Serie A - Depresszió miatt lemaradhat a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéről az Atalanta kulcsjátékosa
Depresszió miatt lemaradhat a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéről az Atalanta kulcsjátékosa
Fotó: Europress/AFP

Depresszió miatt lemaradhat a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéről az Atalanta kulcsjátékosa

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/08/04 18:25
Az Atalanta nagy valószínűséggel kénytelen lesz nélkülözni kulcsjátékosát, Josip Ilicicet a PSG elleni Bajnokok Ligája negyeddöntős mérkőzésen. A szlovén focista személyes problémákkal, olasz sajtóhírek szerint depresszióval küzd, ezért nem áll csapata rendelkezésére. Az idei BL-szezon meglepetésegyüttese számára nagy veszteség Ilicic hiánya, aki játékban és szimbolikus értelemben is nehezen pótolható.

Kisebbfajta rejtély, mi történt Josip Iliciccsel az elmúlt hónapokban. A szlovén csatár a járvány előtt szárnyalt, a Valencia elleni BL nyolcaddöntőben történelmet írt azzal, hogy elsőként lőtt négy gólt egy idegenbeli mérkőzésen az egyenes kieséses szakaszban. A több hónapos kényszerszünet után viszont mintha egy másik játékos tért volna vissza, legutóbb július 11-én lépett pályára, amikor a Juventus elleni 2:2-es döntetlen során az 58. percben lecserélték. Korábban arról beszéltek, Ilicic fizikai állapotával vannak gondok, és a BL-re ’tartalékolják’, most azonban úgy tűnik, komolyabb a probléma, a 32 éves játékos depresszióval küzd. Olasz sajtóértesülések arról számolnak be, a szlovén támadót megviselte a koronavírus-járvány, melynek észak-olaszországi gócpontja Bergamo volt. A játékos nem utazott haza, végig a városban maradt, így szemtanúja volt a járvány pusztításának, ez mentálisan borzalmasan megtörte őt. Más pletykák szerint Ilicic házasságával akadtak problémák, emiatt omlott össze lelkileg.

Atalanta.jpgFotó: Europress/AFP

Az Atalanta harmadik helyével a bajnokságban biztosította, hogy jövőre zsinórban másodszor is a BL-ben szerepelhet. A csapat Ilicic nélkül ünnepelt, a játékos július 14. óta nem tagja a keretnek, a klub engedélyével hazautazott Szlovéniába. A csapattársak számára is nehéz kezelni ezt a helyzetet, a Serie A zárómérkőzésén egy közös csapatképen Ilicic mezével pózolva fejezték ki támogatásukat, elismerve, mekkora része volt a szlovénnak abban, hogy ilyen magasságokba jutott a klub. „Bergamónak és Ilicicnek.. még egy év a BL-ben” posztolta a képet a szlovén csapattársa és jóbarátja, Papu Gomez. Ilicic azt követően, hogy egy ideje már nem látogatja a csapat edzéseit, és a közösségi médiából is eltűnt, 20 napos csendet követően, hétfőn némileg megtörte a jeget azzal, hogy ’Grandi’ aláírással megosztotta a képet Instagram-oldalán.

Ilicic az Atalanta felemelkedésének egyik jelképes alakja. A 2019/20-as szezonban a járvány miatti szünet előtt szenzációsan szerepelt, 34 mérkőzésen 21 gól a mérlege idén, emellett 9 gólpasszt is kiosztott. Márciusban az egész város ünnepelt, mikor az együttes a Valenciát kiejtve bejutott a BL negyeddöntőjébe, Ilicic góljaival a szurkolók hősévé vált. Később kiderült, az Atalanta hazai BL-meccse, amelyet még nézők előtt rendeztek, nagy szerepet játszhatott a vírus gyors terjedésében. Bergamo borzalmas időszakon van túl, a legnagyobb szenvedője Olaszországban a járványnak. Ilicic az elmúlt hónapokban a városhoz hasonlóan sok mindent megélt, a Valencia ellen még együtt ünnepeltek, majd a járvány Bergamo lakosaihoz hasonlóan őt is borzalmasan megviselte.

Augusztus 12-én az Atalanta történelme egyik legjelentősebb mérkőzésére készül, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a PSG lesz a csapat ellenfele. A klub hatalmas lehetőség előtt áll, hiszen csupán egy mérkőzésre van az elődöntőtől. Elképesztő utat jártak be az elmúlt években, Ilicic pedig alapembere és szimbolikus figurája az Atalanta felemelkedésének. Nem csoda, hogy a csapattársak, a szurkolók, és az együttest irányító Gian Piero Gasperini számára is nagy bánat, hogy a szlovén támadó lemaradhat a történelmi találkozóról. Már pedig egyre kisebb az esély arra, hogy Ilicic visszatér ebben a szezonban. Gasperini a Sky Sports Italiának meglehetősen pesszimistán nyilatkozott játékosa BL-esélyeiről.

„Egyre közelebb vagyunk a PSG elleni mérkőzéshez. Minden egyes nappal csökken az esélye, hogy visszakapjuk Ilicicet. Nagyon nehéz lenne neki, hogy velünk legyen Lisszabonban.”

JosipIlicic.jpgFotó: Europress/AFP

Az Atalanta számára komoly kihívást jelent Ilicic pótlása. A csapat kulcsfigurája és gólvágója nélkül kellene legyőzniük a PSG-t a BL-ben. Miként Gasperini is elismerte, az együttes nélkülözhetetlen alakja a szlovén.

„Ilicic nélkül játszani olyan számunkra, mintha a Juventus Dybala, a Lazio Immobile, az Inter Lukaku nélkül lépne pályára.” – fogalmazta meg.

A párosítás alapján gólgazdag találkozóra lehet számítani, viszont nagyon úgy tűnik, mindkét együttes nélkülözni kénytelen legerősebb támadóját, a párizsiaknál Kylian Mbappé ugyanis sérülés miatt nem áll csapata rendelkezésére, Angel di Maria eltiltás miatt nem játszhat, Edison Cavani pedig nem tölti ki szerződését, így szintén nem lesz ott Lisszabonban. A PSG Mauro Icardiban és Neymarban bízhat, az Atalanta pedig Ilicic hiányában Duvan Zapata, Luis Muriel és Papu Gomez góljaiban reménykedhet. Persze a szokatlan lebonyolítás miatt eleve nehéz jósolni, főleg ha figyelembe vesszük azt is, hogy a francia bajnokság törlése miatt a PSG jóval kevesebb mérkőzést játszott a foci visszatérése óta, mint az Atalanta. Mindenesetre az, hogy mindkét klub kénytelen kulcsjátékosokat nélkülözni, tovább keveri a kártyákat.

Ilicic hiánya komoly veszteség az Atalanta számára. A szlovén támadó a klub ikonikus alakjává nőtte ki magát az elmúlt években, szerénységével és alázatával belopta magát a bergamói szurkolók szívébe, technikai képességeivel és nagyszerű játékával pedig komoly segítséget nyújtott az Atalantának, hogy zsinórban két éven keresztül főtáblás legyen a BL-ben. Komoly fájdalmat jelenthet az együttes számára, ha lelki problémák miatt pont a csapat legnagyobb mérkőzésén nem vehet részt.

Hozzászólások