Serie A - Nem úszhatta meg a Milan edzője, hogy csapata egy megszeppent újonc benyomását keltette
Nem úszhatta meg a Milan edzője, hogy csapata egy megszeppent újonc benyomását keltette
Fotó: Europress/AFP

Nem úszhatta meg a Milan edzője, hogy csapata egy megszeppent újonc benyomását keltette

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/09 11:30
Marco Giampaolo menesztése a válogatott szünet miatt nem csak időszerű, de logikus döntés is volt. Az olasz szakember nem találta meg a kellő összhangot a játékosokkal, ráadásul október közepéig még csak felismerhető stílusjegyeket sem sikerült megalapoznia a Milannál, ami így nem csak eredménytelenül, de kilátástalanul is futballozott. Az utód ismeretében azonban az előrelépés igencsak megkérdőjelezhető.

Nehéz idők járnak a vártnál gyengébben teljesítők klubok vezetőedzőire, a válogatott szünet ugyanis tökéletes alkalmat kínál a szezonmentő akciók megkezdésére. Olaszországban az idényt hat vereséggel és egy döntetlennel kezdő Sampdoria kezdte a sort, de nem kellett sokat várni a Milannál kilátástalan játékkal indító Marco Giampaolo távozására sem. Bár a piros-feketék a hétvégén legyűrték a szintén edzőváltás előtt álló Genoát, a csapat teljesítménye csak a változás szükségességéről győzte meg a Milan vezetőségét.

Nem csak Giampaolo hibás

Giampaolo kinevezésével eleve kockázatot vállalt a Milan, hiszen az olasz szakember korábban a Sampdoriánál dolgozott a legmagasabb szinten, ahol lényegesen kisebb elvárásoknak kellett megfelelnie. Bár nehéz megmondani, hova pozicionálja jelenleg magát a milánói klub, abban biztosak lehetünk, hogy az európai kupaszereplés minimális elvárás, a vezetőség és a szurkolók elégedettségét pedig a BL-szereplést érő negyedik hellyel lehet kivívni. Giampaolónak ehhez mindenképpen szintet kellett volna lépnie, ami láthatóan nem sikerült.

Nem (csak) Maldiniék hibája, de valamit megint ordasul elrontottak az AC Milannál | Hosszabbítás

Bár ezt az idényt klasszikus építkező időszaknak szánták az AC Milannál, a negyedik forduló után egyre hangosabbak a Marco Giampaolo edző fejét követelők, és lássuk be, van is igazuk: a csapat nézhetetlen játékkal, koncepciótlanul szaladgál a pályán. Mit rontottak el? Egy hatékony futballcsapat felépítésének a lépései sokfélék lehetnek, de azért vannak univerzális igazságok.

Ez azonban nem csak az ő hibája, hiszen a Milan vezetőségének tudnia kellett, hogy az edzővel együtt egy komplett filozófia, sőt, egy bejáratott játékrendszer érkezik. Ehhez képest a nyáron elköltött majd' 100 millió euró ellenére a keretet nem igazították Giampaolo filozófiájához, pedig a sajtóhírek szerint az edző három játékost is kiszemelt: Ángel Correát, Dennis Praetet és Stefano Sensit. Közülük Correát üldözte legkitartóbban a Milan vezetősége, ám az Atlético Madrid anyagi igényeit nem tudta teljesíteni, így last minute megoldásként a horvát Ante Rebic érkezett.

Ezen kívül azt sem árt figyelembe venni, hogy Giampaolo az összes eddigi élvonalbeli klubjánál lassú kezdőnek bizonyult, azokban az esetekben is, amikor végül sikeres idényt zárt. Az Empolinál - ahol Maurizio Sarri biztos filozófiai alapokat hagyott maga mögött - és később a Sampdoriánál kísértetiesen hasonló kezdést mutatott be: a válogatott szünetig két győzelem mellett négy vereség és egy döntetlen volt a mérlege. Vagyis az, hogy Giampaolo filozófiája lassan ragadt rá a Milanra, beleillik a korábbi mintába.

Több volt ez, mint lassú kezdés

Mégsem lehet azt állítani, hogy a Milan vezetősége elhamarkodottan küldte el az edzőt, az ugyanis jókora eufemizmus volt a részünkről, amikor úgy fogalmaztunk, Giampaolo játéka lassan ragadt rá a játékosokra. Bár az edző stílusjegyei nyomokban megjelentek a Milan játékában, például a magasra tolt védelmi vonal vagy a magas labdabirtoklás révén, a bemutatkozásakor ígért, támadó szellemű futball elmaradt. Ami azt illeti, a Milan támadójátéka leginkább egy megszeppent újonc teljesítményével vetekedett.

A hét mérkőzésen szerzett hat találat konkrétan a 4. legrosszabb idén a Serie A-ban, ráadásul ennek a felét tizenegyesből szerezte a Milan. Ami pedig a három "akciógólt" illeti, Hakan Calhanoglu egy szerencsés, megpattanó fejesből szerzett gólt, Rafael Leao szenzációs egyéni villanást követően, Theo Hernandez pedig nullszögből vette be a nagyot hibázó Ionut Radu kapuját. Magyarán hét mérkőzés alatt durván egy gólt sikerült megfelelően előkészítenie és befejeznie a Milannak, ami leginkább a biztos kiesésre ítéltetett klubok sajátossága.

