Serie A - Volt már rosszabb a helyzet, de él és virul a rasszizmus a labdarúgásban
Volt már rosszabb a helyzet, de él és virul a rasszizmus a labdarúgásban
Fotó: Europress/AFP

Volt már rosszabb a helyzet, de él és virul a rasszizmus a labdarúgásban

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/27 19:52

Az olasz labdarúgásban a nyolcvanas években volt csúcson a rasszizmus, és hiába javult azóta rengeteget a helyzet, mind a mai napig problémát jelent. Szerdán a Napoli szenegáli játékosát, Kalidou Koulibalyt szemelte ki az Inter-szurkolók egy része, méghozzá sikerrel: a láthatóan frusztrált védő egy teljesen felesleges gesztus miatt piros lapot kapott. Pedig meglett volna az eszköz arra, hogy megvédjék az afrikai játékost.  

Több okból is emlékezetesre sikeredett az Inter és a Napoli karácsonyi rangadója. Arról már beszámoltunk, hogy Mauro Icardi gondolt egy merészet, és középkezdésből próbált gólt szerezni. A gólkirály-jelölt még csak kapufáig jutott, honfitársa, Lautaro Martínez azonban a hajrában már el tudta dönteni a találkozót. Méghozzá percekkel azt követően, hogy Lorenzo Insigne kihagyta a meccs addigi legnagyobb helyzetét.

Mégsem ezekről esett a legtöbb szó a meccs után, hanem Kalidou Koulibaly piros lapjáról.

A szenegáli belső védő Matteo Politano fellökéséért kapott sárga lapot, majd miután gúnyosan megtapsolta Paolo Mazzoleni játékvezetőt, pillanatok alatt megkapta a második figyelmeztetést is, így idő előtt mehetett zuhanyozni. Azt valószínűleg Koulibaly is belátta, hogy nagy butaságot követett el, azonban a történtek fényében talán érthető, hogy nem gondolkozott tisztán.

A Napoli védőjét az egész mérkőzésen majomhuhogással próbálta bosszantani a hazai szurkolók egy csoportja, és láthatóan sikerült belemászni a klasszis védő fejébe. "Sajnálom a vereséget, de mindenekelőtt azt, hogy cserben hagytam a testvéreimet. Büszke vagyok a bőrszínemre. Büszkén vagyok francia, szenegáli, nápolyi és ember" - írta a szenegáli válogatott játékos közösségi oldalán a meccset követően.

Elmaradt a játékmegszakítás

Olaszországban külön protokoll létezik a rasszista megnyilvánulások kezelésére. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, a hangosbeszélőn keresztül figyelmeztetni kell a szurkolókat, hogy amennyiben nem változtatnak a viselkedésükön, a mérkőzést fel fogják függeszteni. Ha az első figyelmeztetést figyelmen kívül hagyják, a játékvezetőnek fel kell függesztenie a mérkőzést, ami akár pár perces megszakítást is jelenthet.

A szerda esti meccsen háromszor figyelmeztették az Inter-szurkolókat, mégsem került sor a játékmegszakításra.

Az Olasz Labdarúgó-szövetség ügyésze, Giuseppe Pecoraro azon az állásponton van, hogy a mérkőzést meg kellett volna állítani, Koulibaly ugyanis folyamatosan támadás alatt állt. "Úgy gondolom, a Koulibalyt célzó rasszista támadások miatt az Inter-Napolit fel kellett volna függeszteni. Valójában a munkatársaink jelentették is a stadion biztonsági szakembereinek és a negyedik játékvezetőnek, hogy szeretnénk, ha megállna a játék."

Carlo Ancelotti, a Napoli vezetőedzője is kritizálta a játékvezető döntését, mert állítása szerint többször is felhívták a figyelmét az elfogadhatatlanul viselkedő szurkolókra. Összesen háromszor kérték a bírókat, hogy tegyenek valamit Koulibaly védelme érdekében, de egyik esetben sem jutottak tovább a hangosbemondós megoldásnál. Ancelotti úgy látta, egyébként nyugodt játékosa emiatt feszült volt, és ez vezetett a kiállításhoz is.

