Serie A - Federerhez hasonlította Ibrahimovicot a Milan edzője
Federerhez hasonlította Ibrahimovicot a Milan edzője
Fotó: Europress/AFP

Federerhez hasonlította Ibrahimovicot a Milan edzője

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/01 18:03
Stefano Pioli egy Instagram-élőben többek között arra a kérdésre is válaszolt, mi kell a győztes mentalitás és kultúra kialakításához. A Milan vezetőedzője Zlatan Ibrahimovicot hozta fel példaként, aki szerinte mindent megtesz annak érdekében, hogy kiaknázza a tehetségét, és még 38 évesen is a fejlődés lehetőségét keresi. Épp mint a 20-szoros Grand Slam-győztes Roger Federer.

A rutinos olasz edző vészmegoldásként került a Milan kispadjára, miután Marco Giampaolo irányításával vállalhatatlanul gyengén játszott a csapat. Csodát a beugróként általában jól teljesítő Pioli sem tett, azonban az eredményeken és a mutatott játékon is javított, emellett több játékos formája látványosan feljavult. Pioli munkáját valamelyest megkönnyítette, hogy télen Ibrahimovic visszatért a piros-feketékhez, mivel a svéd támadó hatása azonnal érezhető volt a pályán, 10 mérkőzésen négy gólt és egy gólpasszt jegyzett.

Ibrahimovic: több mint 100 milliót adtam nekik, azért az már valami, nem? | Hosszabbítás

Zlatan Ibrahimovicot nemrég a Dplay Sweden hosszasan faggatta a mindennapjairól, a jelenéről és a jövőjéről, valamint a Hammarbynál betöltött szerepéről. A svéd klasszis beszélt arról, miért épp Svédországban készül, játszik-e még valaha a Milanban, visszatér-e a svéd bajnokságba, de elmondta azt is, hogyan látja a nevelőcsapatával kialakult helyzetet.

Ibrahimovic jelenleg a Hammarbynál edz, de tartja a kapcsolatot az edzőivel. "Beszéltem vele, jól van" - mondta Pioli. "Úgy gondolom, a tehetség egy ösztönös tulajdonság, amit könnyen ki lehet szúrni, de a tehetségen lehet dolgozni és fejleszteni is. Roger Federert szoktam felhozni példaként, aki ekkora tehetséggel született, mégis minden nap dolgozott azon, hogy minden idők legjobb teniszezője legyen. Sok természetes tehetség kallódik el, mert nem hajlandó meghozni a szükséges áldozatokat és keményen dolgozni a siker érdekében."

"Még Ibra is azt mondta nekem, hogy egyetlen célja van: minden nap jobb játékos szeretne lenni."

Nemrég egykori milanos csapattársa, Kevin-Prince Boateng is dicsérte a svéd mentalitását. "Meg kell tartania a Milannak, mert tisztában van azzal, mi jelenti a különbséget. Könnyű dolgom volt mellette, rögtön megértettük egymást. Sokat követel a csapattársaitól, nekem azonban nagy területet adott, és olyan labdákat osztott ki, amikről csak álmodozni tudtam. Tökéletes csapattárs volt. Mindenkit kritizált, ha szerinte rossz labdát kapott, vagy valaki hibázott a kapu előtt, de ezzel is tanította a többieket" - mondta a 33 éves játékos.

ibrahimovic-boateng-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Ibrahimovicot csak nyárig köti szerződés a Milanhoz, viszont a sorsa a klub kezében van, ugyanis ha a piros-feketék aktiválják a megállapodásban szereplő opciót, további egy évig maradhat Milánóban. Hogy erre sor kerül-e, arról szinte napról napra változik az olasz sajtó véleménye, ami jól tükrözi a klub körüli kilátástalan helyzetet. A svéd támadó sorsra az edző személyén is múlhat, ha marad Pioli - amire egyre nagyobb esély van - akkor Ibrának is juthat szerep, a másik jelölt, a lipcsei projektet koordináló Ralf Rangnick elképzeléseibe viszont nem illik bele.

Pioli egyébként a Milan szurkolóit legjobban foglalkoztató kérdésről is kifejtette a véleményét. "Ahhoz, hogy egy győztes keret kialakuljon, szükség van egy erős, jól szervezett, egységes klubra, illetve egy olyan vezetőségre, amelyik mindig megtalálja a megoldásokat és nem kreál új problémákat. Fontos a minőség, de a karakter az elsődleges. Nem könnyű edzeni a győztes csapatok játékosait, de készek kiállni és elvállalni a szerepüket. És persze szükség van egy olyan edzőre is, aki képes kontrollálni az öltözőt, ami nem könnyű feladat" - felelte.

via és via

Hozzászólások