Serie A - Nem vagyok olasz, sosem leszek a következő Buffon
Nem vagyok olasz, sosem leszek a következő Buffon
Fotó: Europress/AFP

Nem vagyok olasz, sosem leszek a következő Buffon

HosszabbitásHosszabbitás
2018/10/09 09:56

Wojciech Szczesny 2015 nyarán elvesztette kezdőpozícióját az Arsenalban David Ospinával szemben, Petr Cech érkezése pedig még hátrébb tolta őt a rangsorban.

Napjainkban azonban a világ egyik legnagyobb klubjának a kapusa; a Juventusnál pedig nem kisebb a feladata, mint a nyáron távozó Gianluigi Buffon pótlása.

A 28 éves lengyel válogatott kapussal a BBC Sport beszélgetett múltról és jelenről.

Megbánással távozni az Arsenaltól

Szcsesny mindig is az Ágyúsoknál akart játszani. „Szeretem ezt a klubot, még mindig nekik szurkolok. Minden megtettem, hogy itt játszhassak.” 2006-ban, 16 évesen igazolt az Arsenalhoz a Legia Varsótól, és 2010-ben mutatkozott be a Premier League-ben. Egy évvel később már első számú kapus volt, egészen 2015 januárjáig – ekkor került a helyére Ospina.

000_Par3660479.jpg Fotó: Europress/AFP

A lengyel utolsó mérkőzése az Aston Villa ellen 4-0-ra megnyert FA-kupa-döntő volt a Wembley-ben. 181 mérkőzés után intett búcsút a londoni klubnak.

„Bánom, hogy nem tettem többet. Két FA-kupát és egy Szuperkupát nyertem, de szerettem volna legalább egyszer bajnokságot is nyerni. Néha azonban az eszedre kell hallgatnod, és nem a szívedre.”

Egy lépés hátra, kettő előre

Szcsesny az AS Románál játszott két szezont kölcsönben, ahol 81 mérkőzésen lépett pályára és teljesítménye meggyőzte a Juventust, aki 10 millió fontot fizetett érte.

Tudta, hogy Buffon mögött csak második számú kapus lesz, de hosszú távon gondolkozott.

„Az első gondolatom az volt, hogy néha tenned kell egy lépést hátra, hogy aztán kettőt léphess előre. Amikor mérlegeltem a helyzetet, nem tűnt visszalépésnek, mert tudtam, hogy játszani fogok” – mondta a kapus.

066_DPPI_40915064_079.jpg Fotó: Europress/AFP

Az első torinói szezonjában 21 meccsen kapott lehetőséget, ami szerinte nem rossz egy második kapusnak. „Közben pedig lehetőségem volt a világ egyik legjobbjától tanulni, és volt egy évem felkészülni a helyettesítésére.”

A lengyel szerint ez volt karrierje legjobb lehetősége és büszke a kialakult helyzetre: „Minden karriernek vannak nehéz pillanatai. Az számít, hogy reagálsz rájuk. A jelenlegi helyzetem nem a semmiből jött: megdolgoztam érte."

A legjobbtól tanulni

Szcsesny tudta, hogy nem fogja tudni kiszorítani Buffont a kezdőcsapatból.

A 40 éves világbajnok tizenkétszer volt az év kapusa Olaszországban, az UEFA kétszer választotta az év kapusának, ötször került be az év csapatába, 2003-ban pedig az év játékosa lett.

Ezért, a lehetetlen helyett Szcsesny inkább figyelt és tanult. Úgy véli, hogy nincs annál jobb módszer a tanulásra, mint figyelni a legjobbakat, miközben teszik a dolgukat. „Láthattam, hogyan készül meccsekre, hogyan beszél a védőkkel, nem csak a pályán, hanem az öltözőben is. Komolyodni is segített, hogy felnőjek az elvárásokhoz, amiket felém támasztanak.”

075_ciambelli-italians170813_npid4.jpg Fotó: Europress/AFP

A tanulás kifizetődött: Buffon távozása után Szcsesny lett a Juventus első számú kapusa.

„Könnyebb, mert nem vagyok olasz, vagyis sosem leszek a következő Buffon. Én leszek az új első kapus a Juventusban, de ennyi. Az egyetlen dolgom, hogy megállítsam a labdát a háló előtt. Nem úgy megyek ki egy meccsre, hogy nem hibázhatok, mert akkor mindenki Buffont fogja hiányolni.” – mondta Buffon pótlásáról.

Dohányzás a zuhanyzóban

Korábban Szczesny sokat szerepelt a címlapokon – jobbára a balhéival. Arséne Wenger megbüntette, mert dohányzott a zuhanyzóban egy meccs után, és volt egy nem túl kedves kézmozdulata is, miután kiállították egy Bajnokok Ligája meccsen.

Nem tagadja, hogy dohányzott, de úgy gondolja, hogy felfújták az ügyet, mert akkoriban történt, amikor elvesztette helyét a kezdőben.

„20 éves voltam, amikor elkezdtem játszani a Premier League-ben. Mentálisan talán nem voltam felkészülve és ez okozta a megítélésemet. De, ahogy idősödsz, úgy komolyodsz. Azóta férj és apa vagyok. Az életem megváltozott.”

Folytatni a Juventus nagyszerű történelmét

A helyzet nem is lehetne jobb jelenleg Torinóban. A Juventus megnyerte első kilenc meccsét, és nemcsak a bajnokságot, de a Bajnok Ligája-csoportot is vezetik.

„Nem könnyű, de mondhatni elvárás, hogy kilenc meccsből kilencet megnyerjünk. Mikor a legjobb játékunkat játsszuk, akkor nehéz megverni minket az olasz bajnokságban. A Bajnokok Ligájában volt egy nehéz meccsünk idegenben, és egy könnyebb haza pályán” - mondta klubja jelenlegi formájáról.

000_19P8O5.jpg Fotó: Europress/AFP

„Egyelőre csak trófeákat akarok nyerni és folytatni a klub nagyszerű történelmét. Nem akarok tagja lenni a csapatnak, amely évek óta először veszíti el a bajnoki címet.”

Habár Szczesny boldog a helyzetével, nem szeretne sem a Juvénál, sem másik klubnál játszani 40 éves koráig – ahogy tette például azt Buffon.

„Láttam, milyen áldozatokat hozott Gigi, hogy a legmagasabb szinten edzhessen tavaly. Amikor 25 vagy, akkor minden könnyen megy. 35 után azonban minden edzés áldozatokat követel. Én pedig nem tudom elképzelni, hogy ezt fogom tenni" - mondta.

via bbc

Klein Réka írása

Hozzászólások