Serie A - Újabb vereségével 81 éve nem látott mélypontra került a Milan
Újabb vereségével 81 éve nem látott mélypontra került a Milan
Fotó: Europress/AFP

Újabb vereségével 81 éve nem látott mélypontra került a Milan

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/30 18:41
Csodát talán senki sem várt az AC Milantól, de ennyire pocsék szezonkezdetre is kevesen számítottak. A botladozó piros-feketék az első hat bajnokijukból négyet elveszítettek, amihez hasonlót utoljára 1938-ban, 81 évvel ezelőtt produkáltak. A nyáron kinevezett Marco Giampaolo alatt máris inog a kispad, a kétségbeejtően rossz játék alapján teljesen megérdemelten.

Hétvégén az előző idényben kiesés ellen küzdő Fiorentina rámolt egy hármast a Milan kapujába, úgy, hogy a helyzetek alapján a firenzeiek akár öt-hat gólt is szerezhettek volna. Még az is bőven belefért a vendégeknek, hogy Federico Chiesa a mérkőzés 70. percében büntető hibázott, Franck Ribéry nyolc perccel később szerzett gólja pedig egyenesen a megalázó kategóriába tartozik. Halkan tesszük hozzá, hogy a veterán francia már az első gól előtt is bohócot csinált a komplett Milan-védelemből.

Napestig lehetne sorolni a pocsék teljesítményeket a milánóiak részéről, a két büntetőt összehozó Ismael Bennacert, az ostoba kiállítást begyűjtő Mateo Musacchiót, a legnagyobb sportszergyártók éves labdaeladásait megcélzó Hakan Calhanoglut vagy az egész szezonban legfeljebb a színészkedéseivel feltűnő Krzysztof Piateket egyaránt említhetnénk. A legtöbb kritikát mégis az új edző, Marco Giampaolo kapja, a Milan ugyanis nem csak egyénekre lebontva, de csapatként is szörnyen fest.

A piros-feketék az Udinese elleni vereséggel indították a szezont, ami már csak azért is kínos, mert a nyitókör után az udineiek zsinórban négy meccsen maradtak nyeretlenek. Ezt két 1-0-s győzelem követte, sok köszönet azonban azokban sem volt: a szinte egy teljes félidőn át emberhátrányban játszó Hellas Verona kapuját például csak büntetőből tudták bevenni Susóék. Azóta zsinórban három meccset bukott a Milan, kétszer hazai pályán: a Juve talán legnagyobb kihívójává előlépő Inter, a Torino és a Fiorentina is elpáholta Giampaolo csapatát. 

075_ciambelli-acmilanv190929_npZqL.jpg Fotó: Europress/AFP

Az eredmények ezúttal hűen tükrözik a teljesítményt, a Milan hat mérkőzés alatt mindössze kettő akciógólt szerzett, de Rafael Leão fantasztikus szólógólját ezek közül sem sorolnánk a tudatosan felépített támadások közé. A kialakított helyzetek minősége alapján legfeljebb a középmezőnyhöz tartozik a Milan, ráadásul az eleve kevés lehetőséghez pocsék helyzetkihasználás társul: a piros-feketék a 8,02-es várható gólhoz (xG) képest lőttek négyet. Főként az előző szezonban szinte minden ziccerét gólra váltó Piatek gyengélkedik.

"Vállalom a felelősséget, de haladunk tovább, mert hiszek a gondolataimban" - nyilatkozta Giampaolo a vasárnapi vereséget követően. "Az bosszantott leginkább, hogy a San Siróban úgy játszottunk, mintha egyetlen közös edzésünk sem lett volna. Veszíthetsz, de nem ilyen módon. Három nappal ezelőtt jó teljesítményt és reakciót láttam a csapattól. Ma a nyomás rosszul hatott a csapatra, érezték, hogy mindenképpen nyerni kell. Arra buzdítottam őket, hogy tegyenek a győzelemért, ne kivárásra játszanak. Nekünk kell megteremtenünk a lehetőségeket."

000_1GW1W6.jpg Fotó: Europress/AFP

Egyelőre a Milan vezetősége, ha másképp nem is, a kommunikáció szintjén az edző mellett áll, ugyanakkor a sajtóban már azt találgatják, ki veheti át a helyét a kispadon. A milánói klubokkal kapcsolatban általában jól értesült Gazzetta szerint Rudi Garcia vagy Claudio Ranieri lehet az utódja, de Luciano Spalletti és Massimiliano Allegri neve is felmerült a kevésbé reális opciók között. Valószínűleg a hétvégi, Genoa elleni mérkőzés előtt nem döntenek az edzőváltás mellett, azonban utána két hét szünet következik, ami már ideális alkalom lehet egy cserére.

Hozzászólások