Serie A - Szabályváltozás is kellett a nyomasztó Juventus-dominancia megtöréséhez
Szabályváltozás is kellett a nyomasztó Juventus-dominancia megtöréséhez
Fotó: Europress/AFP

Szabályváltozás is kellett a nyomasztó Juventus-dominancia megtöréséhez

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/01 11:18

Adott egy sorozat, ami általában nem különösebben érdekes, sőt, még csak nem is különösebben jelentős, idén mégis a figyelem középpontjába kerülhet. Ez az Olasz Kupa, aminek a presztízse ugyan továbbra sem hasonlítható össze mondjuk az angol FA-kupáéval, ebben az idényben legalább a nyomasztó egyhangúságból ki tudott törni. És ehhez csak egy aprócska, de nagyon fontos szabályváltoztatás kellett.

Ebben a szezonban kimondott célja volt az olasz ligának, hogy több izgalmat csempésszen az Olasz Kupa küzdelmeibe. A sorozatban 2015 óta a Juventus számított egyeduralkodónak, a torinói klub zsinórban négyszer nyerte meg a Coppa Italiát. Ismerve az olaszországi erőviszonyokat, ebben semmi meglepő nincs, ahogyan az sem fog sokakat meglepni, hogy az örökranglistát is a Juve vezeti 13 kupagyőzelemmel. Ettől még persze lehetett volna érdekes a sorozat.

Ha ritkán is, de azért időnként előfordult, hogy a bajnokságban elkapta valamelyik csapat a Juvét, aminek a Serie A-ban vajmi kevés jelentősége volt, hiszen a meccseinek többségét azért megnyerte a rekordbajnok. A kupában viszont - ahol az elődöntőt leszámítva egy meccsen dől el a továbbjutás - elegendő egyetlen győzelem az esélyesebb csapat kiejtéséhez. Kicsit olyan ez, mint a Halálcsillag megsemmisítése: elég egy pontosan leadott lövés a birodalmi szuperfegyver megsemmisítéséhez.

Csakhogy ez nem sikerült

Antonio Conte alatt még érződött a Juventus egymeccses sebezhetősége, vele három év alatt csak egyszer játszott döntőt torinói klub, azt is elveszítette. Massimiliano Allegrivel azonban a bajnokságbeli dominancia kiterjedt a kupára is, négy szezon alatt négyszer duplázott a Juve, két szezonban ráadásul a triplára is esélye volt, viszont mindkét BL-döntőben alulmaradtak Giorgio Chielliniék. Így mind a mai napig az Inter az egyetlen olasz klub, aminek sikerült a tripla.

Amellett, hogy a Juventus mellett egyik csapat sem rúghatott labdába, a többi párharc is csak ritkán tudta lázba hozni a nézőket. Egyetlen olyan szezont tudunk a közelmúltból felidézni, ami a meglepő eredmények miatt emlékezetesre sikeredett. A 2015/16-os kiírásban egymást érték a meglepetések, miután a felső ágon a másodosztályú Spezia legyőzte a Romát, a harmadosztályú Alessandria kiejtette a Genoát, míg a másodosztályú Carpi a Fiorentinát.

Végül Alessandria-Milan párharcot rendeztek az elődöntőben, ahol az oda-visszavágós rendszerben kijött a többszörös osztálykülönbség.

Abban az évben további érdekességet szolgáltatott, hogy a Juventus az elődöntőben meglepően közel került a kieséshez, miután a hazai 3-0 után a San Siróban ugyanilyen arányban kikapott az Intertől. Büntetőkkel azért így is továbblépett Max Allegri csapata, a döntőben pedig senki sem gondolhatta komolyan, hogy majd Christian Brocchi színtelen-szagtalan Milanja fogja megállítani a Juvét. Bár az eredmény nagy küzdelemre utal (1-0), valójában kifejezetten egyoldalúan alakult a finálé.

