Serie A - Csattanós választ adott a kritikusoknak a Juventus tehetséges középső védője
Csattanós választ adott a kritikusoknak a Juventus tehetséges középső védője
Fotó: Europress/AFP

Csattanós választ adott a kritikusoknak a Juventus tehetséges középső védője

Németh DánielNémeth Dániel
2020/07/11 13:24
A modern labdarúgásról mindent elmond, hogy még a korszakos tehetségként számon tartott Matthijs de Ligtnek elég volt néhány gyengébb mérkőzés, és máris kénytelen volt a jövőjével kapcsolatos kellemetlen kérdésekre válaszolni. A holland védőnek eleinte kétségtelenül meggyűlt a baja az olasz bajnoksággal, de szép lassan átvette a vezérszerepet a Juventus védelmének tengelyében.

Maurizio Sarri a Milan elleni találkozót követően "teljes leolvadást" emlegetett. A torinói csapat már 2-0-ra vezetett a San Siróban, amikor jött egy nehezen magyarázható 18 perces szakasz, amelyben a milánóiak négyszer is betaláltak, 4-2-re módosítva az eredményt. "Ebben az időszakban ez más csapatokkal is megtörtént" - védte meg játékosait és kicsit magát is Sarri a találkozót követően. "Magunkkal kell vinni a pozitívumokat, azt, hogy egy órán keresztül mi irányítottunk. Rendszerint ezeket a váratlan a leolvadásokat nem lehet megmagyarázni."

A mérkőzést sárga lapos eltiltás miatt kihagyó Matthijs de Ligt hiánya mégis kézenfekvő magyarázatnak tűnhet. A Milan ellen a Juventus kétszer annyi gólt kapott, mint az azt megelőző öt mérkőzésen, amelyen a holland védő is pályára lépett. Önmagában ez a statisztika nem lenne elégséges bizonyíték, de aki látta ezeket az összecsapásokat, alighanem tanúsítja, hogy De Ligt tanári módon játszott, és a döcögős kezdést követően a Juventus legmegbízhatóbb védője lett. Ezért alighanem az edző is megérdemel némi dicséretet.

Miért szorult kispadra a világ egyik legtehetségesebb védője? | Eurosport

Nyáron a Juventus az év egyik legnagyobb üzletét hajtotta végre azzal, hogy leigazolta az Ajaxtól a korszakos tehetségként számon tartott Matthijs de Ligtet. A holland védő beilleszkedése azóta nem alakult zökkenőmentesen, olyannyira, hogy az elmúlt hetekben a kezdőből is kiszorult. Ettől függetlenül a klubjánál változatlanul hisznek a képességeiben.

Sarri látta maga előtt a nagyobb képet, és pontosan tisztában volt azzal, hogy a védőre elsősorban a szezon második felében lesz nagy szüksége, ezért a kezdetektől fogva próbálta nyugalomra inteni a játékost. Ez nem volt egyszerű, mert a médiában megjelenő kritikák mellett olyan tekintélyes szakemberek kezdtek kételkedni benne, mint például Louis van Gaal. A holland válogatott egykori szövetségi kapitánya egészen konkrétan azt a kérdést kezdte el boncolgatni, nem lett volna-e jobb, ha De Ligt a Barca, Frenkie de Jong pedig a Juventus mellett dönt.

Egy idő után ráadásul az egyre nagyobb nyomás alatt lévő Sarrinak is reagálnia kellett, aki többször is Merih Demiralt jelölte a kezdőbe a fiatal holland helyett. A török védő remek teljesítményt nyújtott - abból a szempontból előnyből indult, hogy neki már volt tapasztalata a bajnokságban - háttérbe szorítva ezzel a 75 millió eurós igazolást. És ki tudja, talán hosszabb távon is megragadta volna a lehetőséget Demiral, csakhogy január 12-én súlyos térdsérülést szenvedett, így ismét De Ligt került a kezdőcsapatba.

Kétségtelen, hogy a játékossal kapcsolatos kritikáknak volt alapjuk, hiszen a védő nem egy 75 milliós játékos benyomását keltette az első hónapjaiban. De vajon kell-e azon csodálkozni, hogy egy 20 éves játékosnak, aki ráadásul nem topligából érkezett, időre volt szüksége, hogy felvegye egy új bajnokság ritmusát? Hiába számít a korához képest érettnek, amit az Ajaxnál betöltött csapatkapitányi szerepe is jelzett, kezdeti megszeppentségéről sokat elárul, hogy elmondása szerint úgy érezte magát Torinóban, mint "egy kisgyerek az édességboltban".

