Serie A - Teljes a káosz az olasz fociban, a felelősök egymásra mutogatnak
Teljes a káosz az olasz fociban, a felelősök egymásra mutogatnak
Fotó: Europress/AFP

Teljes a káosz az olasz fociban, a felelősök egymásra mutogatnak

Németh DánielNémeth Dániel
2018/10/08 15:21

Profi labdarúgó-bajnokságokban ritkán látni akkora káoszt, ami jelen pillanatban az olasz másod- és harmadosztályban uralkodik. Bár a Serie B új idénye lassan két hónapja elkezdődött, még mindig nem dőlt el, hány fős lesz a 2018/19-es szezonban az olasz másodosztály, és kiket sorolnak végül a harmadosztályba. Így került légüres térbe a Virtus Entella is, amely jelenleg hivatalosan egyik bajnokságban sem szerepel.

Az Észak-Olaszországban, Genova környékén székelő klub a bíróság ítéletére vár, hogy kiderüljön: a Serie B-ben vagy a C-ben kezdheti meg/folytathatja a 2018/19-es idényt. A Virtus Entella az előző szezon végén elveszítette a kiesés elkerüléséért vívott playoff-mérkőzést, vagyis visszacsúszott a harmadosztályba. Illetve, hogy pontosabbak legyünk: egy átlagos szezonban minden bizonnyal így történt volna. A mostani azonban nagyon távol van az átlagostól.

Egyik 19, másik három híján 22

Nyáron a Cesena és a Bari is csődbe ment, és miután a szövetség elutasította az Avellino nevezését is a banki garanciák híján, mind a három klub kipottyant a Serie B mezőnyéből. Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) elkezdte vizsgálni, hogyan lehetne felhizlalni a versenykiírás szerint 22 csapatos másodosztály mezőnyét (szóba került például egy extra playoff), azonban végül úgy határozott, senki sem lép a kiesők helyére, és 19 fővel indul a Serie B új idénye.

Ezt követően öt klub is fellebbezett a FIGC döntésével szemben, és az Olasz Olimpiai Bizottsághoz (CONI) fordult annak felülvizsgálata érdekében. A Novara, a Pro Vercelli és a Ternana az előző évben kiesett a Serie B-ből, míg a Siena-Catania kettős eljutott ugyan az osztályozós playoffig, ám végül ott elbukott, így maradt a harmadosztályban (Serie C). A CONI elutasította a klubok kérését, ám a bíróság szeptemberben már nekik adott igazat.

Bizarr fordulat: felfüggesztették az olasz másodosztály küzdelmeit | Hosszabbítás

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) bejelentette, hogy ideiglenesen fel kell függeszteni a Serie B küzdelmeit, mert elképzelhető, hogy a jelenlegi 19-ről mégis 22 csapatosra bővítik a másodosztály mezőnyét. Annak ellenére, hogy a bajnokságból már lement az első négy forduló, lehet alapja a módosításnak, méghozzá egy bírósági ítélet miatt.

Ekkor még a Virtus Entella képbe sem került, sőt, szeptember 17-én lejátszotta első bajnokiját a bizonytalanság miatt halasztott Serie C-ben. A Gozzano ellen 3-1-re megnyert mérkőzést követően azonban a CONI úgy döntött, hogy a Cesena 15 pontos büntetését az eredeti döntéssel ellentétben nem a mostani, hanem még az előző idényre kell alkalmazni. Ez pedig azt jelentené, hogy a Virtus Entella az idei évet mégis a másodosztályban kezdhetné meg.

Biztos, ami biztos, gyorsan elhalasztották a genovai klub mérkőzéseit.

Azonban, csak hogy még tovább bonyolódjon az egyébként is kaotikus helyzet, a FIGC közbelépett, és kijelentette, hogy a labdarúgó-szövetség álláspontja szerint az olimpiai bizottság nem hozhat döntést ilyen kérdésekben. Mivel ezzel patthelyzet alakult ki a két fél között, a regionális bírósághoz fordultak, amely október 9-én dönt majd arról, melyik sorozathoz is tartozik tulajdonképpen a Virtus Entella. Addig pedig marad a senkiföldjén az észak-olasz klub.