"Háromszor kértük, hogy tegyenek valamit, azonban a mérkőzés ettől függetlenül folytatódott. Folyamatosan azt mondták nekünk, hogy a játékot meg lehet szakítani. De mégis mikor? Négy vagy öt figyelmeztetést követően? Még az is lehet, hogy legközelebb a saját kezünkbe kell venni az irányítást, és mi magunk fogjuk megállítani a játékot. Valószínűleg elveszítjük a mérkőzést, ha levonulunk, de készen állunk erre"mondta Ancelotti.

Régi probléma

A rasszizmus régóta probléma a labdarúgásban. Olaszországban a nyolcvanas években volt a csúcson, amikor az ultracsoportoknak igen nagy százaléka kötődött valamilyen formában a szélsőjobboldali politikához. Különösen a játékosok szabad mozgását elősegítő Bosman-szabály bevezetését követően vált gyakorivá: megnőtt a légiósok száma, a külföldről érkező játékosok pedig könnyű célpontjai voltak a rasszista támadásoknak.

Adrian Mutu, a román válogatott egykori klasszisa több olasz csapatban is megfordult pályafutása során. Ebben az időszakban gyakran hívták "cigánynak" a lelátóról, sőt a Palermo hírhedt elnöke, Maurizio Zamparini egyszer "ravasz kis cigány"-ként hivatkozott a futballistára. A Regginában futballozó japán Shunsuke Nakamurát sem kímélték, aki egy interjúban elmondta, ez magyarázhatja, miért futballozik ennyire kevés ázsiai a Serie A-ban.

Azonban főleg afrikai származású játékosok kerültek a támadások középpontjába: egy időben gyakori volt, hogy a fekete játékosok minden labdaérintését majomhuhogás kísérte. 2005-ben Marco Zoro, a Messina elefántcsontparti támadója emiatt egy Inter elleni bajnokin megpróbált lesétálni a labdával együtt a pályáról. Öt évvel később az Interben futballozó Samuel Eto'o-t támadták a Cagliari-szurkolók, ami miatt felfüggesztették a mérkőzést.

2012-ben Kevin-Prince Boateng vonult le a pályáról egy Pro Patria elleni barátságos mérkőzésen a szurkolók rasszista bekiabálásai miatt. A ghánai futballista mellett M'Baye Niang, Urby Emanuelson és Sulley Muntari került a támadások középpontjába. Muntari évekkel később azzal került a hírekbe, hogy piros lapot kapott, amiért a Pescara játékosaként tiltakozott a Cagliari-szurkolók rasszista bekiabálásai ellen.

Semmi nem változott

Boateng 2013-ban elhagyta a Milant és az olasz bajnokságot, és 2018-ban tért vissza a Sassuolo színeiben. Habár a 2012-es gesztusa nagy médiavisszhangot kapott és elindult egy diskurzus arról, hogyan lehetne kezelni a rasszizmust az olasz labdarúgásban, a ghánai válogatott középpályás szerint semmi nem változott. Az esetet követően bekerült a FIFA diszkriminációellenes csoportjába, de az együttműködés nem tartott sokáig.

A futballista egy interjúban elmondta, hogy adott pár tanácsot a szervezeteknek, hogyan lehetne segíteni a színes bőrű játékosok helyzetén, azonban ezek süket fülekre találtak, a "Say No to Racism"-kampányon kívül nem sok jele van annak, hogy valóban kezelnék a rasszizmus kérdéskörét. 2016-ban ráadásul a FIFA feloszlatta a rasszizmus elleni csoportját, mivel az a szövetség szerint elérte a céljait.

 

"Egyetlen dolog változott, az, hogy a rasszizmus sokkal rejtettebb. Nincs annyira előtérben, az emberek már nem skandálnak, mert tisztában vannak azzal, hogy ez büntetést von maga után, és figyelni fogják őket. Ezért picit háttérbe szorult, de ettől még ott van. Ha visszatekintünk az elmúlt öt évre, rengeteg dolog történt, és ez nagyon aggasztó, mert öt év elteltével semmit sem változtattak. Ez szomorú" nyilatkozta Boateng.

A Kick It Out nevű rasszizmusellenes szervezet évente felmérést végez arról, mennyire jellemző az angol labdarúgás közegére a diszkrimináció. Az idei jelentésből kiderül, hogy a tavalyihoz képest ismét nőtt a rasszista és homofób megnyilvánulások száma, ami 2012 óta tendenciának tekinthető. Ez arra utal, hogy a rasszizmus nem csak Olaszországban, de úgy általában a labdarúgásban egyre nagyobb problémát jelent.

Hozzászólások