Serie A - Schäfer András: Úgy érzem, a Genoában fel akarnak építeni
Schäfer András: Úgy érzem, a Genoában fel akarnak építeni
Fotó: Europress/AFP

Schäfer András: Úgy érzem, a Genoában fel akarnak építeni

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/09 11:51
Schäfer András idén januárban az olasz élvonalban szereplő Genoához igazolt. Új csapatában még nem lépett pályára a felnőttek között, azonban úgy érzi, szerepel a hosszabb távú tervekben, és a kalmárklubnak csúfolt genovaiak játékospolitikája is kedvezhet neki. Az MTK korábbi középpályását telefonon értük el.

"Velem egy kedd este közölték telefonon, hogy lenne egy érdeklődő csapat" - mondta a 19 éves Schäfer az Eurosport kérdésére, miszerint mikor került kapcsolatba az olasz klubbal. "Régebben is mondtak olyat, hogy vannak érdeklődő csapatok, ezért nem tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek. Szerda hajnalban küldtek egy üzenetet, hogy egyre közelebb áll a két klub a megállapodáshoz, csak a finomítások kellenek."

Ezt követően menedzserével együtt Genovába utazott, ahol várni kellett egy kicsit, mivel még néhány részletet el kellett simítania az MTK-nak és a Genoának. Schäfer nagy dolognak tartotta, hogy felkeltette egy olasz élvonalbeli klub érdeklődését, és ugyan volt benne némi félelem a bajnoksággal kapcsolatban, azokat Nagy Ádám, a magyar válogatott és a Bologna középpályása eloszlatta.

194596.jpg Fotó: mtkbudapest.hu 

"Nagy Ádámmal beszéltem [az átigazolás előtt], de igazából nem mentünk bele a részletekbe. Azzal szerintem sokan tisztában vannak, hogy mi a két bajnokság között a különbség, és hogy nehezebb dolgom lesz. Inkább próbált megnyugtatni, mert azért egy kicsi félsz volt bennem, hogy elég távol kerültem a hazámtól és mindent meg kell szoknom" - fogalmazott a középpályás, aki egy pénteki napon írt alá az olasz klubhoz.

Itthon is lehet fejlődni

Visszatérő kérdés a magyar labdarúgásban, meddig éri meg egy fiatal tehetségnek itthon maradni, és mikor jön el az ideje a légióséletnek, esetleg mindezt megelőzve azzal jár legjobban egy játékos, ha már utánpótláskorban külföldi csapatot keres. Schäfer szerint az utánpótlásból valamivel nehezebb bekerülni az első csapatba egy külföldi klubnál, hiszen a legtöbb helyen a hazai játékosokat részesítik előnyben.

"Aki az utánpótlásba megy ki külföldre, annak olyat kell leraknia az asztalra az ificsapatban, hogy felfigyeljenek rá a nagyoknál. Ez külföldről elég nehéz, mert mindenhol próbálják a hazai gyerekeket előnyben részesíteni, így Olaszországban az olaszokat, Angliában az angolokat, bár utóbbinál ez talán kevésbé jellemző. Szerintem az utánpótlásból nagyon nehéz a felnőtt csapatba kerülni" - mondta.

182074.jpg Fotó: mtkbudapest.hu/Hegedüs Gábor

"Én azt tartottam ideálisnak, ha egy-két évet otthon focizok, és amennyiben adódik egy külföldi lehetőség, akkor azt megragadom. Ugyanakkor úgy gondolom, az is jó lehet, ha 25-26 évesen igazol valaki külföldre, és ekkor köti meg élete szerződését. Ebben az esetben biztosan a kezdőcsapatban számolnak vele" - magyarázta Schäfer, aki két évet játszott felnőtt szinten, mielőtt kiszemelte volna a Genoa.

Sturaro a Primaverában

Csupán négy játékost tudott Schäfer Andrásénál is nagyobb összegért értékesíteni az MTK: Németh Krisztiánt, Juhász Rolandot, Pintér Ádámot és Torghelle Sándort. Nemzetközi szinten az egymillió eurós vételár nem számít különösebben soknak, ám az olcsón vásárol-drágán elad koncepcióra építkező Genoánál csak olyan játékosokért fizetnek ennyit, akikben kezdő potenciált látnak, még ha nem is azonnal.

