Serie A - Kénytelen változtatni a tervein az európai nagyágyúk közé vágyó Juventus
Kénytelen változtatni a tervein az európai nagyágyúk közé vágyó Juventus
Fotó: Europress/AFP

Kénytelen változtatni a tervein az európai nagyágyúk közé vágyó Juventus

Németh DánielNémeth Dániel
2020/07/04 10:25
Az elmúlt két idényben a Juventus masszív költekezésbe kezdett, amelynek számos célja volt, elsődlegesen természetesen a nemzetközi jelenlét növelése, vagyis a BL-győzelem. Ezeket a terveket kénytelen volt újragondolni a klub vezetősége, ezért várhatóan lesznek távozók a nyár folyamán, az ambíciók azonban változatlanok maradnak.

Cristiano Ronaldo szerződtetése jelzésértékű lépés volt a Juventustól, ami egyszerre fejezte ki a klub gazdasági erejét, presztízsét és nem utolsósorban ambícióit. Nem titok, hogy Torinóban a futószalagon megnyert bajnoki címeket követően Bajnokok Ligája-győzelemről álmodoznak, és egyáltalán nem volt ördögtől való gondolat azt feltételezni, hogy a Real Madriddal triplázó portugál segíthet elérni ezt a célt. Az esély növelése érdekében azóta is agresszív stratégiát választott az átigazolási piacon a klub.

Tavaly nyáron sikerült leigazolni a Paris Saint-Germain és a Barcelona által is csábított Matthijs de Ligtet az Ajaxtól, ezzel bizonyítva: nem csak a Ronaldóhoz hasonló szupersztárok számára vonzó lehetőség a Bianconeri, de a toptehetségek is szívesen választják a klubot. Néhány nappal ezelőtt Miralem Pjanicot cserélte el a Juve a Barcelona fiatal középpályására, Arthur Melóra, vagyis egy újabb szuperklubtól sikerült igazolni, ráadásul egy olyan játékost, akiben nagy potenciál van, és még nem érte el a csúcsot.

A Barca a Juvéból, a Juve a Barcából igazolt középpályást | Eurosport

Arthur Melo az FC Barcelona labdarúgócsapatától 72 millió euróért a Juventushoz szerződött, ezzel egy időben a bosnyák Miralem Pjanic 60 millió euróért cserébe az olasz csapattól a katalánokhoz igazolt. A spanyol együttes a honlapján jelentette be, hogy a brazil középpályás a mostani idényt követően csatlakozik a torinóiakhoz, akik különböző feltételek teljesülése esetén további tízmillió eurót utalnak át a Barcának, míg az ugyancsak középpályás Pjanicért további ötmillióra számíthat a Juventus.

A pénztárca kinyitásával járó koncepció miatt egészen mostanáig nem aggódtak. 2018-ban Joao Cancelo, Douglas Costa és Leonardo Bonucci szerződtetésére 104 milliót költött a klub. Tavaly összesen 169,65 millió fontra rúgott a számla De Ligt, Danilo, Cristian Romero, Luca Pellegrini és Merih Demiral leigazolása után. Mellettük drága szabadügynököket is bezsákoltak: Aaron Ramseyt, Adrien Rabiot-t és Gianluigi Buffont. Idén januárban 31,5 millió fontot fizettek az Atalantának a Parmában futballozó tehetségért, Dejan Kulusevskiért.

A járvány hatását megérezték a Juventusnál is, ezért kénytelenek voltak átgondolni a stratégiájukat, kidolgozva a forgatókönyvet arra, hogyan egyensúlyozzák ki egy kicsit a költségvetést. Ez egyfelől visszafoghatja a drága igazolásokat, másfelől a fizetésekre fordított összegen is jelentősen faragni kell. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha eladásokkal próbál valamekkora összeget felszabadítani a klub, ennek az első lépése Miralem Pjanic elengedése, aki 7,5 millió eurót keresett, ezzel a Juventus egyik legjobban fizetett játékosa volt.

Gonzalo Higuaín eladása lehet a következő lépés, miután a támadó nem számít alapembernek, mégis Pjanicéhoz hasonló összeget tehetett zsebre. Vannak olyan játékosok, akiknek bizonytalan a sorsuk, ide sorolhatjuk az állandóan sérült Costát és Ramseyt, a kétes hozzáállású Rabiot-t, valamint az örök tehetségként megrekedt Daniele Ruganit. Ők akár egy csereüzlet részét is képezhetik, elvégre épp a Juve sportigazgatója, Fabio Paratici volt az, aki NBA-szerű játékosmozgást vizionált a megváltozott futballpiacon.

