Serie A - A korábbi United-sztár szerint ezért Ronaldo a valaha volt legjobb
A korábbi United-sztár szerint ezért Ronaldo a valaha volt legjobb
Fotó: Europress/AFP

A korábbi United-sztár szerint ezért Ronaldo a valaha volt legjobb

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/05/25 10:25

Amióta világ a világ a közvélemény sportszerető része megpróbálja eldönteni, hogy az adott sportágban ki a valaha volt legjobb. Nincs ez másként a labdarúgásban sem, a történelmi nagyságok szűk elitjéből emelnek ki folyamatosan valakit és kiáltják ki minden idők legnagyobb labdarúgójának. Természetesen a végeredmény eltérő, hiszen másképp látja a szurkoló, másképp a szakíró és megint teljesen más szemszögből láthatja egy egykori játékos. Talán utóbbi véleménye a legmérvadóbb, hiszen egy volt játékos testközelből láthatta az általa legnagyobbnak véltet. A GOAT-vitába legújabbként a Manchester United korábbi védője, Mikael Silvestre szállt be, aki szerint az "igazi" Ronaldo a legnagyobb, sőt azt is elmondta, hogy miért.

Mikael Silvestre pályafutása legszebb és legeredményesebb időszakát a Manchester Unitednél töltötte, ám mielőtt még Angliába igazolt volna, nevelőklubjából a Rennes-től az Interhez került. A milánóiaknál nem igazán jöttek be a számításai, egy idény és mindössze 18 bajnoki - összesen 31 - mérkőzést követően már szedte is a sátorfáját és meg sem állt Manchesterig. A milánói szezon túl sok emlékezetes momentummal nem szolgált számára, viszont együtt játszhatott Ronaldóval, innentől kezdve pedig kis túlzással kijelenthető, hogy teljesen mindegy mi történt abban az idényben már megérte.

Silvestre pályafutása későbbi részében olyan világklasszisokkal játszhatott, mint Wayne Rooney, Ryan Giggs, Fábregas, vagy a GOAT-kérdés kapcsán nem véletlenül folyamatosan előkerülő Cristiano Ronaldo, mégis a korábbi 40-szeres francia válogatott a brazil Ronaldót tartja minden idők legjobbjának. 

"Ronaldo volt a legjobb, aki ellen játszottam. Senki előtt sem titok, hogy mennyire tehetséges volt, hogy micsoda adottságai voltak technikailag és fizikálisan is. De ami igazán naggyá tette őt, az a cselezőkészsége és a különböző cseleinek a repertoárja. A csatárok legtöbbjét egy-két, maximum három csel jellemzi és ezeket használják folyamatosan és védőként egy idő után azért ha figyelsz, akkor kiismered ezeket. De Ronaldo kiismerhetetlen volt. Lehetetlen volt megfejteni. Elképesztően sokoldalú volt, a mozgása és a cselei életveszélyesek voltak ráadásul mindig valami újjal rukkolt elő, nem tudtad megjósolni, hogy mit fog előhúzni a cilinderből, hogy melyik irányba megy, hogy mit fog csinálni. Zseni volt." - tisztelgett Silvestre a FourFourTwo magazin angol nyelvű kiadásában Ronaldoról. 

Mikael Silvestre amúgy nem csak játékostársként, hanem ellenfélként is megcsodálhatta Ronaldo kivételes tudását, ám gyaníthatóan ezt az emléket már nem könnyes szemmel idézi fel. Négy évvel az Internél eltöltött szezont köveőtően az Old Traffordon futottak össze, Ronaldo ekkor már a Real Madrid játékosa volt. A Bajnokok Ligája 2003-as kiírásának egyenes kieséses szakaszában a két európai nagyágyú legendás párharcot vívott egymással. Az odavágót a Real nyerte hazai pályán 3-1-re, majd a visszavágón 4-3-ra bár kikapott, ám a vereség ellenére is meglett a továbbjutás. Ronaldo mesterhármast jegyzett, teljesítményét az Old Trafford közönsége állva tapsolta meg.

Hozzászólások