Serie A - VAR-hoz hasonló rendszerrel küzdenének az olaszok a rasszista szurkolók ellen
VAR-hoz hasonló rendszerrel küzdenének az olaszok a rasszista szurkolók ellen
Fotó: Europress/AFP

VAR-hoz hasonló rendszerrel küzdenének az olaszok a rasszista szurkolók ellen

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/18 19:51
Az olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) részéről eddig legfeljebb látszatintézkedésekre futotta a rasszizmus kérdéskörének kezelését illetően. Bár a probléma egyre látványosabb az olasz stadionokban, legyen szó huhogó szurkolókrólaz áldozatot hibáztató nyilatkozatokról vagy a huhogókat védő ultrákról, érdemi lépés eddig nem történt. Talán majd most.

Gabriele Gravina, a FIGC elnökének szavai alapján legalábbis úgy tűnik, mintha változott volna a szövetség attitűdje a kérdésben. Az persze még a jövő zenéje, hogy ez tettekben is megnyilvánul-e, mindenesetre az az egész olasz labdarúgásra nézve rossz üzenetet hordozott, hogy egészen nyilvánvaló szabálysértéseket is meg lehetett úszni ejnye-bejnyékkel és minimális büntetésekkel, a döntéshozók pedig gyakran a nincs itt semmi látnivaló attitűddel álltak hozzá az egész kérdéskörhöz. És, hogy miről is van szó pontosan?

Kezdjük talán azzal, hogy Gravina kijelentette: az olasz labdarúgásnak és a hatóságoknak egyaránt fel kell lépniük a rasszista megnyilvánulásokkal szemben, annak mértékétől függetlenül. Ez azért nagyon fontos, mert korábban előfordult, hogy a büntetés hiányát épp azzal magyarázták, hogy a rasszista beszólásokat a szurkolók egy szűk csoportja követte el. Ez még olyan helyzetekben is előfordult, amikor a televíziós közvetítésekben is jól hallható volt a rasszista huhogás, marginálisnak tehát sehogyan sem lehetett nevezni.

Volt már rosszabb a helyzet, de él és virul a rasszizmus a labdarúgásban | Hosszabbítás

Az olasz labdarúgásban a nyolcvanas években volt csúcson a rasszizmus, és hiába javult azóta rengeteget a helyzet, mind a mai napig problémát jelent. Szerdán a Napoli szenegáli játékosát, Kalidou Koulibalyt szemelte ki az Inter-szurkolók egy része, méghozzá sikerrel: a láthatóan frusztrált védő egy teljesen felesleges gesztus miatt piros lapot kapott.

Ilyen volt például az, amikor a Cagliari-szurkolók a Juventus támadóját, a győztes gólt szerző Moise Keant pécézték ki, a fiatal játékos szinte minden labdaérintését huhogás kísérte. Az idei szezonban az Inter támadója, Romelu Lukaku került hasonló helyzetbe a szárdok otthonában. Kean ügyét legalább vizsgálta a szövetség, hogy aztán a hangos kisebbség elvét követve következmény nélkül zárja azt. Ez veszélyes precedenst teremtett, hiszen Lukaku esetét nem vizsgálták, és hasonlóan járt a Veronában betalált Frank Kessié is.

"Megdöbbent, hogy a skandálás egy részét lehet hallani a tévében is, míg bizonyos helyeken ez másképp van. Meg kell találnunk ennek az okát, de az biztos, hogy ez nem normális" - magyarázta Gravina az újságíróknak. "Engem nem érdekel, hogy mennyire hangos és hányan vesznek részt a skandálásban, sokkal inkább a mögöttes elvek mozgatnak. Legyen szó egy emberről, kettőről vagy tízről, be kell avatkoznunk" - magyarázta az elnök, aki röviden azt is felvázolta, hogyan próbálna véget vetni a szurkolói rasszizmusnak.

Gravina szerint egy olyan megfigyelőhálózat lehetne a megoldás, amivel akár a VAR-hoz hasonlóan, valós időben ki lehetne szűrni azokat a szurkolókat, akik rasszista módon nyilvánulnak meg. "Manapság a klubok a technológia segítségével ki tudják szűrni a felelősöket. Próbáljuk kidolgozni a módszert, hamarosan be is fogjuk mutatni. Együttműködünk a belügyminisztériummal, így szigorú törvényi szabályozás jöhet, hasonlóan komoly következményekkel. Használni fogjuk a technológiát, de ehhez kell a rendőrség és a minisztérium segítsége is."

via ESPN

Hozzászólások