Serie A - Van az a pénz, amiért elvihetik Szaúd-Arábiából az Olasz Szuperkupát
Van az a pénz, amiért elvihetik Szaúd-Arábiából az Olasz Szuperkupát
Fotó: Europress/AFP

Van az a pénz, amiért elvihetik Szaúd-Arábiából az Olasz Szuperkupát

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/14 12:51
Elvehetik Szaúd-Arábiától az Olasz Szuperkupa megrendezésének jogát - írja a football-italia. Ennek hátterében az áll, hogy az országban virágzik a sportközvetítések kalózpiaca, ami súlyosan sérti a Serie A egyik legnagyobb médiapartnerének érdekeit. Az olaszok jogi úton szüntetnék meg az illegális szolgáltatásokat.

Teljesen felesleges bármilyen sportértéket belemagyarázni az Olasz Szuperkupába, a sorozat - már amennyiben az egy összecsapásból álló sörmeccsre hivatkozhatunk így - legfeljebb annyiban különbözik egy barátságos mérkőzéstől, hogy a részvétel az előző szezonban elért eredményhez kötött. Az olasz bajnok és az Olasz Kupa-győztes megmérettetése valójában egy dologra alkalmas: olyan országokban lehet népszerűsíteni az olasz focit, ahol máskülönben esélytelen lenne, hogy két sztárcsapat tétmeccsen lépjen pályára.

Teljesen felesleges mérkőzés rombolhatja az olasz foci hírnevét | Hosszabbítás

Önmagában az is megérne egy hosszabb vitát, van-e egyáltalán bármi értelme a labdarúgó szuperkupa-mérkőzéseknek. Ezek az események valahol félúton vannak a barátságos és a tétmérkőzések között, nem véletlen, hogy az olasz kivételével a topbajnokságok igyekeznek nyáron, a felkészülés részeként túlesni rajta.

1988-tól 2008-ig jellemzően a Serie A aktuális bajnoka látta vendégül az Olasz Kupa győztesét, bár már ebben az időszakban kísérletet tettek a sorozat nemzetközivé tételére. 1993-ban Washingtonban, 2002-ben Líbiában, 2003-ban pedig New Jersey-ben játszották a szuperkupát. Az arány 2009 óta megfordult: 2010, 2013 és 2017 kivételével mindig külföldön került sor a bajnok és a kupagyőztes összecsapására (párszor olyan is előfordult, hogy mindkettő a Juventus volt), Pekingben négyszer, Katarban kétszer rendezték meg a találkozót,

tavaly pedig botrányok közepette, Szaúd-Arábia egyik legnagyobb városában, Dzsiddában.

Jogos volt a háborgás

Szaúd-Arábiában tudatosan költenek nemzetközi sporteseményekre annak érdekében, hogy javítsanak az ország megítélésén. Az elmúlt években rendeztek autósportos rendezvényeket (Forma-E), teniszmeccset (Rafa Nadal és Novak Djokovic végül lemondta a szereplést) és a nemzetközi labdarúgásba is belekóstoltak. Az Olasz Szuperkupa rendezéséért három év alatt 21 millió dollárt fizet Szaúd-Arábia, emellett szaúdi befektetők is csatlakoztak a Klubvilágbajnokság átalakítását kezdeményező csoporthoz, amely 25 milliárd dollárt ajánlott a sorozatért.

Bőven van mit takargatni, ugyanis az országot irányító Mohammed bin Salman hiába próbálja egyfajta reformerként beállítani magát, valójában mind a mai napig igen súlyos jogsértések zajlanak Szaúd-Arábiában. Tavaly épp az Olasz Szuperkupa-mérkőzés előtt robbant ki egy nagyobb botrány, Jamal Kashoggi ellenzéki újságíró meggyilkolásának ügye, amiről az amerikai titkosszolgálat azt állította, a koronaherceg személyesen is érintett, lévén, ő maga rendelte el a rendszerkritikus Kashoggi kivégzését.

Hétmillió dollárért adták el európai voltukat az olasz Szuperkupa résztvevői | Hosszabbítás

Nem csak nálunk népszerű téma az európai kultúra védelme, illetve az európai értékekhez való ragaszkodás. Van ennek káros, de facto xenofób oldala is, de azért vannak értékek, amikhez egy magát büszke európainak valló embernek minden körülmények között ragaszkodnia kell. Ez a sportra vetítve például felvet egy fontos kérdést: mi a bánatot keres az olasz szuperkupa-döntő Szaúd-Arábiában?