A Juve holland védője úgy érezte magát először a klub öltözőjében, mint egy gyerek az édességboltban | Eurosport

Matthijs de Ligt az Ajax szédületes éve után igazolt tavaly nyáron a Juventushoz, ahol a vártnál talán nehezebben vette fel a Serie A ritmusát, de ezzel ő is tisztában van, még ha az első élménye még arról tanúskodott, hogy nehéz dolga lesz.

Az Ajax öltözőjében fiatal kora ellenére ő volt a vezér, a Juventusnál viszont olyan legendák társaságában találta magát, mint Gianluigi Buffon vagy épp Cristiano Ronaldo. "Eleinte csak nézelődsz és rácsodálkozol, hogy ők kicsodák. Milyen emberek? Nagyjából két hónap után kezdtem azt érezni, hogy sokkal inkább önmagam vagyok" - nyilatkozta a védő. Beilleszkedését a csapattársak is segítették, többek között a sérülés miatt harcképtelen Giorgio Chiellini, aki angolul kommunikált az olaszba épp csak belekóstoló fiatallal.

Az idősebb játékosok egyetlen percig sem kételkedtek a képességeiben, emellett a klubvezetők is kiálltak mellette. "Különleges játékos" - szögezte le Fabio Paratici, a Juventus sportigazgatója. Mindez azonban mit sem ért volna De Ligt karaktere nélkül, mert végső soron ez volt az, ami átlendítette a legnehezebb pillanatokon is. Gyakran beszélt a megfelelő mentalitás fontosságáról, és bátran felvállalta a nehézségeit. Elmondta, hogy az Ajaxnál érinthetetlennek érezte magát, amely érzés nem alakult ki benne a torinói klubjánál.

Sikerült a sérüléseit is maga mögött hagyni, korábban comb- és vállproblémák keserítették meg az életét. "Mentálisan sokkal jobb helyre kerültem, ami lényeges, hogy jól menjenek a dolgaink" - jegyezte meg a védő.

Ma már nem nagyon akad olyan szakértő, aki a holland védő teljesítménye miatt aggódna, épp ellenkezőleg. Hetek, talán hónapok óta kifogástalanul játszik, és az a Milan elleni mérkőzésen is kiderült, hogy ő ennek a védelemnek a vezére és legfontosabb játékosa. De Ligt tökéletes időzítéssel vette fel a Juve és a Serie A ritmusát, hiszen a leállást megelőzően a torinóiak egyetlen ponttal vezették a bajnokságot a Lazio előtt. Mostanra ezt sikerült hét egységnyire növelni, és jó úton jár a csapat az újabb címvédés felé, noha azért még van mire figyelni.

de-ligt-min.jpgFotó: Europress/AFP

Hét forduló maradt a bajnokságból, a hétvégén pedig Európa egyik legjobb formában lévő csapatát, az Atalantát fogadja a Juve. Giampiero Gasperiniék még mindig elképesztő módon felülteljesítik a várakozásokat, a bajnokságban zsinórban kilenc győzelemnél tartanak. Olaszországban egyedüliként, európai viszonylatban a Bayern München és a Real Madrid társaságában mondhatja el magáról a bergamói kiscsapat, hogy az újraindítás óta valamennyi mérkőzését megnyerte. 

Szürreális mindezt leírni, de az Atalanta a BL-ben és a Serie A-ban sem esélytelen a győzelemre.

Utóbbi csak azért tűnik valószínűtlennek, mert a Serie A-ban kilenc pont a csapat hátránya, a mutatott játék alapján viszont egyértelműen az Atalanta jelenthetné a legnagyobb veszélyt a Juventusra. Ebben az idényben egészen elképesztő, 85 bajnoki gólnál járnak, vagyis a bergamóiak támadósora komoly kihívások elé állíthatja a De Ligt vezette védelmet. Tavaly novemberben a Juventus 3-1-re nyert Bergamóban, de a hazai csapatból Josip Ilicic és Ruslan Malinovskyi eltiltás, Dúvan Zapata sérülés miatt hiányzott, míg Luis Muriel csak a kispadon kezdhetett.

A mostani egy egészen más csapat lesz: ugyan Ilicic a bokasérülése után még nincs 100%-os állapotban, a többi támadó - élükön a bombagólokat futószalagon szállító Muriellel - remek állapotban tért vissza. Az pedig, hogy egy esetleges győzelemmel hat pontra megközelíthetnék a Juventust, ezáltal beszállhatnának a Scudettóért folytatott küzdelembe, további motivációt adhat a csapatnak. Koncentrált játékra lesz szüksége a címvédőnek, rövidzárlat nélkül, ellenkező esetben a végén újra érdekessé válhat a győzelemért folytatott versenyfutás.

via goal.com

Hozzászólások