Serie A - Teljesen felesleges mérkőzés rombolhatja az olasz foci hírnevét
Teljesen felesleges mérkőzés rombolhatja az olasz foci hírnevét
Fotó: Europress/AFP

Teljesen felesleges mérkőzés rombolhatja az olasz foci hírnevét

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/13 16:27

Önmagában az is megérne egy hosszabb vitát, van-e egyáltalán bármi értelme a labdarúgó szuperkupa-mérkőzéseknek. Ezek az események valahol félúton vannak a barátságos és a tétmérkőzések között, nem véletlen, hogy az olasz kivételével a topbajnokságok igyekeznek nyáron, a felkészülés részeként túlesni rajta. Azon túl, hogy innen nézve akár még hasznos is lehet, elsősorban marketingcélokat tud kiszolgálni, például azért, mert ezeket a meccseket könnyebb költöztetni.

Idén a Spanyol Szuperkupát a történetében először nem Spanyolországban, hanem Marokkóban rendezték meg, ráadásul a hagyományokkal eltérő módon egy mérkőzésen dőlt el, ki lesz a győztes. Olaszországban viszont egészen régre nyúló hagyománya van a külföldre elvitt szuperkupáknak, az 1993-as döntőt például az Egyesült Államokban játszotta a Milan és a Torino. 2009 óta rendszeresen viszik más országba: Kínában négyszer, Katarban pedig kétszer járt az Olasz Szuperkupa.

Nyomás alatt a szervezők

2002-ben Tripoli adott otthont a találkozónak, miután az olasz szövetség elfogadta a líbiai diktátor, Moammer Kadhafi meghívását. Bár már ez a helyszínválasztás is okozott némi feszültséget, az idei verte csak ki igazán a biztosítékot: ezúttal ugyanis a szaúd-arábiai Dzsiddába kellene utaznia a két résztvevőnek, a Juventusnak és a Milannak. Jamal Kashoggi újságíró meggyilkolását követően meglehetősen nagy nyomás alá kerültek a szervezők a január 16-i mérkőzés miatt.

075_lore-fcjuvent180509_npgkX.jpg Fotó: Europress/AFP

Különösen azóta, hogy az amerikai titkosszolgálat arra a következtetésre jutott, hogy maga a koronaherceg, Mohammed bin Salman rendelte el az újságíró kivégzését.

Több emberjogi szervezet, az újságírók szakszervezete és a katari székhelyű beIN Media Group is szeretné elérni, hogy a találkozót más helyszínen rendezzék meg. Utóbbi álláspontja meglehetősen hangsúlyos, ugyanis a beIN Sport az olasz közvetítési jogok egyik legnagyobb befektetője, így elég nagy pénz foroghat kockán. Szaúd-Arábia egyébként 21 millió eurót fizetett azért, hogy a következő három évben az országban legyen a szuperkupa, ami elenyésző összeg a tévés díjakhoz képest.

Javítani az országimázson

Szaúd-Arábia egyre több pénzt fektet különböző sportesemények megrendezésébe, melynek az lenne a célja, hogy javuljon az ország megítélése. Az utóbbi pár évben befektettek autósportokba, teniszmérkőzésekbe és egyre hangsúlyosabb a jelenlétük nemzetközi labdarúgásban is. Mások mellett szaúdi befektetőket is megtalálhatunk abban a csoportban, amelyik pár hónapja 25 milliárd dollárt ajánlott a Klubvilágbajnokság megrendezéséért és egy új nemzetközi válogatott esemény beindításáért.

Kashoggi meggyilkolása óta nagyon bonyolult helyzetben vannak azok, akik magasrangú szaúdi befektetőkkel szeretnének üzleteket lebonyolítani. Októberben például Avram Glazer, a Manchester United társtulajdonosa - politikusokkal és más üzletemberekkel egyetemben - visszalépett egy szaúdi üzlettől a kialakult diplomáciai helyzet miatt. Néhány héttel később viszont jelentős pénzekhez jutott hozzá a manchesteri klub szaúdi befektetőkön és szponzorokon keresztül.

Rajongók, újságírók és az Amnesty is kérdőre vonja Nadalt és Djokovicot a tervezett szaúdi bemutatómeccsük miatt | Hosszabbítás

Az Amnesty International figyelmeztetést intézett Rafael Nadalhoz és Novak Djokovichoz a december 22-re tervezett Szaúd-arábiai bemutatómérkőzésükkel kapcsolatban. A két klasszis ezen a napon Dzsiddában lép majd pályára, legalábbis az eredeti elképzelések ezek, és a fellépésükért várhatóan mindketten 1 millió dollár környékén kasszíroznak.

Múlt hónapban a világelső teniszező, Novak Djokovic jelentette be, hogy elmarad a Rafa Nadal elleni barátságos mérkőzése. Hivatalosan a spanyol bokasérülése miatt nem kerül sor a dzsiddai összecsapásra, azonban mindkét játékos jelentős nyomás alá került a gyilkosságot követően. Októberben mi is írtunk arról, hogy az Amnesty International figyelmeztette a két sportolót, hogy Szaúd-Arábia ezekkel a sporteseményekkel szeretné elterelni a figyelmet a jogsértésekről.

Le sem kellene játszani

Külön érdekesség, hogy alapvetően egy olyan mérkőzésről folyik a vita, amit igazából le sem kellene játszani, a bajnok és kupagyőztes Juventus tulajdonképpen a hazai duplával a szuperkupa győztesének tekinthető. A mostani kiírásnak megfelelően azonban a Milan is megnyerheti még a trófeát - jelen állás szerint Szaúd-Arábiában -, amely csapatot az Olasz Kupa döntőjében 4-0-ra vert a torinói gárda. Ha a szuperkupának van is értelme, ennek a lebonyolításnak egészen biztosan nincs. 

Hozzászólások