Serie A - Miért szorult kispadra a világ egyik legtehetségesebb védője?
Miért szorult kispadra a világ egyik legtehetségesebb védője?
Fotó: Europress/AFP

Miért szorult kispadra a világ egyik legtehetségesebb védője?

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/10 18:30
Nyáron a Juventus az év egyik legnagyobb üzletét hajtotta végre azzal, hogy leigazolta az Ajaxtól a korszakos tehetségként számon tartott Matthijs de Ligtet. A holland védő beilleszkedése azóta nem alakult zökkenőmentesen, olyannyira, hogy az elmúlt hetekben a kezdőből is kiszorult. Ettől függetlenül a klubjánál változatlanul hisznek a képességeiben.

Ronald Koeman mind a mai napig őrzi az első Barcelonában lejátszott mérkőzéséről írt újságcikkeket. Miután a katalánok 2-0-ra kikaptak a Valladolid otthonában, a helyi sajtó nem mulasztotta el lehúzni a vizes lepedőt a holland védőről. "Katasztrófa volt" - emlékezett vissza a holland kapitány szeptemberben. "Mindenki elkezdte megkérdőjelezni, van-e helyem a csapatban. Azonban, ha ma megkérdeznénk erről a Barca szurkolóit, fogadni mernék, hogy más lenne a véleményük" - fogalmazott Koeman.

Ebben minden bizonnyal igaza van, hiszen a gyengécske kezdést követően klublegendává emelkedett a hollandok klasszisa. Talán ebből kifolyólag sem meglepő, hogy szentül hiszi, Matthijs de Ligt is képes lesz feledtetni a várakozásokat alulmúló kezdését a Juventusnál. Válogatottbeli mesteréhez hasonlóan De Ligtnek is meggyűlt a baja az Ajaxtól való távozást követően az új klubnál történő beilleszkedéssel. Különösen a Napoli elleni 4-3-as győzelmet követően kritizálták sokan, miután mindegyik kapott gólban benne volt kisebb-nagyobb mértékben.

Koeman rögtön kiállt a fiatal védő mellett, kijelentette, hogy csak időre van szüksége, míg felveszi a Serie A ritmusát. Azt is hozzátette: legfeljebb akkor kezd el aggódni De Ligt miatt, amennyiben még októberben is lesznek gondjai a beilleszkedéssel. Most már januárt írunk, a holland védő helyzete pedig annyiban változatlan maradt, hogy a játéka még mindig érzékeny téma Olaszországban. Erősen kérdéses például, ott lesz-e a kezdőben De Ligt a Juventus hétvégi, Roma elleni idegenbeli bajnokiján.

075_ciambelli-sslaziov191207_npUHR.jpgFotó: Europress/AFP

Az egykori Ajax-növendék a Juventus utolsó négy mérkőzésén a kispadra szorult, és nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre elveszítette a helyét Leonardo Bonucci oldalán a szintén szupertehetséges Merih Demirallal szemben. De Ligt a hivatalos kommüniké szerint sérülés miatt maradt ki a csapatból, azonban Fabio Capello úgy véli, ezzel a Juventus csak a 75 millió euróért szerződtetett védő értékét próbálja őrizni. Az olasz edzőlegenda részben taktikai megfontolásokat lát a holland mellőzésének hátterében.

"A Juventusnak gondjai vannak a védekezésben" - mondta a Sky Calcio Clubnak. "Szinte minden mérkőzésen túl sok gólt kapnak. Sarri valóban berakta a kezdőbe Demiralt De Ligt helyére. Nem egészséges? Legalábbis ők ezt mondják... Bonuccinak azonban sokkal inkább egy Demiralhoz hasonló játékosra van szüksége" - szögezte le Capello.

De Ligt beilleszkedését nem könnyítette meg, hogy Giorgio Chiellini térdszalag-szakadást szenvedett augusztus 30-án, ami rögvest felülírta a terveket. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a holland védőt lassan, lépésről lépésre építik be a csapatba, így folyamatosan szoktatják hozzá a világ legtaktikusabb bajnokságához. Az első bajnokit még a kispadon kezdte, Chiellini sérülése utána azonban rögtön bedobták a mély vízbe, először a korábban említett, Napoli elleni, gólparádét hozó találkozón.

