Serie A - Sztárcsapatok által csábított brazil szupertehetséggel erősíthet a Milan
Sztárcsapatok által csábított brazil szupertehetséggel erősíthet a Milan
Fotó: Europress/AFP

Sztárcsapatok által csábított brazil szupertehetséggel erősíthet a Milan

Németh DánielNémeth Dániel
2018/10/10 19:12

Brazil és olasz sajtóorgánumok egyaránt azt állítják, hogy az AC Milan megszerezte Lucas Paquetát, a Flamengo brazil középpályását. A 21 éves tehetséggel komoly anyagi kockázatot vállal a milánói klub, a hírek szerint legalább 30-35 millió eurót fizet a Flamengónak. Paquetá várhatóan januárban mutatkozhat be új csapatában.

Paquetá neve eddig elsősorban azoknak mondhatott valamit, akik rendszeresen követik a brazil labdarúgó-bajnokság eseményeit. Játékosmegfigyelők azonban régóta feszült figyelemmel követik a tehetséges középpályás játékát, aki brazil szupertehetségekre jellemző technikai kvalitásai mellett a munkamoráljával is felhívta magára a figyelmet. Röviden bemutatjuk, mit kell tudni a Milan legújabb játékosáról.

A brazil válogatottban is számítanak rá

19 évesen debütált a felnőttek között, 2017 májusában mutatkozott be a brazil élvonalban. Azóta 88 mérkőzésen 17 gólt szerzett és 5 gólpasszt adott, ami elsőre nem tűnik soknak, azonban a teljesítményét nem feltétlenül ezek a számok írják le legpontosabban. A támadójáték ugyanis csak az egyik erőssége, emellett védekezésben is lehet rá számítani, ami Olaszországban különösen fontos erénynek számít.

Teljesítménye miatt a brazil válogatottnál is képbe került, egyike volt annak a tizenkét játékosnak, aki bekerült a világbajnokságra készülő brazil válogatott bő keretébe, de végül nem utazott Oroszországba.

Hol játszik?

Legtöbb helyen támadó középpályásként jellemzik, ami alapvetően igaz, pályafutását klasszikus tízesként kezdte. Idővel azonban több poszton is feltűnt, például a támadósor két szélén, illetve a középpálya közepén is. Az olasz sajtó várakozásai szerint a Milanban leginkább 4-3-3-ban, mezzalaként (kb. a box-to-box olasz megfelelője) kaphat lehetőséget, azonban nem zárható ki, hogy miatta hajlandó lesz belenyúlni a rendszerbe is Gattuso.

Paquetá legfőbb erényének a sokoldalúságot tartják, támadásban és védekezésben is képes kiemelkedő teljesítményre. A mostani szezon során 44 sikeres cselt mutatott be (mérkőzésenként 4-et), 32 helyzetet alakított ki (gólpassza viszont ennek ellenére sincs) és kilenc gólnál jár, amivel csapata legeredményesebb játékosa. De ez csak az érem egyik oldala, mert a kreativitásához mérten kifejezetten jó védőmunkával rendelkezik.

Összesen 95 légi párharcot nyert meg (meccsenként ez majdnem 9), 65 szerelést mutatott be (meccsenként 5,94) és a játékintelligenciáját dicséri, hogy megelőző szerelésekben is hatékony, mérkőzésenként 2,28 labdaszerzéssel rendelkezik. Számos elemzés kiemeli, hogy Paquetá példás munkamorállal rendelkezik (a számok alapján ez hihetőnek tűnik), ebből a szempontból is kiváló választás a nagy futómunkát követelő Gattuso számára.

Ő lesz az új Kaká?

A világ minden táján előszeretettel hasonlítják a tehetségeket világsztárokhoz, korábban össze is gyűjtöttük, kiket kiáltottak ki új Messinek az évek során, és mire vitték ezek a játékosok. Kakával kapcsolatban nem Paquetá neve merült fel először, elég ha például a chelsea-s Lucas Piazónra gondolunk, aki eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Paquetá azonban akkor sem valószínű, hogy az új Kaká lesz, ha felnő a várakozásokhoz.

Kettejük összehasonlítása maximum a körülményekben áll meg (Kaká szintén 21 évesen igazolt Brazíliából a Milanba, ráadásul a piros-feketék jelenlegi sportigazgatójának, Leonardónak mindkét játékos megszerzéséhez volt köze), játékstílusukat tekintve azonban eltérnek egymástól. Azt sem szabad elfelejteni, hogy más helyzetben kerülnek a Milanhoz; 

Kaká egy világklasszisoktól hemzsegő csapatból kellett, hogy kiemelkedjen, jelenleg viszont optimistább verzió szerint is csak az építkezés fázisában van a piros-fekete klub.

Ahogyan azt fentebb is jeleztük már, a Milan komoly kockázatot vállal Paquetával, a milánóiak szintjén nagyon komoly összegnek számít az érte kifizetett 30-35 millió euró. Azonban ez olyan kockázat, amit kénytelen bevállalni a Milan vezetősége, a piros-feketék középpályája jelentős erősítésekre szorul, és a Milan jelenleg nem tud máshogyan klasszis potenciállal rendelkező játékosokat igazolni.

részben via squawka

Hozzászólások