Serie A - Valami nagyon nem stimmel a Juventus védelmével
Valami nagyon nem stimmel a Juventus védelmével
Fotó: Europress/AFP

Valami nagyon nem stimmel a Juventus védelmével

Németh DánielNémeth Dániel
2017/10/26 14:56

A Juventus jelenleg a harmadik helyen áll az olasz bajnokságban, lemaradásuk csupán három pont a listavezető Napoli mögött. Az olasz rekordbajnok a BL-ben sem áll rosszul, ugyan kikaptak a Barcelonától, a Sporting és az Olympiakos elleni győzelemmel továbbjutásra állnak Európában is. Ha tehát a pontokból indulunk ki, nincs oka aggodalomra a torinói csapat híveinek. A csapat védelme azonban (egyelőre) elmarad a megszokott teljesítménytől, 14 mérkőzésen 17 kapott gólnál járnak. 

A Juventus elnöke, Andre Agnelli a klub részvényeseinek keddi gyűlésén kijelentette, a klub erős pénzügyi alapokon nyugszik, 42 millió eurós profittal zárták az évet. A klubvezető a dicséretekkel sem fukarkodott, hat játékost név szerint is említett: Gianluigi Buffont, Stephan Lichtsteinert, Giorgio Chiellinit, Andrea Barzaglit, Claudio Marchisiót és Leonardo Bonuccit.

Nem véletlenül őket emelte ki, ez a hat játékos mondhatja el magáról, hogy a példátlan, zsinórban hat megnyert bajnoki cím mindegyikében részük volt. Agnelli ezzel ismerte el, hogy a Calciopolit követő újjáépítést erre az erős alapra húzhatták fel.

Lichsteiner és Marchisio ugyan nem mindig volt stabil kezdőjátékos, Buffon és az előtte játszó hármas, Barzagli, Bonucci és Chiellini, vagy ahogy gyakran emlegették őket, a BBC, állandó szereplői voltak a Serie A történetének legdominánsabb időszakának. Többek között ők tették lehetővé, hogy az Andrea Pirlóhoz hasonló játékosok zavartalanul játszhassanak.

Jelenleg azonban a Juventus legerősebb pontja tűnik a csapat legsebezhetőbb részének.

Buffon szerint így nem nyernek újabb bajnoki címet

Szombaton a Juventus 6-2-re nyert, a hétközi bajnokit pedig 4-1-re hozták, amivel 31-re növelték a góljaik számát a bajnokságban. Az 1951/52-es szezon óta nem fordult elő, hogy egy olasz csapat 10 forduló alatt 31 gólt lőtt volna, akkor szintén a Juventusnak sikerült a bravúr.

A védelem azonban kevésbé tűnik magabiztosnak, mint az előző években, 10 forduló alatt 10-szer vették be Buffon kapuját.

Nem véletlen, hogy az olasz legenda elégedetlenül nyilatkozott az Udinese elleni győzelmet követően. "Nem fogunk bajnokságot nyerni 6-2-es győzelmekkel. A mait foghatjuk a szokatlan körülményekre, de ettől függetlenül fejlődnünk kell."

A Bianconeri igazgatója, Beppe Marotta leszögezte, hogy Massimiliano Allegri tanítványai nincsenek válságban, de azért tartottak egy megbeszélést a játékosok és az edző között a Laziótól elszenvedett 2-1-es vereséget követően. Az volt egyébként a torinói csapat első zakója 57, veretlenül megvívott meccset követően.

A vereség után Allegri is elismerte, hogy csapatával valami nincs rendben, és már a Torino, a Sassuolo és az Atalanta ellen is voltak figyelmeztető jelek. Valójában már a Lazio elleni Szuperkupa-meccsen is gondjaik voltak, igaz azt a 3-2-es vereséget a szezon eleji formának is be lehetett tudni, emellett ha őszinték akarunk lenni, az a mérkőzés lényegében egy túlértékelt barátságos összecsapás volt.

A bajnokságban annak ellenére járnak 10 kapott gólnál, hogy top 6 csapat közül egyedül a Lazióval találkoztak. A tavalyi BL-döntős Európában sem tűnik meggyőzőnek, jelenleg második helyen állnak a csoportjukban, és tükörsimán kikaptak a Barcelonától. Attól a csapattól, amelyet pár hónappal korábban még 180 percen át 0 gólon tudtak tartani.

A Camp Nouban elszenvedett 3-0-s vereségük és az előző idényben demonstrált zseniális védekezés közötti különbség olyannyira látványos volt, hogy komoly kérdőjelek vannak a csapat esélyeivel kapcsolatban. Különösen, hogy a szezonban lejátszott 14 mérkőzés alatt 17 kapott gólnál járnak.

Bonucci hiánya nyilvánvaló, de nem az egyetlen ok

A Juve-védelem gyengülésének nyilvánvaló magyarázata az, hogy Bonucci távozását érezte meg ennyire a hátsó alakzat. És a Milan újdonsült kapitányának teljesítményéből kifolyólag azt is mondhatjuk, Bonuccinak épp annyira hiányzik a Juve, mint a Juvénak ő. Ráadásul a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Genoa elleni könyököse miatt eltiltását töltő védő nélkül még jobban is nézett ki a Milan-védelem, igaz az első nagyobb tesztre csak hétvégén kerül sor.

