Serie A - Brutális összegű, látványos stadiontervekkel állt elő az Inter és a Milan
Brutális összegű, látványos stadiontervekkel állt elő az Inter és a Milan
Fotó: acmilan.com

Brutális összegű, látványos stadiontervekkel állt elő az Inter és a Milan

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/05/08 18:25
Nagyjából bő fél évig semmit sem lehetett hallani az olasz futball leendő csúcskomplexumáról, aztán a koronavírus-járvány közepén ismét "robbantotta a bombát" a két milánói élcsapat. Nem véletlenül: korszakokon átívelő új ötletek vannak. 

2019 második fele óta rebesgeti egyedi, ám a Serie A történetének szempontjából kétségtelenül szívmelengető ötletét az Inter és a Milan, aminek alapja, hogy a hagyományokat és a folyamatos fejlődést megtartva a jövőben is közös stadionban játszana Milánó kék és piros fele. A korábbi prezentációk arról szóltak, hogy egy minden szempontból gazdaságosabb és környezetbarátabb, 60 ezer néző befogadására alkalmas aréna épülhet a mostani Giuseppe Meazza/San Siro helyén, mellette szórakozóhelyekkel, irodaházakkal, bevásárlóközpontokkal és hatalmas, a lakosság igényeit is kielégítő sportlétesítményekkel. Az első tervekben mintegy 1,35 milliárd eurós, nagyrészt magánfinanszírozású költségvetés jelent meg, hozzátéve, hogy az új épület a városi fenntartás helyett magánkézbe kerül majd. 

Lassan búcsút inthetünk az ikonikus stadionnak, bemutatták az új terveket | Eurosport

Csütörtökön a Milan és az Inter közös prezentációt tartott, melyben bemutatták az új stadion látványterveit. Többek között kevesebb férőhely, csökkentett zajszennyezés, több zöldterület és egész évben látogatható élményközpont szerepel az ambiciózus projekt célkitűzései között. Amennyiben a milánói városvezetés rábólint a két klub elképzeléseire, az az 1926-ban épített San Siro végét jelentené.

Az elmúlt hónapokban folytak a tárgyalások a háttérben, hisz városfejlesztési és politikai szempontból is jelentős befolyással bír az elképzelés, ráadásul 2026-ban téli olimpiát rendeznek Milánóban, aminek központi helyszíne lesz a stadion. A két klub elöljárói végül május 7-én álltak elő a Populous és a Manica/Sportium csoport két-két legújabb koncepciójával, ami részben eredeti, részben új elemeket tartalmaz.

Mivel a szurkolók egy része egyáltalán nem szeretné, hogy az eredeti létesítményt elbontsák, így mind a négy tervezet alapján marad valamennyi a régi falakból. Fontos az önkormányzat és a városi tanács feltételeinek és kéréseinek teljes betartása, így a leendő komplexum az év 365 napján nyitva tart majd, ráadásul a legtöbb szolgáltatás ingyenes lesz a milánói lakosoknak - így nem kell belépőt fizetniük a sportolási és pihenési lehetőségek, például a gördeszkapark, a futópálya, a nagy kerékpárút, az öt kisebb futballpálya és a futballmúzeum igénybevételéért. 

(null)

(null)

A tervek: felül a Populous, alul a Manica/Sportium egy-egy elképzelése

A "kisebb várost" 106.000 négyzetméternyi zöldterület fogja övezni, továbbra is előtérbe helyezve az innovációt, a minél kedvezőbb környezeti hatásokat, valamint azt az elvet, hogy a következő generációknak új találkozóhelyet, egyfajta második otthont jelent az aréna és a környék. 

Más kérdés, hogy tervezett kezdési vagy befejezési időpont továbbra sincs (ehhez előbb az ötletek közül a legmegfelelőbb kiválasztása, majd a klubok és a város hozzájárulása és megegyezése kell), emellett a korábbi brutális költségeken alig tudtak faragni, az összeg így is átlépi a kerek egymilliárd, magánforrásból érkező eurót.

"Az építkezés a jelenlegi, szörnyű helyzetből történő kilábalás egyik reménysugara: ezreknek jelent új munkahelyet, emellett Milánó és az olasz futball jövőjét is biztosítja" - áll a két csapat közleményében.

via acmilan.com, inter.it

Hozzászólások