Serie A - A világ egykori legjobb védője elárulta, kit tart most a legkiválóbb hátvédnek
A világ egykori legjobb védője elárulta, kit tart most a legkiválóbb hátvédnek
Fotó: Europress/AFP

A világ egykori legjobb védője elárulta, kit tart most a legkiválóbb hátvédnek

Takács MártonTakács Márton
2020/05/11 10:52
Virgil van Dijk a világ legjobb védőjévé vált az AC Milan legendája, Franco Baresi szerint, aki úgy véli, a Liverpool valódi vezért is talált a holland személyében, aki minőséget, karaktert és erőt ad az angol csapatnak.

A Bajnokok Ligája-címvédő Liverpool és a holland labdarúgó-válogatott középhátvédjéről széles körben úgy vélik, hogy a mai futballban ő számít posztja legjobbjának. Most egy olyan játékostól kapott nagy dicséretet, aki a '90-es években uralta ezt a posztot.

Ezt az állítást támasztja alá az is, hogy Van Dijket 2019-ben az UEFA Év játékosa díjjal tüntették ki, az Aranylabda-szavazáson pedig a második helyen végzett úgy, hogy mindössze hét szavazattal előzte meg őt Lionel Messi. Az Eurosport/Hosszabbítás szerkesztőségének három focis szakírója közül ketten is a hollandnak adtuk volna a legrangosabb egyéni kitüntetést.

Ha Messinek vagy Ronaldónak adják az Aranylabdát 2019-ben, megint dühbe jövünk | Eurosport

December 2-án, hétfőn hirdeti ki a France Football a 2019-es Aranylabda nyertesét. Tavaly Luka Modric megtörte Lionel Messi és Cristiano Ronaldo évtizedes uralmát, idén ennek a folytatásában bízunk, tehát hogy nem a két korszakos klasszis közül kerül ki a díjazott.


A Liverpool tavalyi BL-sikerének az ő leigazolása volt az egyik alapja, óriási mértékben járult hozzá ahhoz, hogy a Pool visszatérjen a győzelem útjára, a Bajnokok Ligája, az Európai Szuperkupa és a klubvilágbajnoki cím megszerzésében is hatalmas szerepe volt. Pedig mindenki csak kapkodta a fejét, amikor Jürgen Klopp 75 millió fontot (93 millió dollárt) sem sajnált a megszerzéséért. 

Franco Baresi úgy véli, hogy a siker segít kiemelni a tehetséges védők értékét, az AC Milan egykori világklasszis középhátvédje elmondta a FIFA-nak, amikor felkérték, hogy jellemezze posztja jelenlegi legjobbjait.

"A labdarúgás annyira megváltozott az elmúlt 15-20 évben, de nem csak a pályán, hanem a sportág látásmódjában, az információkhoz való hozzáférésben, a közösségi média szerepében is. Úgy gondolom, hogy a védők szerepe is megváltozott az évek során. Az igazi futballszurkolók tudják, mennyire fontosak a védők, és értékelik is őket. Ha neveket kellett volna mondanom, akkor a legjobban Virgil van Dijk emelkedik ki, aki megmutatta azt a minőséget, karaktert és erőt, amelyre egy védőnek szüksége lehet, hogy egy olyan csapat sikeres vezetője legyen, mint a Liverpool."

baresi-milan-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Baresi, aki teljes 20 éves karrierjét Milánóban töltötte, a minden idők legjobb labdarúgóinak megnevezésekor ezt mondta: 

„Olyan sok nagyszerű játékossal szerepeltem egy csapatban, vagy ellenfélként, hogy nehéz választani. De mivel mindent megtanultam a futballról, minden nemzedékből két olyan játékost fogok választani, akik valóban nyomot hagytak a foci történetében. Pelé és Eusébio - akikre a tévéből emlékszem, fiatal koromból -, Johan Cruyff és Franz Beckenbauer, Diego Maradona és Michel Platini, Ronaldo és Marco van Basten, és végül Lionel Messi és Cristiano Ronaldo."

Klopp előre megmondta: Virgil van Dijktől ellopták az Aranylabdát | Eurosport

Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo neve mindig jogosan merül fel a világ legjobb játékosai között, azonban azt még a korszakos zsenialitásuk sem garantálja, hogy minden évben ők teljesítenek a legjobban. 2019-ben Virgil van Dijk a saját posztján legalább annyira kiemelkedett, mint az argentin világklasszis a támadók között, az eredmények alapján pedig inkább a holland érdemelte volna a díjat.

via goal.com


Hozzászólások