Serie A - Ronaldo büntetője után háborognak az olasz politikusok
Ronaldo büntetője után háborognak az olasz politikusok
Fotó: Europress/AFP

Ronaldo büntetője után háborognak az olasz politikusok

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/01 15:49
Az olasz labdarúgó-bajnokság hétközi fordulóját követően a tizenegyesek miatt forrnak az indulatok. Szerdán a Napoli-Atalanta rangadón a Fernando Llorente elleni szabálytalanságot követően néma maradt a játékvezető sípja, pár órával később a Genoa torinói vendégjátéka során Cristiano Ronaldo viszont vitatható tizenegyest kapott. Az ügy akár az olasz szenátusig is eljuthat.

Olaszország viszonylag rutinos VAR-felhasználónak számít, a rendszert ugyanis a 2017/18-as szezon óta alkalmazzák. Vitatott ítéletekből azóta sincs hiány, sőt, az előző idényben a kezezés kérdéskörének változó megítélése állandó vitaforrásnak bizonyult. E tekintetben valamelyest sikerült pontosítani a szabályokon, és bármennyire is igazságtalannak tűnik, hogy szinte minden tizenhatoson belüli kezezés büntetőt ér, legalább következetesebben be lehet tartani.

A videóbírónak lényegében minden országban a szubjektív ítélet a kriptonitja, hiszen vannak olyan szituációk, amelyeknek nincs egyértelműen jó megoldása. Tulajdonképpen Ronaldo és Llorente hétvégi büntetőgyanús szituációja is ebbe a kategóriába tartozik. Tény, hogy a portugál nagyon könnyen megadta magát, ugyanakkor a felvételek alapján úgy tűnt, volt kontakt közte és Antonio Sanabria között. Egy fokkal érdekesebb a Napoli-féle szituáció, Simon Kjaer ugyanis rögbijátékosokat idéző mozdulattal vitte földre a spanyol centert.

Itt talán azt lehetett vitatni, hogy Llorente milyen mértékben használta a könyökét a birkózás során. 

Ez már csak azért is érdekes, mert az Atalanta a kérdéses jelenetet követő akcióból gólt szerzett Josip Ilicic révén, így 2-2-re módosult az állás. Bár a nápolyiak hevesen reklamáltak, még az egyébként higgadt természetéről ismert Carlo Ancelottit is kiállították, Piero Giacomelli végül nem érezte szükségesnek, hogy visszanézze a Llorrente-Kjaer ütközést. Helyette kiosztott pár lapot, majd miután a VAR-szobából megerősítették az ítéletet, megadta a gólt. Giacomellit egyébként a hétvégére már nem kapott mérkőzést.

Az ügyet ezen a ponton akár lezárhatnánk, azonban két olasz politikus, a baloldali Demokrata Párthoz (PD) tartozó Gianni Pittella, illetve a jobbközép Szabadság Népe párt színeiben induló (PdL) Gaetano Quagliariello az olasz szenátus elé terjesztené a kérdéskört. Pitella a közösségi oldalán hosszú posztot tett közzé, melyben egyebek mellett azt írta: Giacomelli "elmulasztott megadni egy nyilvánvaló büntetőt" és "két órával később, a Juventus-Genoa találkozón, a hazai csapat egy sokkal kevésbé egyértelmű szituáció után kapott tizenegyest."

A két politikus szerint azért van szükség a vitára, hogy a szurkolókat ezzel is biztosítsák az olasz labdarúgás pártatlanságáról.

via ESPN

Hozzászólások