 

Ehhez hasonlóan nagy visszhangot kapott, hogy a találkozót megelőzően a szaúdi külügyminiszter az Olasz Labdarúgó-szövetségnek (FIGC) küldött levelében azt írta, minden olasz szurkolót szívesen látnak, azonban a kísérő nélkül érkező női nézőket csak a nekik kijelölt szektorokban tudják elhelyezni. Bár több emberi jogi szervezet bojkottra szólította fel a döntőben részt vevő Juventust és Milant, a találkozót végül az eredeti terveknek megfelelően lejátszották Dzsiddában, és végül Ronaldo találatával a Juventus nyerte a kupát.

Ismét terítéken az ügy

Az olasz ligával kötött megállapodás értelmében Szaúd-Arábia még legalább két szuperkupát rendezhetne, legközelebb augusztusban, a Juventus és a Lazio részvételével. Csakhogy nagyon úgy tűnik, ismét veszélybe kerülhet a szaúdi rendezés, és ezúttal nagyobb eséllyel foszthatják meg az országot a szuperkupától, tekintve, hogy a Serie A terelte jogi útra az ügyet. Morált persze ebben a gesztusban sem kell keresni, ez tisztán az üzletről szól, konkrétan a televíziós jogokról.

A katari beIN Sports már a januári mérkőzés kapcsán morgolódott, mivel Szaúd-Arábiában a BeoutQ nevű cég illegálisan sugározza a nemzetközi sportesemények - így a Serie A küzdelmeinek - jó részét. Többek között beIN Sports zászlóshajóinak számító labdarúgó-világbajnokság, a Bajnokok Ligája, a Forma-1 és nagyobb tenisztornák is a kalózhálózaton keresztül kerülnek a szaúdi háztartásokba. Bár a kormány tagadta, hogy köze lenne a céghez, a beIN Sports szerint a bizonyítékok arra mutatnak, hogy a rijádi székhelyű Arabsat áll a háttérben. 

Ronaldo gólja döntött az olasz Szuperkupa-döntőn | Hosszabbítás

A portugál fejes góljával nyerte a Juve a Milan elleni döntőt.

"A Serie A a beIN Sports mellett áll a kalózkodás elleni küzdelemben" - mondta Luigi De Siervo, az olasz liga nemrég kinevezett vezetője. "Alapvető fontosságú ez a terület számunkra, mivel a televíziós bevételek harmada innen érkezik" - tette hozzá azt követően, hogy a beIN Sports kilátásba helyezte, ha semmit sem tesz az olasz liga, kénytelenek lesznek újraértékelni a régióért fizetett televíziós csomag árát. Jelenleg mintegy 450 millió eurós bevétele származik a közel-keleti és észak-afrikai területekről az olasz ligának.

Új helyszínt választanak?

Yousef al-Obaidly, a beIN Sports vezérigazgatója a múltban többször élesen kritizálta az olasz szervezőket a szaúdi helyszín miatt. "A világ összes országa közel épp azt az egyet sikerült kiválasztaniuk, amelyik ipari mértékben támogatja az önök termékének eltulajdonítását. Én azt kérdezem, vajon helyénvaló-e Dzsiddában megrendezni a Szuperkupát" - mondta a cégvezér. Utóbbi kérdésre egyértelmű nem a válasz, bár az más kérdés, hogy az országban zajló, a kalózkodásnál lényegesen rosszabb folyamatok miatt.

000_1CB0CA.jpg Fotó: Europress/AFP 

De Siervo az olasz és a szaúdi kormánnyal közösen vetne véget a BeoutQ illegális tevékenységeinek. Amennyiben ez nem sikerül, előfordulhat - elsődlegesen a beIN Sports nyomása miatt, hogy új, valószínűleg hazai helyszínt keresnek a szuperkupának. Az mondjuk igencsak rossz fényt vet az olasz labdarúgás döntéshozóira, hogy az emberi jogi sérelmekkel kapcsolatos kritikák süket fülekre találtak, és csak akkor reagáltak érdemben, amikor a pénztárcájukat kezdte fenyegetni a szaúdi rendezés.

Hozzászólások