Serie A - Totti úgy érzi, hátba szúrták a Románál
Totti úgy érzi, hátba szúrták a Románál
Fotó: Europress/AFP

Totti úgy érzi, hátba szúrták a Románál

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/18 12:49
Francesco Totti 30 év után távozott az AS Romától, melynek okairól hétfőn részletesen beszámolt a római klubikon. A legendás labdarúgó hónapokkal ezelőtt eldöntötte, hogy lemond a klub vezetőségében betöltött pozíciójáról, mivel a döntéshozatali mechanizmusokra minimális hatással bírt, az amerikai tulajdonos által kijelölt irányt pedig helytelennek tartja.

James Pallotta, az AS Roma amerikai tulajdonosa mostanság egyébként sem volt túl népszerű a klub szurkolóinak körében, hiszen nyílt titok, hogy miatta kellett távoznia a Daniele De Rossinak a Farkasoktól. Alig telt el pár hónap, de a klub másik érinthetetlennek gondolt legendája, az elmúlt két szezont a rómaiak vezetőségében technikai igazgató minőségben helyet foglaló Francesco Totti is bejelentette távozását, szerinte ugyanis szerepköre inkább szimbolikus volt, a fontos döntéseket - például az edzőválasztást és az igazolásokat - nélküle hozták meg.

Kimondani az elképzelhetetlent

Hétfői sajtótájékoztatóján Totti elmondta, ugyan sosem tartotta elképzelhetőnek, hogy ilyesmi megtörténhet, de végül úgy érezte, nem maradt más lehetősége, mint lemondani az általa betöltött pozícióról. "Figyelembe véve a körülményeket, ez volt a helyes döntés, mert a technikai részleteken sohasem dolgozhattam"mondta a legenda, aki pár nappal ezelőtt e-mailben értesítette a klub vezetőségét szándékairól, bár saját bevallása szerint nagyon fájdalmas volt számára.

Totti lelép az AS Roma vezetőségéből | Hosszabbítás

Francesco Totti, az AS Roma emblematikus alakja elhagyja a labdarúgóklub vezetőségét. A Farkasok 42 éves volt játékosa, aki két évvel ezelőtti visszavonulását követően technikai igazgatóként dolgozott, azzal indokolta távozását, hogy nem vették figyelembe a véleményét. Elsősorban azt nehezményezte, hogy a vezetőedzői menesztések és kinevezések esetében és a játékosok átigazolásakor nem hallgattak rá.

"Mindig is azt mondtam, elnökök, edzők, játékosok mennek, de a zászló megmarad. Hosszasan gondolkoztam, és fogalmazzunk úgy, nem az én hibám, hogy meg kellett hoznom ezt a döntést. Mást nem mondhatok nektek. Nem az én hibám, mert sosem kaptam meg a lehetőséget, hogy kifejezzem magam. Egyetlen valódi technikai projektben sem vehettem részt. Ez az első évben rendben volt. A másodikban ellenben rájöttem, mit szerettem volna elérni, és, hogy valójában sosem segítettük egymást."

"Tisztában voltak a szándékaimmal és az akaratommal, hogy segítsem ezt a klubot és ezt a csapatot, de őszintén szólva, sosem akartak igazán. Minden döntésből kizártak. Mindenki tudja, hogy belekényszerítettek a visszavonulásba. Azt akarták, hogy fejezzem be a futballt. Hatéves szerződést kaptam igazgatóként, és csendben láttam hozzá a munkához, mert rájöttem, ez teljesen más terület, mint a pályán lenni. Sok ígéret elhangzott, de egyet sem tartottak be" - tette hozzá.

Eltávolítani a rómaiakat a Romától

Totti szerint a klub amerikai vezetőségének az volt az egyik célja, hogy gyengítse a rómaiak befolyását a döntéshozatali folyamatok terén. "Bizonyos emberek azon dolgoztak, hogy eltávolítsák a rómaiakat a Romától. Végül kiderült az igazság, mert elérték a céljukat. Az elmúlt nyolc évben, azóta, hogy az amerikaiak színre léptek, mindent megtettek annak érdekében, hogy egy oldalra tereljenek minket. Éveken át dolgoztak ezen, és végül sikerrel jártak" - folytatta Totti, akinek De Rossi távozásába sem volt beleszólása.

075_lore-asromavs190526_npOjf.jpg Fotó: Europress/AFP

"De Rossi elküldésével kapcsolatban nem kérték ki a véleményem. Szeptemberben azt mondtam a vezetőségnek, hogy ha úgy gondolják, ez lesz Daniele utolsó idénye, mondják meg neki egyenesen, és ne játsszák el vele azt, amit velem. Ő az AS Roma kapitánya, akinek kijár a tisztelet. Igent mondtak, meg hogy majd átgondolják, azután megsérült, Di Francesco és Monchi távozásával pedig minden bonyolultabb lett" - magyarázta a klubikon, aki úgy gondolja, miután sokaknak van beleszólása a döntésekbe, azok nagyon lassan születnek meg.