Esély a kicsiknek

Tavaly a harmadosztályú Pordenone igencsak megizzasztotta az Intert a legjobb tizenhat között, Luciano Spalletti csapata csak büntetőkkel jutott tovább. A bravúr értékét növeli, hogy a meccset a San Siróban játszották, és talán ekkor ugrott be a szervezőknek, mennyivel érdekesebb lenne a sorozat, ha többször kerülne sor hasonlóan szoros párharcokra topcsapatok és az esélytelennek vélt, de ennek megfelelően végsőkig küzdő kiscsapatok között.

Ennek egyik első lépéseként belenyúltak a szabályrendszerbe. Az előző években az volt a szabály, hogy az erősebb csapat automatikusan megkapta a hazai pálya előnyét, ami nagyban csökkentette a meglepetésfaktort. Ebben a szezonban viszont sorsolással döntötték el, melyik csapat játszhat hazai pályán, és kinek kell utaznia. Így fordulhatott elő, hogy a negyeddöntőben az Atalanta-Juventus párharcra nem Torinóban, hanem Bergamóban került sor.

Baj már van, tragédia még nincs a Juvénál, de már visszanyalogat a fagyi | Hosszabbítás

Amikor elkezdődött a 2018/19-es Serie A-szezon, csak annyi látszott, hogy a Juventus új útra lépett, és nemcsak a Bajnokok Ligája-serleget vette célba, hanem az azt rutinszerűen megnyerő klubóriások gazdasági potenciálját is. Az ünnepi időszak október végéig tartott, akkor megjelentek az első repedések, január végére pedig a vakolat is omladozni kezdett.

Sok meglepetést idén sem hozott az Olasz Kupa, egészen a negyeddöntőkig, ahol viszont mind a négy párharcot az esélytelenebb csapat nyerte, hárman közülük hazai pálya előnyét tudták kihasználni. A Milan 2014 óta először tudott győzni a Napoli ellen (azóta öt nápolyi győzelem mellett három döntetlen született), a Fiorentina 7-1-re kiütötte a legerősebb kezdőjével felálló Romát, az Atalanta pedig 3-0-ra győzött a Juventus ellen, az első félidőben lenullázva a vendégek támadásait.

Ez most tényleg lehetőség

2015 óta az volt a kérdés, kit ver meg a Juventus az Olasz Kupa döntőjében - a tavalyi finálé megalázóan egyoldalúra sikeredett - idén viszont más lesz a helyzet. A Milan, a Lazio, a Fiorentina és az Atalanta közül valamelyik csapat egészen biztosan megnyeri a sorozatot, és különböző okoknál fogva, de mindegyiknek nagyon fontos lenne a kupagyőzelem. Ugyan a sorozatot nem értékelik túlzottan sokra Olaszországban, a Birodalom (inkább szimbolikus, mintsem valós) letaszítása más polcra helyezi a kupát.

Abból kiindulva, hogy az Atalantának sikerült a bravúr, talán az lenne a legszebb, ha Gian Piero Gasperini tanítványai meg is tudnák nyerni a trófeát, ám hiába számítanak esélyesnek az elődöntőben a Fiorentina ellen, a döntőnek már valószínűleg a Milan-Lazio páros valamelyike vághatna neki favoritként. Akárhogy is lesz, az már biztos, hogy ebben az évben sokkal izgalmasabb és érdekesebb az Olasz Kupa, és nem lepődnénk meg, ha a következő években még inkább a kicsik felé lejtene a pálya.

Eredmények, negyeddöntő:
Internazionale-Lazio 1-1 (0-0, 0-0, 0-1) - 1: 3-4
Atalanta-Juventus 3-0 (2-0)
Fiorentina-AS Roma 7-1 (3-1)
AC Milan-Napoli 2-0 (2-0)

Az elődöntőben:
AC Milan-Lazio, Atalanta-Fiorentina

Az elődöntő már oda-visszavágós lesz, a mérkőzések hivatalos időpontja február 27. és április 24. A döntőt május 15-én a római Olimpiai Stadionban rendezik.
Hozzászólások