Serie A - Sarri csak egy módon nyerheti meg magának a Juventus szurkolóit
Sarri csak egy módon nyerheti meg magának a Juventus szurkolóit
Fotó: Facebook/Juventus

Sarri csak egy módon nyerheti meg magának a Juventus szurkolóit

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/01 10:21
Amikor kiderült, hogy Maurizio Sarri a Juventus felé tart, a Chelsea-szurkolók nem estek kétségbe. Annak ellenére, hogy Bajnokok Ligája-szerepléshez segítette a klubot a Premier Leauge-ben megszerzett harmadik hellyel és az idényt Európa-liga-győzelemmel zárta, az olasz szakembert sosem fogadták el igazán a Stamford Bridge-en.

Olaszországban, azon belül is Sarri korábbi klubjánál, a Napolinál ellenben erősebb érzelmeket váltott ki a döntés. Sarri egykori kedvence, a nápolyi születésű Lorenzo Insigne tökéletesen összefoglalta a helyiek érzéseit. "A nápolyiak számára ez felér egy árulással. Szerintem viszont azt is észben kell tartani, hogy Sarri egy profi szakember, aki mindent beleadott a Napolinál. Nagyon fontos személy volt az életemben, és ha a Juventushoz igazol, az természetesen fájna nekünk, de nem hibáztatnám érte. Az ő döntése."

A San Paolóban eltöltött időszakában a Napoli három dicsőséges szezont futott, a győzelmek arányát és a megszerzett pontokat tekintve a klub történetének legjobb eredményeit szállította. Csakhogy a Juventus legyőzéséhez ez sem volt elegendő.

65643206_2345150355742842_8561148256598360064_n.jpg Tudjuk, Photoshop, de akkor is.

Önmagában már az hatalmas teljesítmény volt, hogy közel került a Juventushoz. Mindent bevetett a rekordbajnok ellen, híressé vált történet, hogy egyszer bemutatott a Juventus szurkolóinak, amikor a Napoli busza keresztülhaladt Torino utcáin. "Mert nincs csíkos mezünk" - felelte arra a kérdésre, miért kap kevesebb büntetőt a Partnopei. A nápolyi fanatikusok - Sarriballra utaló - al di la del risultato szlogenje pedig arra utalt, hogy a futball néha többről szól az eredményeknél.

Egykori klubja Twitter-oldalán, egy látszólag barátságos hangvételű üzenetben kívánt sok szerencsét az edzőnek. Valójában viszont Sarri híresen babonás természetére játszott rá, ugyanis a nápolyi hiedelmek számainak szerepeltetésével inkább átkot szórtak az egykori mesterükre. És, hogy mennyire babonás Sarri? Állítólag a Sansovinónál eltöltött időszakában egy fontos meccs előtt koccant az egyik játékosának autójával. Miután nyertek, a következő nap szándékosan nekiment ugyanannak az autónak, hogy a jó szerencse megmaradjon.

Egy másik korábbi játékosa, a Chelsea-nél ragadt Jorginho sem maradt adós a búcsúval. "Nagyszerű szezonon vagyunk túl, nem tetszik, hogy távozott. Még mindig a szívükben őrzik a nápolyi szurkolók, ezért is normális, ha mérgesek rá. Szenvedélyesek, mindenáron buzdítani próbálnak. Egy ilyet viszont árulásként kezelnek, ők már csak ilyenek. Meglátjuk, mi történik." Sarri döntését különösen rosszul viselik a dél-olaszok, mert - ugyan Toszkánában nőtt fel - nápolyi születésű és így is tekintett magára.

075_ciambelli-acfioren180429_npcfC.jpg Fotó: Europress/AFP

A helyi szurkolókat csak ez a részlet érdekelte az edző gyerekkorából. Azt megelőzően, hogy munkát vállalt volna az Empolinál, ami végül az edzői szakma legjobbjai közé röptette, a Sorrento edzőjeként már belekóstolhatott a nápolyiak életébe. "Maurizio nem csak nyerni akart, ő többet várt annál" - magyarázta Ronaldo Vanin, aki jobbhátvéd volt Sarri csapatában. "Perfekcionista, de a jó értelemben. Ha elhibáztál egy passzt 10 centiméterrel, egyből a fejlődés lehetőségét kereste" - nyilatkozta a Guardiannek.

"Azt vallja, hogy a csapatnak memorizálnia kell a teendőket. Minden egyes szakasz során ugyanazon a forgatókönyvön megyünk végig, miközben próbáljuk jól érezni magunkat. Úgy tartja, az edzésnek nem szabad túl hosszúnak lennie, mindig labdás gyakorlatok vannak és tökéletes védelmi vonalat vár el. Pályán kívül csodálatos személyiség, a pályán viszont nagyon nagy elvárásai vannak" - magyarázta a védő, akit később az Empolihoz is vitt magával, ahol 2014-ben feljutást ünnepelhettek.