Játékoscserék NBA-módra? Komoly változás jöhet az átigazolási piacon | Eurosport

Két játékos klubváltása egy közös transzfer keretében már régóta ismert módszer a futball világában is, a járvány okozta gazdasági válság azonban olyan hullámot indíthat be, amire még nem láttunk példát a sportban. Egy átigazolási időszak a jellegéből adódóan kiszámíthatatlan.

Az erősítések terén is határozott elképzelései vannak a Juventusnak. Paul Pogba lehetséges visszatéréséről még mindig előszeretettel cikkeznek a sajtóban, és a B/R a klubhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt írja, ennek van is alapja. Legalábbis annyi, hogy a torinóiak egyfajta álomszcenárióként tekintenek Pogba leigazolására, azzal viszont mindenki tisztában van, hogy az üzlet több fronton nehézségekbe ütközhet. Első körben a Manchester Unitednek például változtatnia kellene az igényein, hogy a Juventus reális esélyekkel induljon.

Felmerültek olyan pletykák is, miszerint Pierre-Emerick Aubameyang a Juventus célpontja, erre az igazolásra azonban nagyon kicsi az esély. Valójában Sarri egy olyan csatárt szemelt ki Higuaín helyére, akit már Nápolyban is az argentin középcsatár utódjának szántak. Arkadiusz Milik olaszországi karrierjének első két évét beárnyékolták a súlyos térdsérülések, az elmúlt két szezon során azonban a képességeinek megfelelően teljesített, idén például úgy jár 10 bajnoki gólnál, hogy még csak nem is alapember a Napoliban.

Sarri jövője már önmagában érdekes kérdés lehet, hiszen az olasz szakember egyelőre távolról sem szállította a tőle várt játékot és eredményeket. Főleg előbbi mutat aggasztó tendenciát, a Juventus ugyan magán viseli a Sarriball jellegzetes jegyeit, a letámadást és a labdajáratást, de a hatékonyság és a sebesség terén is bőséggel akadnak hiányosságok. Szinte csodaszámba megy, hogy a Juventus a gyenge játék ellenére is sorban hozza a meccseket, és négy ponttal vezeti a bajnokságot. A kupát viszont elveszítette, a BL-t pedig hátrányból várja.

sarri-agnellli-min.jpg Fotó: Europress/AFP

"Még nem igazán állította maga mellé a szurkolókat Sarri" - mondta a B/R-nek Rav Dhillon, a JuveFC.com blog szerkesztője. "Sokan a Napolinál látott futballt várták, csak épp trófeákkal kombinálva. Ez egyelőre nem valósult meg, részben azért, mert Sarri nem került igazán közel a csapathoz, a vezetőség pedig inkább igazolt olyan játékosokat, akikben értéket láttak, és nem olyanokat, akik passzoltak volna Sarri futballról alkotott elképzeléseihez. Nem hinném, hogy ki fogják rúgni, de ebben az esetben támogatásra van szüksége."

"Ha le tudja dolgozni a Bajnokok Ligájában a Lyon elleni hátrányt, megnyeri velünk a bajnokságot az Inter legyőzésével, az valamennyire visszaállítaná a hitet benne, és nyerne magának egy kis időt, hogy megvalósítsa az ötleteit új játékosokkal, főleg középpályásokkal."

Sarri különösen nagy hangsúlyt fektet a középpályára, első lépésként tehát ezt a csapatrészt kellene az ízléséhez alakítani. A Chelsea-nél ezt azzal próbálták orvosolni, hogy megszerezték a Napolitól Jorginhót, aki lényegében az edző meghosszabbított keze volt a pályán. Az olasz válogatott játékost a Juventusszal is szóba hozták, egyelőre viszont nem sikerült megállapodni a londoniakkal. Paratici eredetileg Pjanicot ajánlotta Jorginhóért cserébe, a bosnyák távozását követően pedig Rabiot bevonásával csökkentené a játékos árát.

Az biztos, hogy a covid-19 gazdasági hatásai komoly teszt elé állítják a grandiózus terveket szövögető, európai dominanciáról álmodozó Juventust. Amikor 2019-ben elhatározták, hogy növelik a játékosokra fordított büdzsét, a Real Madriddal, Barcelonával és a Manchester Uniteddel kívántak egy polcra kerülni, ugyanakkor a BL-győzelem is ott volt a hosszú távú célok között, ami 1996-ban sikerült utoljára a klubnak. Nem kérdés, hogy a cél még mindig ez, csak most ki kell találniuk, hogyan érjék ezt el a megváltozott gazdasági helyzetben.

via Bleacher Report

Hozzászólások