezni a Serie A mostani szezonját. "A mérkőzéseket le kell játszani, és le is fogják. Azt viszont nem mondhatjuk meg, mikor.  A futballban nem lehet úgy edzeni, hogy nem érintkezünk a játékosokkal. Minden csapatnak egyenlő lehetőségeket kell teremteni. Egyre több helyen jelentkezik a tünet, például a Sampdoriánál. Nem siettethetjük, ezt a vírust két napon belül nem lehet legyőzni." Az olaszok legendás védője úgy véli, a regenerálódásra és az edzésekre is időt kell szánni, ami legalább két hetes felkészülést jelent.

Hozzászólások