Mindenki szív, de legjobban a játékosok

Ez tipikusan az a helyzet, ami senkinek sem jó. Az olasz foci megítélésének - még ha nemzetközi szinten viszonylag kevesen is követik az olasz másod- és harmadosztályt - egészen bizonyosan nem tesz jót, a klubok számára félő, hogy a két szék közé a pad alá esnek (a másodosztályra kalibrált csapatok a költségvetéssel lehetnek bajban kedvezőtlen ítélet esetében, míg a harmadosztályra felépített csapatoknál a játékoskeret problémás). Közben pedig talán a játékosok szívnak leginkább.

"A játékosok egy részének már a Serie C-re van szerződése, viszont a másodosztály más költségvetéssel, más fizetéssel jár. Jelenleg nem tudjuk, a Serie B vagy a Serie C alapján kapunk-e majd pénzt. Emiatt van, aki nem kap fizetést, a többség pedig a Serie C-nek megfelelő minimumbért kap. Sok játékosnak gondoskodnia kell a családjáról, és legtöbben nem kapunk nevetségesen magas fizetéseket, és nincs megtakarításunk sem, amire támaszkodni lehetne" - mondta az Entella védője, Gabriel Cleur a BBC-nek.

Luca Nizzetto gólt ünnepel a másodosztályban.Luca Nizzetto gólt ünnepel a másodosztályban. Fotó: Europress/AFP

Cleur egy 20 éves ausztrál játékos, aki a pályafutását szem előtt tartva Olaszországba igazolt, de a családja nem tartott vele. "Mivel fiatal vagyok, nincs megtakarításom, és ha hátrasorolnának bennünket, az hatással lenne a hazaútjaimra. A családos játékosok stresszesek, mert nem tudják, kell-e csapatot váltaniuk. És mi történik akkor, ha itt kell maradniuk, de kevesebb fizetésért?" - tette fel a kérdést a fiatal játékos, aki azt is elmondta, ők nem sokat tehetnek ebben a helyzetben.

Nem lesz tüntetés

Az Entella játékosai úgy tervezték, elmennek tüntetni a  szövetség főhadiszállásához, azonban a klub vezetősége lebeszélte őket erről. "Október 9-én még nem az dől el, mikor játszhatjuk le a következő mérkőzésünket, csak arról születik döntés, hol indulunk. Lehet, hogy október 15-ig vagy 22-ig is elhúzódik, mire kijelölnek egy dátumot. Szerettünk volna nyomást helyezni a döntéshozókra, azonban a vezetőink szerint ez nem túl jó ötlet" - mondta Cleur

Edzésekre természetesen lejárnak a játékosok, gyakran dupla edzésmunkát is elvégeznek, hogy erőnlétileg ne kerüljenek hátrányba a már meccsben lévő csapatokhoz képest. Azonban mire eldől, hol folytatja az Entella, komoly hátrányban lesz a többiekhez képest. "Másoknak addigra nyolc-kilenc mérkőzésük lesz már a bajnokságban. Szombat-szerda ritmusban kell majd játszanunk legalább három hónapon keresztül, ami fizikálisan és mentálisan is hátrányba hoz minket."

075_roselli-crotonev170919_npqIc.jpg Fotó: Europress/AFP

"Próbálunk koncentrálni és fenntartani edzésekkel az intenzitásunkat, de ez elég nehéz. Ez fárasztó mindenki - a játékosok, edzők, vezetők, az elnök és a szurkolók számára. Dupla edzésmunkát végzünk, hogy felvegyük a többiek ritmusát. Játék közben minden csapat felvesz egy bizonyos sebességet, egyúttal kialakul egyfajta kötelék is, mi ezt próbáljuk most elérni, csak épp tétmérkőzések nélkül. Még az idősebb, tapasztaltabb játékosok is nehezen viselik a helyzetet."

Mielőtt még káoszba fulladt volna a Serie B és a Serie C, az Entella az Olasz Kupában továbbjutott, a következő mérkőzésükre (a Genoa ellen) viszont csak decemberben kerül majd sor. A játékos nem rejtette véka alá, mennyire frusztrálja őket a tehetetlenség. "Senki sem vállalja a felelősséget, mindegyik szövetség próbálja a másikra hárítani azt. És mindegy, hogyan edzünk, ha a bíróság nem a javunkra ítél, esetleg a Coni vagy a FIGC nem hozza meg a döntést, semmit sem tehetünk."

via bbc 

Hozzászólások