Az biztos, hogy Bonucci védelemben betöltött szerepe a hiányával még látványosabb lett, de még ez sem feltétlenül magyarázza azokat a koncentrációs hibákat, amiket Chiellini és Allegri "rövidzárlatokként" jellemzett.

Viccnek indult, de egyelőre úgy is néz ki Bonucci milanos karrierje | Hosszabbítás

Leonardo Bonucci a nyár egyik legnagyobb szenzációjaként igazolt a Juventustól az újjáépülő AC Milanhoz. A nemrég Aranylabdára is jelölt olasz válogatott belső védő azonban messze elmarad a várakozásoktól, még a gyengén teljesítő Milanból is kilóg játékával. A goal.com cikkének segítségével jártuk körbe a helyzetét. Az egész viccként kezdődött.

Dani Alves távozása is hagyott egy jókora lyukat a védelem jobb oldalán, amit a Milantól leigazolt Mattia De Sciglio cseppet sem meglepő módon, képtelen betölteni. Egyelőre Alex Sandro is inkább tűnik Danilónak, mint Marcelónak, ami azt sugallja, hogy valamilyen szinten lehet benne tüske a Chelsea-be igazolás meghiúsulása miatt.

Buffon 39 évesen is fizikát megszégyenítő védéseket mutat be, az Udinese elleni mérkőzésen két fantasztikus bravúrja is volt. Azt azonban kár lenne tagadni, hogy a 30 felett is zseniálisan futballozó Barzaglin (36) már kezd érződni a kora, és a kiegyensúlyozott játékáról ismert Chiellini (33) sem lesz már fiatalabb.

Utóbbi azonban rámutatott egy lényeges pontra, a védelem teljesítménye ugyanis nem csak a védőkön, de a csapat játékán is múlik. És a hátsó alakzat idén közel sem kap olyan szintű védelmet a középpályáról, mint az előző években. "A legnagyobb tisztelettel, de amikor nem kapunk gólt, az elsők között szoktam mondani, hogy ezt ne nekem, vagy a védőknek köszönjék. A védekezés a csapatról, az egyensúlyról szól" - mondta Chiellini a múlt héten."

A Juventus idén támadóbb szellemben focizik

Az egyensúly kérdése köztudottan fontos a csapatoknál, és Allegri ezt egyelőre nem találta meg. A Juve edzője az idei szezonban támadóbb szelleművé formálta át a csapatát, amivel talán a kritikusainak, például Arrigo Sacchinak próbált válaszolni. A Milan egykori legendás edzője úgy fogalmazott, a Juventus azért nem tudta sikerrel venni az utolsó néhány akadályt a BL-ben, mert a csapat reaktív, és nem proaktív játékkal rendelkezik.

"Nagyon is szeretem a Juventus játékát, amikor mernek kezdeményezni, de általában csak negyedórán át vállalják ezt be. Utána visszazárnak, védekeznek és az ellentámadások lehetőségét keresik. Attól tartok, ez fizikai jellegű probléma, és a csapat nem képes végigjátszani ebben a szellemben egy egész félidőt" - mondta az ikonikus edző a Mediaset Premiumnak.

A probléma most az lehet, hogy a hangsúlyosabb támadójáték miatt Allegri túl nagy nyomást helyeze az idősödő védelemre. A fáradt lábak általában fáradt fejekhez vezetnek, ami magyarázat lehet a koncentrációs hibákra is. Nehéz nem arra a következtetésre jutni, hogy a Juvénak nyáron fiatalítania kellett volna a hátsó alakzatán.

Még a részvényesek meetingjén is megkérdezték Marottától, nem tévedtek-e akkor, amikor nem igazoltak egy meghatározó középső védőt a nyáron. "Abszolút nem. Több pontunk van, mint tavaly ilyenkor, és mi vagyunk a legjobbak a támadásban. A védelmünknek javulnia kell."

Ezt azonban nyáron is lehetett tudni. Daniele Rugani még mindig nem tűnik elég megbízhatónak, hogy állandó kezdő legyen belőle, Mehdi Benatia pedig azóta, hogy a Bayern München kedvéért elhagyta a Romát, valahogy nem tűnik az igazinak. Mattia Caldara tavaly remek szezont zárt az Atalantával, de a következő szezon előtt nem érkezik a csapathoz, ezért is szerezték meg Benedikt Höwedest az utolsó pillanatokban.

Meglepő igazolás volt, azon azonban aligha csodálkozik bárki is, hogy a közismerten sérülékeny védő még nem mutatkozott be új csapatában. Ezért aztán a Juventus még mindig a veterán játékosaira, Buffonra, Barzaglira és Chiellinire támaszkodik. A döntés kockázatos volt, és az már most látszódik, hogy hamarosan frissítésre lesz szükség. Ellenkező esetben jövőre nehezebb lesz magyarázatot adni a részvényeseknek.

via goal.com

Hozzászólások