Serie A - Teljes a káosz, mégsem függesztik fel a Serie B-t
Teljes a káosz, mégsem függesztik fel a Serie B-t
Fotó: Europress/AFP

Teljes a káosz, mégsem függesztik fel a Serie B-t

Németh DánielNémeth Dániel
2018/09/19 13:22

Kedden mi is beszámoltunk arról, hogy az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) bejelentette, egy bírósági döntés miatt fel kellett függeszteni az olasz másodosztály küzdelmeit. Az egyébként is zavaros történet azonban kapott még egy csavart, a liga szerint ugyanis szó sincs felfüggesztésről, a bajnokság folytatódhat a hétvégén.

Már nyár óta azon folyik a vita, hány csapat induljon a Serie B 2018/19-es szezonjában. Az olasz másodosztályban 2004 óta 22-en indulhatnak el, idén azonban három klub (Cesena, Bari, Avellino) anyagi okok miatt kizárásra került. Hosszas viták után az olasz szövetség úgy döntött, nem pótolják a kieső csapatokat, és 19 fővel indítják a következő idényt.

Ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kérte a Pro Vercelli, a Novara, a Catania, a Siena és a Ternana. Először az olimpiai bizottsághoz fordultak - sikertelenül - majd bíróság elé vitték az ügyet, ahol helyt adtak a fellebbezésnek. Döntés azonban csak október 9. után születhet, amely az olimpiai bizottság értékelése szerint egyenlő a bajnokság felfüggesztésével.

"A Lazio tartománybeli bíróság felfüggesztette a ligát" - mondta Franco Frattini, a CONI végrehajtó bizottságának elnöke egy keddi rádióinterjúban. "21-én, pénteken, a bizottság új megvilágítás szerint vizsgálja a kérdést, ahol eldönti, 19 vagy 22 csapattal folytatódik-e a Serie B. Ha utóbbira voksol, úgy hétfőig az is eldől, melyik három csapat jut fel."

Bizarr fordulat: felfüggesztették az olasz másodosztály küzdelmeit | Hosszabbítás

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) bejelentette, hogy ideiglenesen fel kell függeszteni a Serie B küzdelmeit, mert elképzelhető, hogy a jelenlegi 19-ről mégis 22 csapatosra bővítik a másodosztály mezőnyét. Annak ellenére, hogy a bajnokságból már lement az első négy forduló, lehet alapja a módosításnak, méghozzá egy bírósági ítélet miatt.

Azóta viszont a Lega Serie B is kiadott egy közleményt, amiben alaptalannak nevezték Frattini állításait. A liga álláspontja szerint ugyanis a bírósági határozat nem kötelezi őket a bajnokság szüneteltetésére, és a szurkolók akaratának megfelelően lebonyolítják a következő fordulókat. A közleményben azt is hozzátették, hogy ezek a pletykák ártanak a bajnokság megítélésének.

"Akkora a zűrzavar, hogy már a Serie B felfüggesztéséről is megjelentek hírek. Franco Frattini elnök elsietett állításokat tett közzé. A liga folytatódni fog, mert a szurkolók milliói ezt szeretnék, és nincs olyan szabály, amely kötelezővé tenné a bajnokság felfüggesztését. Az ehhez hasonló kijelentések alaptalanok, és gazdasági, szervezeti és szponzori értelemben is ártalmasak" - áll a közleményben.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy hétvégén mégis a kiírásnak megfelelően bonyolítják le fordulókat. Ez viszont további káoszt eredményezhet, mert a bíróság október 9-én akár olyan ítéletet is hozhat, amely kötelezné a ligát a bővítésre. Addig hét fordulót is lebonyolíthatnak a Serie B-ben, amely erősen kétségessé tenné, megvalósítható-e utólag a bővítés. 

via football-italia

Hozzászólások