Nem indult különösebben jól a juvés pályafutása, hiszen az első hat meccsén két büntetőt is összehozott kezezés után, az Ajaxban megcsodált magabiztosságának pedig pár hét után hűlt helye maradt. Novemberben győztes gólt szerzett a Derby della Molén a Torino ellen, ami növelte valamelyest az önbizalmát, azonban a decemberi Lazio elleni 3-1-es vereséget követően ismét kapott kritikákat a helyezkedési hibái miatt. Pár héttel később a két csapat az Olasz Szuperkupában is összefutott egymással, azt a meccset már csak a padról nézte végig.

000_1MI64J.jpgFotó: Europress/AFP

Utoljára egy hónappal ezelőtt, az Udinese elleni kapott lehetőséget edzőjétől, akkor is csak 14 perc erejéig. Demiral értéke ezzel párhuzamosan csak növekedett az utóbbi időben. A török válogatott védőt több klub is szerette volna végleg vagy legalább kölcsönben leigazolni télen, de a teljesítményét látva ez teljességgel elképzelhetetlen. Most ott tartunk, hogy az lenne a meglepetés, ha Demiral kimaradna a Roma elleni csapat kezdőjéből, azzal együtt is, hogy a Juventusnál tudják: ez még több spekulációt indítana el De Ligt kapcsán.

Ezen a héten még olyan hírek is megjelentek, miszerint az Ajax futott egy kört a Juventusnál De Ligt kölcsönvételének ötletével, amit azért illik nem túl komolyan venni. A hollandoknak egyáltalán nem áll szándékukban megtörni az ígéretesen fejlődő Perr Schuurs karrierjét, és ha igazolnak is valakit a védelembe, inkább egy Jan Vertonghenhez hasonló, tapasztalt játékossal erősítenének. Emellett minden látszat ellenére a Juventusnál erősen hisznek De Ligtben, és abban, hogy csak az erőnlétét kell visszanyernie a topformához.

"De Ligt egy szörny. Egy szörnyeteg" - mondta róla Fabio Paratici a múlt hónapban. "Ő a legjobb befektetésünk, amit fiatal játékossal valaha csináltunk. Mindig nevetek azon, hogy egyesek kételkednek benne."

Azt azonban a védő sem vitatja, hogy a Serie A a vártnál nagyobb kihívások elé állította. "Az Ajaxban legyőzhetetlennek éreztem magam, de ez mára megváltozott" - idézi a védőt a Fox Sports. "Én magam sem tudom, miért nem játszok azon a szinten, amin szeretnék. Egy dolgot tehetek, folytatom a munkát, mindent kiadok magamból és próbálok tanulni a csapattársaktól" - mondta De Ligt. Egyelőre a társak is hisznek abban, hogy csak idő kérdése, hogy a Serie A legjobb védői között emlegessék, amihez természetesen bőven kell még fejlődnie.

000_1N97QT.jpgFotó: Europress/AFP

Mostanáig nem csak a szurkolók elvárásaival kellett szembenéznie, de a médiában megjelent gumicsontokra is kénytelen volt reagálni. Patrick Kluivert például kijelentette, szerinte De Ligt már most bánja, hogy a Juventust választotta a Barcelonával szemben, illetve olyan információkat is kiszivárogtattak, miszerint klubja szénhidrátszegény diétára kötelezte a túlsúlya miatt. Mindkettőt cáfolta, de érthető lenne, ha ezek a körülmények is zavarnák a beilleszkedésben a fiatal játékost.

Maurizio Sarri türelmes De Ligttel kapcsolatban, ráadásul nyilvánosan is támogatta, amikor azt mondta: szerinte hamarosan a világ legjobbja lesz a posztján. "Olyan bajnokságból érkezett, ahol sokkal nyitottabb, ugyanakkor kevésbé taktikus a játék, mint nálunk. Ott úgy követhetett el hibákat, hogy észre sem vették azt. Teljesen természetes, hogy tanulnia kell" - mondta a DAZN-nek. 

Aggodalomra tehát még nincs ok, De Ligt csupán 20 éves, ráadásul egy új ország, számára idegen futballkultúráját kell megismernie. Nyilvánvaló, hogy eddig nem a tervek szerint haladt, azonban ha maga mögött tudja hagyni a váll- és combsérülését, megmutathatja, miért nevezte Paratici generációs tehetségnek. Az is biztos, hogy De Ligtnek sem kell pánikolnia, elég ha a felépülésre koncentrál, addig pedig gyűjtheti a negatív újságcikkeket. Ki tudja, egyszer talán - Koemanhoz hasonlóan - szép emlékként gondolhat vissza erre az időszakra.

via Goal.com

Hozzászólások