Empolis időszaka cáfolja azt a széles körben elterjedt mítoszt, mely szerint Sarri ragaszkodik a topcsapatainál alkalmazott, 4-3-3-as felálláshoz. A Gli Azzurrinál ugyanis 4-3-1-2-ben játszatta csapatát - gyémánt alakzatban -, a lényeg mégis a labdabirtoklásra épülő, kompakt futball volt. Mirko Valdifiori volt a rendszer nyomás alatt is kiválóan passzoló esze, Riccardo Saponara pedig tízesként játszott. Utóbbit az Empolitól való távozását követően nagy ritkán alkalmazta, ha egyáltalán.

000_MT07I.jpg Fotó: Europress/AFP 

A gólokért Massimo Maccarone, a harmincas évei közepén járó csatár felelt, aki végül kétszámjegyű gólterméssel és hét gólpasszal zárta az első Serie A-s idényt. "Rengeteggel tartozom Sarrinak" - vallotta a támadó. "Teljesen motiválatlan voltam, amikor aláírtam a szerződésem, de visszaadta a futball iránti vágyam. Miután elkezdtük a munkát, alig vártam a vasárnapokat. Partnerem, Francesco Tavano 33, én 34 éves voltam, Sarri pedig kitalált egy olyan taktikát, hogy egyikünk sem fáradt el nagyon. Tökéletesen működött."

Sarri nemrég elmondta, hogyan igazította látszólag változatlan taktikáját a Chelsea-hez, leginkább Eden Hazard miatt. "Az utóbbi években 4-3-3-at játszattam, viszont ez a Chelsea-nél másképp működött, mint a Napolinál. Alkalmazkodnunk kellett Hazard stílusához, mivel ő az, aki képes meccseket eldönteni, de a jelenléte védekezésben gondot jelentett, amit meg kellett oldanunk." Hazard lényegesen kevesebb védőmunkát kapott, mint a hasonló poszton szereplő Lorenzo Insigne, de még így is hasznos tudott lenni labdaszerzéseknél.

Utolsó - egyben legproduktívabb szezonjában - csak két Premier League-támadó szerzett nála több labdát az ellenfél támadó harmadában.

Néhányan úgy gondolják, Sarri a Juventusnál újra előveheti a 4-3-1-2-t, amivel összeállhat a Cristiano Ronaldo-Moise Kean duó, mögöttük - feltéve, hogy marad - Paulo Dybalával. Douglas Costa személyében egy kiemelkedően jól cselező támadója is van Sarrinak - ebben a tekintetben Hazard-hoz hasonlítható - aki pedig tökéletes láncszem lenne egy 4-3-3-as rendszerhez. Sosem lehet tudni, kiket fog favorizálni Sarri, ezeket a döntéseket gyakran az edzések alapján hozza meg, a szorgalom és a rendszeréhez való adaptálhatóság szerint.

000_1FP5SD.jpg Fotó: Europress/AFP

Torinóban viszont nem csak az új játékosait, de a szurkolókat is meg kell győznie. Ez volt a helyzet a Chelsea-nél is, ahol mindent megtett a cél érdekében. Sikerült a top 3-ban zárni, és karrierje első trófeáját is megszerezte az Európa-liga besöprésével. Győzelmekor mégis volt csapatának üzent. "Örülök, hogy a Napoli gratulált, tudják, mennyire szeretem őket" - válaszolta Sarri Aurelio De Laurentis, a Napoli-tulaj reakcióját követően. "Először is, szeretném a győzelmet a Napoli-szurkolóknak ajánlani, mert ezt az örömöt, nem tudtam nekik megadni."

Ami viszont a Juvét illeti, nem lesz lehetőség újabb trófeaaszályra, és még kevésbé fogják tolerálni, ha a korábbi klubját dicséri. Mostantól a kupagyőzelem lehet az egyetlen és legfőbb célja, mindenekelőtt az, ami leginkább hiányzik a klubnak: a Bajnokok Ligája. Lehet, hogy ez az egyetlen módja a Juventus-szurkolók megpuhításának. Emberes kihívás, az esélyek pedig talán még a chelsea-s időszaknál is jobban ellene szólnak. Ahol idővel a médiával és a szurkolókkal is javult a kapcsolata, Torinóban viszont ismét gyanakvás övezi a munkáját.

Ha a játékosai szeretik, ha a vezetők elégedettek vele, akkor is ott tornyosul majd Sarri előtt a legnagyobb kihívás: meggyőzni a rajongókat és a médiát. Ismét.

via These Football Times

Hozzászólások