"Eddig három meccset játszottam az ifiben, de ez igazából azért sem jelent semmit, mert Stefano Sturaro (a Juventus korábbi játékosa - a szerk.) nemrég lépett pályára másodjára a Primaverában. Ennek az a célja elsősorban, hogy meccsben maradjunk. Természetesen jól kell teljesítenünk ahhoz, hogy esetleg számoljanak velünk az első csapat keretében meccseken is, de úgy érzem, hogy fel akarnak építeni" - folytatta.

075_roselli-juventus180519_nprcF.jpg Fotó: Europress/AFP

Enrico Preziosi, a Genoa tulajdonosa még olasz szinten is kitűnik extrémitásával a klubvezetők között. Volt olyan időszak, amikor egyetlen átigazolási időszak során százasával fordultak meg a játékosok a klubnál, ami egyrészt a futballisták fejlődése, másrészt a csapatépítés szempontjából sem ideális. Anyagilag viszont megtérülő ez a klubmodell, talán épp ezért van még élvonalban a Genoa.

"Ha klubvezető lennék, szerintem én is így próbálnék pénzt csinálni. Ha az ő oldalukat nézzük, nagyon szimpatikus, nyilván a mi oldalunkról már nem olyan jó a helyzet. De ott van például Krzysztof Piątek esete, akit 20 meccs után leigazolt a Milan. Ezáltal ki is hullhatnak előlem az emberek. Ez a része inkább vonzó, mert ennél a klubnál elég lehet egy jó év vagy egy jó félév" - ecsetelte a rendszer előnyeit Schäfer

Pozitív visszajelzések

Carlo Sabatini, a Genoa Primavera csapatának edzője - aki egyébként a fiatal Del Pierót is edzette - pozitívan nyilatkozott a magyar középpályásról. "Egy nagyon dinamikus labdarúgó, mindig ott van, ahol a játék zajlik, és nagyon tiszta a labdakezelése is. Több más dolog mellett azt emelném ki leginkább, hogy ezekhez a kvalitásaihoz rendkívüli elszántság és agresszivitás társul" - idézte a szakembert az Index.

Schäfer maga is kapott biztató szavakat a klub szakmai stábjától. "Most még nem én vagyok az első vagy a második ember, de folyamatosan kapok pozitív visszajelzéseket. Ha valaki épp nincs a kezdőben vagy a keretben, annak dolgozni kell és várni arra, hogy eljöjjön az ideje. Én is így vagyok ezzel. Nagyon nehéz ilyenkor türelmesnek lenni, mert mindenki játszani szeretne, hiszen akkor boldog igazán az ember, ha játszik."

Sok múlhat azon, milyen lesz a középpályás kapcsolata a Genoa aktuális vezetőedzőjével, aki most épp az olasz válogatottat Eb-ezüstig vezető Cesare Prandelli. "Csak pár szót beszélek olaszul, de próbáltam kommunikatív lenni mindenkivel. Kérdezte angolul, hogy vagyok, én pedig olaszul válaszoltam, amire mosolygott, de igazából nem egy haverkodós edző" - mesélt Schäfer első találkozásukról az Eurosportnak.

Jöhet a Juve

Schäfer célja, hogy a következő egy-két évben rendszeresen pályára lépjen, idővel pedig alapemberré váljon a Genoában. Ha sikerülne, azzal szerinte nem csak a saját pályafutásának tenne jót, de a többi magyar tehetség előtt is megnyithatná az utat a külföldi lehetőség előtt, hiszen a játékosmegfigyelők és a klubok előszeretettel követik azokat a piacokat, ahonnan olcsón lehet jó képességű játékosokat szerezni.

000_1DA0MD.jpg Fotó: Europress/AFP

Hosszú még az út a Genoa kezdőjéig, de Schäfer már tudja, mely csapatok ellen várja leginkább az összecsapást. "Egyértelműen a Juventus elleni mérkőzést mondanám, de több csapat ellen szívesen játszanék. Ott van az Inter, a Milan, a Roma, a Lazio, akivel nemrég játszottunk, vagy a Napoli" -, majd azt is elárulta, Cristiano Ronaldo miatt szerette meg a Manchester Unitedet, manapság pedig Miralem Pjanic játékát kedveli a Juvéban.

Később akár az angol élvonalban is el tudná képzelni pályafutását, azonban hozzátette, ez még a távolabbi jövő zenéje, hiszen a Serie A megfelel az aktuális elképzeléseinek. "Most épp jó helyen vagyok, de pár év múlva kipróbálnám magam a Premier League-ben. Ezek azonban csak álmok egyelőre, jelenleg arra koncentrálok, hogy elérjem a céljaimat."  

Hozzászólások