Serie A - Tehetség vagy teljesítmény alapján jár a válogatottság?
Tehetség vagy teljesítmény alapján jár a válogatottság?
Fotó: Europress/AFP

Tehetség vagy teljesítmény alapján jár a válogatottság?

Németh DánielNémeth Dániel
2018/11/16 16:32

Miután az olasz válogatott nem jutott ki a világbajnokságra - 1958 óta először -, a sokáig halogatott generációváltás elkerülhetetlenné vált. Roberto Mancini, az olaszok új szövetségi kapitánya eddig az eredmények terén talán elmaradt a várakozásoktól, azonban ez most mellékes, és sokkal fontosabb, hogy bátran mer fiatalokkal kísérletezni, és kezd körvonalazódni a jövő olasz válogatottja.

Az Inter és a Manchester City korábbi mesterét májusban nevezték ki az olasz válogatott élére, és kifejezetten hálátlan feladatot kapott: egy romokban lévő, részben kiöregedett csapatból kellene ütőképes, Európa-bajnokságon és világbajnokságon is esélyes válogatottat faragnia. Ehhez elengedhetetlen a generációváltás, ami jól láthatóan elkezdődött, véli James Hornecastle, olasz focival foglalkozó szakíró.

066_DPPI_40818043_002.jpg Fotó: Europress/AFP

Mancinit fiatalon nagyon ígéretes játékosnak tartották. A ballábas támadó középpályás 16 évesen mutatkozott be a Serie A-ban, majd a Bologna után a Sampdoriában és a Lazióban kamatoztatta képességeit. Kétszer nyert olasz bajnokságot, hatszor Olasz Kupát és a válogatottban is szerepelt 36-szor. Edzőként sem volt sikertelen, bajnoki címhez segítette az Intert és a Manchester Cityt is. 

Jönnek a fiatalok

Hornecastle szerint az edző felfogásában nagy szerepet játszott, hogy már nagyon fiatalon bemutatkozott a felnőttek között. "Sosem volt tőle idegen, hogy lehetőséget biztosítson egy nagyra tartott tehetségnek. Ez a saját identitásából fakad: ő maga is egy nagyra tartott tehetség volt 15-16 éves korában. Mivel túl jó volt a Bologna utánpótlásához, ott kopogtatott az első csapatnál, és végül be is mutatkozott az élvonalban."

Mario Balotelli például Mancinitől kapta meg először a bizalmat a felnőttek között, amivel kezdetben még élni is tudott. Más dolog azonban klubszinten bedobni a fiatalokat a mély vízbe, és más megtenni mindezt a válogatottnál is. Mancini ugyanis egyelőre úgy áll a szövetségi kapitányi feladatához, hogy aki elég tehetséges a válogatotthoz, az megkapja tőle a bizalmat, akkor is, ha nincs tapasztalata a Serie A-ban.

068_FtpTrial-AA_07112018_845588.jpg Fotó: Europress/AFP

"Szeptemberben behívta Nicolo Zaniolót, akinek akkor még egy meccse sem volt az élvonalban. Megosztó döntés volt, mert sokan gondolják azt, hogy az olasz válogatott mezét nem lehet csak úgy kiosztani, kell legalább 30-40 meccs a Serie A-ban, esetleg némi Bajnokok Ligája-tapasztalat is, hogy valaki bekerüljön. Mások azt mondják, a tehetséget a tapasztalattól függetlenül is értékelni kell" - magyarázta Hornecastle.

Bemutatkozhat az új Pirlo

Mancini szemmel láthatóan a második felfogást képviseli, és ezzel a játékosoknak mindenképpen jót tesz. Zaniolo például a válogatott kitérőt követően pályára léphetett a Santiago Bernabéuban a Real Madrid ellen, majd a Serie A-ban is megkapta a bizalmat. És nem ő az egyetlen, aki hozzá hasonlóan kevés rutinnal a háta mögött öltheti fel az azúrkék mezt.

Behívta például azt a Sandro Tonalit, akit Olaszországban sokan Andrea Pirlóhoz hasonlítanak. Tonali ugyanúgy a Bresciában futballozik, mint a fiatal Pirlo, a posztja szintén megegyezik, arról nem is beszélve, hogy hajviseletében már most méltó utódja a zseniális mélységi irányítónak. Tonali iránt számos topcsapat élénken érdeklődik, a válogatottság pedig felgyorsíthatja az útját a Serie A felé.

000_1805T6.jpg Fotó: Europress/AFP

"Azért biztosít lehetőséget ezeknek a játékosoknak, mert szeretné őket a saját szemével is látni, és annyi időt eltölteni velük, amennyi csak lehetséges. Nem várhatja meg, hogy az edzők megadják nekik a bizalmat. Mancini nagyon elegáns ember, és úgy tekint erre a szerepre, mintha ruhát vásárolna. Mindent felpróbál, megnézni, hogy elég jól mutat-e. Nyitott az új dolgok iránt, és tolja előre az új generációt."

Felvállalta a csapatépítést

Mancini sok kritikát kapott, amiért a Nemzetek Ligáját alig burkoltan kísérletezésre használta fel. A szeptemberi mérkőzéseken két teljesen felforgatott csapatot küldött fel Lengyelország és Portugália ellen. Ezen a két meccsen egy pontot szerzett Olaszország, így Chielliniék jelenleg csak a második helyen állnak a csoportban a hibátlan Portugália mögött. Egy győzelemmel viszont előzhetnének.

066_DPPI_40818035_011.jpg Fotó: Europress/AFP

"Októberre viszont már megvolt a rendszer, a játékstílus, és ami nagyon sok bizalomra ad okot, hogy egy fiatal társaság, amelyik focizni akar, méghozzá látványos módon. A támadósort Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Fiorentina) és Lorenzo Insigne (Napoli) alkotta. A középpályát a chelsea-s Jorginho, a PSG játékosa, Marco Verratti és a Cagliari box-to-box középpályása, Nicolo Barella alkotja."

Hogy Mancini lesz-e az olasz válogatott megmentője, egyelőre megjósolhatatlan. Az mindenképpen pozitívum, hogy láthatóan bátran mer fiatalítani, szeretne útmutatást adni a klubedzőknek is, de túl sokáig aligha engedik meg neki, hogy a fiatalítással magyarázza az eredmények hiányát. Egyelőre viszont nincs veszélyben, a játék tekintetében látható a javulás az olasz válogatotton, amit egy Portugália elleni győzelem is bizonyíthatna.

via bbc

Hozzászólások