Serie A - Óriásit veszthet, de nagyot is nyerhet a Juve az új, tökéletesen testidegen edzőjével
Óriásit veszthet, de nagyot is nyerhet a Juve az új, tökéletesen testidegen edzőjével
Fotó: Europress/AFP

Óriásit veszthet, de nagyot is nyerhet a Juve az új, tökéletesen testidegen edzőjével

Mártha BenceMártha Bence
2019/06/16 18:32

Hivatalossá vált, amit nagyjából Max Allegri távozása óta biztosra lehetett venni: Maurizio Sarri veszi át a Juventus irányítását. A döntést szórványos taps fogadta, Olaszország egyik fele még, a másik pedig már megvetően nézegeti a nápolyi láncdohányost, aki hirtelen a Juventus kispadján találta magát. 

A Juventus honlapján megjelent kurta közleményből csak annyi derül ki, hogy a felek hároméves megállapodást kötöttek. No meg az, hogy Sarri egy edzőként folyamatosan fejlődő, egyre jobb eredményeket elérő, egyre magasabbra törő szakember.

Eddig nincs is semmi hiba, egy jó edző vesz át egy jó csapatot, elvben mindenki boldog. Csakhogy közben az a helyzet, hogy senki nem az igazán.

Az edző vesztes állásból indul

Maurizio Sarrit eddig azért utálta fél Olaszország, mert déli születésű, egészen pontosan nápolyi, és a Napoli edzője. Most a másik fele utálta meg, mert átvette a délen gyűlölt jobbára Juventust. A Napoli-tábor szemében áruló, a Juve tábornak pedig nagyon sokat kell még bizonyítania, hogy egyáltalán elfogadják. Nem könnyű alapállás.

Ha Sarri származása nem lenne önmagában elég baj, az edző tokkal-vonóval hozza a dél-olasz figurát. Slampos, borotválatlan láncdohányos, aki öltönyben is úgy néz ki, mintha tréningruhában lenne, ezért inkább mindig tréningruhában van. Arról nem is beszélve, hogy pár éve egy Juve-Napoli meccs előtt beintett a nápolyiak buszát megdobáló torinói szurkolóknak. Az ilyesmi nyilván felnagyítódik ebben a helyzetben.

De talán nem is ez a legnagyobb bajuk Sarrival a Juve-szurkolóknak. Hanem pont az, amit Allegri is említett, amikor újságírók kérdőre vonták, hogy miért játszik ilyen nézhetetlen focit a csapata: 

“lehet szépen játszani, aztán ünnepelni a szép játékkal elért 3-4. helyeket. Nekem az volt a feladatom, hogy nyerjek.” 

Sarri viszont pont az ellenkezője: mindenki elismeri, hogy a csapatai szép, attraktív játékot játszottak, cserébe viszont nem sikerült nyerni velük. Egészen egy hónappal ezelőttig, amikor a Chelsea-vel megnyerte az Európa Ligát, de ez még nagyon kevés ahhoz, hogy meggyőzze a Juve-szurkolókat. 

A Juventustól szokatlan amatőrség

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, nem Sarri volt az elsődleges célpont a kispadra, akárhogy is próbálja most ezt eladni a klub. Zidane, Pocchettino és Guardiola kaliberű edzőt akartak, ha már a világ egyik legjobb edzőjétől váltak meg “közös megegyezéssel”, ehelyett egy hatvanévesen is kvázi nyeretlen, minden szempontból kockázatos edzőbe nyúltak bele.

Azzal, ami az elmúlt hetekben történt, a Juventus vezetősége csak azt bizonyította, hogy amatőr módon nem volt kész tervük Allegri távozásának esetére még úgy sem, hogy ők sem tartóztatták a toszkán szakembert. Ment a dobálózás a nevekkel, a sajtó minden héten Torinóban látta lakást bérelni Guardiola feleségét, vagy Sarri unokáit íratta be a nagyanyó az óvodába. Bizonytalanság, másoktól, illetve mások döntéseitől való függés, várakozás… ezek nem egy olyan szuperklub ismérvei, amilyennek a Juventus pozicionálja magát az utóbbi időben.

Ilyen képek tucatjaiba futhattak bele a Juve-szurkolókIlyen képek tucatjaiba futhattak bele a Juve-szurkolókFotó: Goal.com

Az utóbbi idő igazából tavaly óta folyik, ekkor vett éles kanyart a klub, amely egymás után engedte el legendáit (Marcisiót és Buffont), majd a sikereket megalapozó klubigazgatót, Beppe Marottát, miközben leigazolták Cristiano Ronaldót ezzel is bizonyítva, hogy mostantól minden szempontból a legnagyobbakkal akarnak versenyezni. Allegrivel ez csak félig sikerült, de csak egyetlen ok szól amellett, hogy Sarrival majd menni fog.

Amit Sarri tud, az hiányzott a Juventusból

Ha megnézzük, milyen focit játszanak az idén a Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutott csapatok, Sarri nem rossz döntés az évek óta a végső siker közelében tébláboló Juventusnál. Sarri pont azt a fajta nyomásgyakorlós, gyorsan passzoló játékosokra épített labdatartós játékot játssza, amit a legújabb trendek diktálnak.

Az első mindig a legszebbAz első mindig a legszebbFotó: Europress/AFP

Vegyük hozzá, hogy a Juventusnak mindene megvolt ahhoz, hogy maga is alkalmazza ezt a harcmodort, hiszen a Ronaldo-Douglas Costa-Mandzukic-Dybala-Bernardeschi-Cuadrado társaságnak köszönhetően eleve meglehetősen fejnehéz volt a kerete, Allegri azonban (Ibra metafóráját ellopva) úgy vezette a Ferrarit, mintha Fiat lett volna. Ebből jött ki a nézhetetlen játékkal megnyert bajnoki cím, és egy óriási BL-feltámadás az Atlético ellen, majd kiesés az Ajax-szal szemben. Nem sok.

A Juventusnak annak ellenére alaposan hozzá kell nyúlnia a keretéhez, hogy a mostani állomány is képes lenne a Sarriballt játszani. De nem fog, mert ez a csapat nem fog egyben maradni, sőt egyre valószínűbb, hogy a vérfrissítés vezéráldozatokkal is fog járni. Ez pedig innentől kezdve hazárdjáték.

Ahogy az is, hogy miként fog Sarri kezelni egy olyan öltözőt, amiben Cristiano Ronaldóhoz hasonló egók gyűltek össze. Az is, hogy sikerül-e valamit csiszolni a stílusán, hogy legalább megközelítőleg kompatibilis legyen a Juventusszal. Az is, hogy milyen hangulatban és nyomás alatt kell majd dolgoznia, ha mondjuk el talál veszíteni egy meccset az első ötből. És főleg az, hogy miként állja majd az összehasonlítást Allegrivel, aki a Juventus történetének egyik legsikeresebb edzője volt.

Hozzászólások