Serie A - Visszatért az igazi CR, ami rossz hír a Serie A trónkövetelőinek
Visszatért az igazi CR, ami rossz hír a Serie A trónkövetelőinek
Fotó: Europress/AFP

Visszatért az igazi CR, ami rossz hír a Serie A trónkövetelőinek

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/26 14:03
Cristiano Ronaldo lassan kezdte a 2019/20-as idényt, de úgy tűnik, még mindig nem szabad leírni a 34 éves klasszist. Mostanság ismét futószalagon szállítja a gólokat, amely egyfelől nagyon jó előjel a BL-tavasz előtt, másfelől pedig igen rossz hír az olasz bajnokság trónkövetelőinek. Egy jó CR-rel a fedélzeten pokoli nehéz lesz megállítani a rekordbajnokot.

Maurizio Sarri sokszor hangoztatta, hogy nem foglalkozik az egyéni elismerésekkel, éppen ezért volt érdekes az idei Aranylabda-szavazást követő csalódottsága. "Bosszantó belegondolni, hogy van olyan játékos, aki többször kapta meg a díjat Ronaldónál" - jelentette ki a vezetőedző. Akkoriban legfeljebb csak bízhatott abban, hogy a kudarc - mert ne legyenek illúzióink: a portugál sztárnak egészen biztosan rosszul esett, hogy top 3-ba sem került be - a lehető legjobbat hozza ki Ronaldóból.

A díjátadót megelőzően már olyan hangok is megjelentek, miszerint a 34 éves Ronaldón látszódnak az öregedés jelei. A szezon elején térdsérülés kínozta, és nehezen találta a helyét Sarri rendszerében (tegyük hozzá, az olasz edző inkább csak kereste a válaszokat), ezért a tőle elvárt gólok is elmaradtak. Ősszel csupán ötször talált be a Serie A-ban. Ronaldo formája az utóbbi hetekben rohamosan javult, sorozatban hét mérkőzésen volt eredményes, összesen 11 alkalommal. Emellett betalált a Roma elleni Olasz Kupa-meccsen is.

000_1O66RP.jpg Fotó: Europress/AFP

Mostanság az olasz sajtóban sem a hanyatló pályafutása a téma, a Gazzetta dello Sport például "az igazi Ronaldo" visszatéréséről írt, és azt a kérdést is feltették, vajon a portugál-e a Serie A történetének valaha volt legjobb támadója. Nagyot fordult a világ.

Sarri és Ronaldo viszonya a felszínen nem volt mindig felhőtlen, hiszen többször előfordult, hogy az edző lecserélte legnagyobb sztárját, aki ezt eléggé rosszul viselte. Különösen az egyébként bűn rossz Milan elleni kilátástalan játékát követő cseréje után volt látványos a hisztije, amit Fabio Capello nem is hagyott szó nélkül. Sarri - vélhetően a torinói kommunikációs részleg hathatós közreműködésével - egészen jól kezelte a helyzetet, kritika helyett nyilvánosan dicsérte játékosát, aki sérülése ellenére segíteni akart a csapaton.

Várható volt, hogy a kritikusait előbb-utóbb mindig elcsendesítő Ronaldo megtalálja a góllövőcipőjét, ami december elején meg is történt. Így valahogy Sarri dicsérő szavai is hitelesebbnek tűnnek egy fokkal. "Nem tudom eléggé méltatni Ronaldo jelenlegi formáját" - mondta a toszkán. "Elismerésem az édesanyjának, aki világra hozott egy ilyen lényt." Ronaldo elképesztő fizikuma és sikeressége mögött természetesen leginkább a siker iránti csillapíthatatlan éhsége áll. Nem mindig egyszerű kezelni egy Ronaldóhoz hasonló sztárt, ezzel Sarri is tisztában van.

000_1N35F1.jpg Fotó: Europress/AFP

"Van egy bajnokunk, aki persze okoz néhány problémát, de cserébe meg is old százat" - mondta a Sky Sports Italiának, majd azt is hozzátette, az a célja, hogy Ronaldo köré szervezze a csapatot. Az egyértelműen látszódó kezdeti gyermekbetegségek után egyre elégedettebb lehet, ráadásul pont a legjobb pillanatban javult fel Ronaldo játéka: épp a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának kezdete előtt. Talán nem kell külön hangsúlyozni, mennyire fontos ez a BL-serlegről álmodozó torinóiaknak.

Persze vannak, akik nem örülnek ennyire Ronaldo formajavulásának. Az Antonio Conte vezette Inter már így is kezd lemaradni a Juventus mögött az olasz bajnokságban - négy pont a hátrány - és a portugál megérkezésével nehéz elképzelni, hogy bárki is megállíthatja a Juventust.

Ráadásul nem Ronaldo az egyetlen, aki remek formába lendült Sarri kezei között. Paulo Dybala a mostani szezonban 26 mérkőzésen 11 gólnál jár, vagyis már most túlteljesítette tavalyi góltermését (10). Nyáron a Juve közel volt, hogy eladja Dybalát, mivel akkor úgy tűnt, problémás Ronaldo mellé beépíteni a támadósorba. Sarri a jelek szerint megoldhatja ezt a feladatot is, bár azt hozzá kell tennünk, hogy Gonzalo Higuaín zseniálisan egészíti ki Ronaldo játékát, az edzőnek tehát van min gondolkodnia.

000_1O66CJ.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezek azonban Sarri kellemesebb problémái közé tartoznak, hiszen három remek képességű, jó formában lévő támadó közül válogathat. Hátul azonban egészen más miatt kell törnie a fejét, ugyanis Giorgio Chiellini régóta sérült, majd pár hete kidőlt a csapatba zseniális játékkal berobbanó Merih Demiral. A török válogatott védő csont nélkül kijátszotta a kezdőből Matthijs de Ligtet, aki az elmúlt fél évben a beilleszkedéssel küzdött. Így a védelmet Leonardo Bonuccinak kellene irányítania, aki erre a szerepre tökéletesen alkalmatlan.

Olaszországban a Juventus időnként döcögő játékkal is magabiztosan megtarthatja első helyét, ám az igazi kérdés ezúttal is az lesz, mit alkot a Bajnokok Ligájában. A torinóiak Massimiliano Allegri vezérletével 2015-ben és 2017-ben is döntőbe jutottak, hogy aztán végül elbukjanak valamelyik spanyol nagyágyúval szemben. Mindkét csapat sikerességének kulcsa a hatékony középpályában és a kiváló védekezésben rejlett, és az biztos, hogy Sarrinak is javítania kell csapatán mindkét fronton, hogy a Juve az utolsó akadályokon is átlendüljön.

Nemrég a Gazzetta hosszabb cikkben elemezte a csapat BL-esélyeit, ebben a legendás olasz edző, Arrigo Sacchi is megszólalt, aki úgy fogalmazott, véleménye szerint a Real Madrid és a Liverpool egyértelműen a Juve előtt jár sztárokban és intenzitásban egyaránt. Ebben kétségtelenül lehet igazság - bár a Real is csak mostanság kezdett el formába lendülni -, viszont ha Sarri a következő hetekben, hónapokban megoldja a kirakós utolsó darabjait, és Ronaldo formája is kitart, hatalmas hiba volna leírni a torinóiakat.

via Goal.com

Hozzászólások