"Beszéltem Danielével, de barátként, nem igazgatóként. Elmondtam neki, mire kell számítania. Igazgató voltam a Románál, így nem mondhattam túl sokat, azonban barátként adtam neki pár tanácsot, felkészítettem, hogy problémák jöhetnek a láthatáron. Ezek végül megérkeztek, épp úgy, mint az én esetemben. Azt nem tudom, hogy eleve így tervezték-e, vagy csak azért alakult így, mert nem gondolkodtak előre" - utalt arra, hogy De Rossi távozását május közepén, a szezon legvégén jelentette be a klub.

Rossz emberekkel vette magát körbe az elnök

"Ha én lennék a Roma elnöke, és lenne két olyan ikonom, mint Totti és De Rossi, őket hoznám döntéshozói körbe. Megvan bennük a morál, tudják, mit jelent rómainak és romanistának lenni" - folytatta Totti, hozzátéve, Palotta rossz emberekkel vette magát körbe, de ami még rosszabb, hallgat is rájuk. Ez pedig a klublegenda szerint óriási hiba, mert ha valami nyolc éve nem működik, akkor rá kellene jönni arra, hogy porszem került a gépezetbe és változásokra van szükség. Totti újságírói kérdésre elárulta, voltak olyanok, akik hátba szúrták őt a klubnál.

075_lore-francesc190617_np2sj.jpg Fotó: Europress/AFP

"Igen, voltak. Neveket ugyan nem fogok most mondani, de vannak olyanok, akik nem szeretnének ott látni. Ezek az emberek ártanak a Romának, és nem a klub érdekeinek megfelelően cselekednek."

Totti szerint ezeket a folyamatokat az is elősegíti, hogy a tulajdonos ritkán tartózkodik Rómában. "Palotta nincs ott személyesen, nem látja, mi történik, de én igen. Mindenkit ismerek, kezdve a jegyszedőktől, a takarítókon át, egészen a vezetőségig. Ott nőttem fel. Tudom, hol van a probléma forrása, kik azok, akik mások háta mögött beszélnek. Ha valaki veled beszél másról, annak háta mögött, képzelheted, rólad mit mond, amikor nem vagy ott. Úgy gondolom, Palotta Bostonban az igazság tizedét kapja csak vissza a jelentésekben."

Totti, az örök pesszimista

Az AS Roma ez előző két idény során rengeteg fontos játékostól szabadult meg, többek között Mohamed Salah, Antonio Rüdiger és Alisson Becker is elhagyta a klubot a meghatározó játékosok közül. Totti szerint erre azért volt szükség, mert a római klub masszívan veszteséges, és csak úgy tudja egyensúlyban tartani költségvetését, amennyiben a legnagyobb értékeiből pénzt csinál. Szavai alapján ezen a nyáron is hasonló átigazolási stratégiára lehet számítani.

075_ciambelli-romavpar190526_np8DN.jpg Fotó: Europress/AFP

"Szerintem mindenki tudja, hogy az igazán nagy probléma most a klubnál a Financial Fair Play, és június 30-ig el kell adnunk játékosokat. Ezeket a pénzügyi nehézségeket a legjobb játékosok eladásából oldották meg. Könnyebb ezeket a játékosokat értékesíteni, majd abból befoltozni a lyukat a költségvetésben. Az őszinteség lenne a legfontosabb dolog. Mindig azt mondtam a vezetőknek, el kell mondani az igazságot, akkor is, ha az csúnya" - mondta Totti, aki a klub igazolásait is kritizálta.

Konkrét neveket ugyan nem mondott, de a kontextusból és a sajtóhírekből egyaránt kiderül, hogy az egykori támadó Javier Pastore helyett az ajaxos Hakim Ziyech leigazolását favorizálta. Totti idejében jelezte, hogy Pastore nem illik Di Francesco 4-3-3-as rendszerébe, emellett sérülékeny is. A többi vezető azonban azt mondta neki, állandóan csak panaszkodik és gondot jelent. Totti egyébként megvédte a korábbi Roma-edzőt, szerinte ugyanis a Di Francesco által kiszemelt játékosok közül senkit sem igazoltak le.

Közleményben cáfolt a Roma

Totti kritikáira az AS Roma közleményben reagált, melyben azt írták, sajnálattal vették tudomásul a döntését, mert Monchi távozását követően nagyobb szerepet szántak neki a vezetőségben. A klub szerint Totti válaszra sem méltatta az ajánlatot. A sajtótájékoztatón elhangzottak nagy részét - különösen a döntéshozatali mechanizmussal kapcsolatos részeket kitalációnak nevezték, egyúttal kijelentették, a klub tulajdonosi körének esze ágában sincs megválni az AS Romától.

Hozzászólások