Valamivel másképp festene a kép, amennyiben Krzysztof Piatek, a télen 35 millió euróért szerződtetett támadó belőtte volna a helyzeteit. A lengyel középcsatár az előző idényben épp azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy még a kisebb helyzeteit is gondolkodás nélkül a kapuba vágta. Piatek képességeiben eleve sokan kételkedtek, és az idei szezon alapján úgy tűnik, a kritikusainak lesz igaza: a lengyel hét meccs alatt mindössze két tizenegyes értékesítését tudja felmutatni, miközben a helyzetei alapján (NPxG) további három gólt szerezhetett volna.

Káosz a pályán és a fejekben

Giampaolo szemlátomást Piatek köré akarta építeni a Milan támadójátékát, csakhogy közben mintha elfeledkezett volna a támadó erényeiről. A lengyelt csak a kivételes helyzetkihasználási képessége emelte a Serie A leggólerősebb csatárai közé, más területen azonban kimondottan gyengének, ha úgy tetszik, használhatatlannak számít. Rosszul passzol és cselez, a légi párharcokat pocsék százalékban nyeri, rossz úton jár tehát az az edző, aki a mezőnymunkáját akarja kihasználni. Giampaolo, aki a mozgékonyabb támadókat kedveli, pont ezt szerette volna.

Piatek aktívabb volt Giampaolo rendszerében, viszont a tőle elvárt gólokat nem szállította.Piatek aktívabb volt Giampaolo rendszerében, viszont a tőle elvárt gólokat nem szállította. Fotó: statsbomb

És nem Piatek volt az egyetlen, akit új szerepkörben próbált játszatni. Giampaolo kísérletet tett az Olaszországban többnyire szélsőként számon tartott Suso középre mozgatásával, ám a spanyol olyan látványosan szenvedett trequartistaként, hogy az edző már a legelső, Udinese elleni mérkőzésen visszaváltott 4-3-3-ra. Hakan Calhanoglu - igaz, kényszerből - a védelem előtt, registaként kezdte az idényt, ahol a mezőny talán legrosszabb teljesítményét nyújtotta, pedig az nagy szó volt. Később a pálya közepén sem bizonyult sokkal hasznosabbnak a török válogatott.

A Milan vezetősége azt is számon kérte Giampaolón, hogy a nyáron érkezett igazolások közül egyedül Theo Hernandezre tekintett alapemberként. Ismael Bennacer csak kényszerből, Lucas Biglia sérülése miatt került a kezdőbe, Ante Rebic epizódszerepet kapott, Rafael Leão pedig hiába szerzett gyönyörű gólt a Fiorentina ellen, Genovában csak a kispadon kezdett. Lucas Paquetá, bár télen került a Milanhoz, szintén ide sorolható, mivel a brazil játékos sem élvezte az edző bizalmát, miközben a piros-feketék talán legkreatívabb játékosáról van szó.

Láthatóan elbizonytalanodott

Bár mindvégig azt hangoztatta, hogy hisz az elképzeléseiben és a filozófiájában, Giampaolo döntéseiben ennek épp az ellenkezője nyilvánult meg. Rögtön az Udinese elleni nyitófordulóban elszenvedett vereséget követően bejelentette, hogy lecseréli az általa favorizált 4-3-1-2-t a Milannál jobban ismert 4-3-3-ra. Hét forduló alatt csupán kétszer küldte fel ugyanabban az összeállításban a csapatát, majd a rengeteg kísérletezés után a Genoa elleni, sorsdöntőnek gondolt mérkőzésen mégis visszatért azokhoz a játékosokhoz, akik végigcsinálták vele a felkészülést.

075_digiovanni-italians190403_npDFe.jpg Fotó: Europress/AFP

Érdekesség, hogy a lehető legjobban pont Giampaolo foglalta össze a Milan előző másfél hónapját: "az bosszantott leginkább, hogy a San Siróban úgy játszottunk, mintha egyetlen közös edzésünk sem lett volna. Veszíthetsz, de nem ilyen módon" - jelentette ki a Fiorentina elleni, 3-1-es vereséget követően. Ebben a pár gondolatban igazából minden benne van, hogy miért nem kecsegtetett sok jóval a rövidre sikeredett Giampaolo-korszak a Milannál, az edző megállapítása ugyanis - a Torino elleni első félidőt leszámítva - az összes találkozóra érvényes.

Az edzőváltás az idény jelenlegi szakaszában nem csak, hogy elkerülhetetlen, de logikus döntés is volt, az viszont további kérdéseket vet fel a Milan ambícióival kapcsolatban, hogy minden jel szerint az egykori Inter- és Fiorentina-edző, Stefano Pioli veszi át a helyét. Pioli tipikusan az a szakember, aki egy közepes játékosállományból képes közepes eredményeket kihozni, azonban ennél többet nem érdemes várni tőle. Bár ezen a szinten nagyobb rutinja van, mint Giampaolónak, aligha kerültek vele közelebb a milánóiak a BL-főtáblához.

Felelnie kell a vezetőségnek is

Pioli kinevezése jókora indulatokat váltott ki a Milan-szurkolók körében, a Twittert pillanatok alatt elárasztották a PioliOut hashtaggel ellátott üzenetek, már jóval a kinevezését megelőzően. Az 53 éves szakember legutóbb a Fiorentina csapatát irányította, de a fokozatosan romló eredmények miatt idén áprilisban menesztették. (Más kérdés, hogy a helyére kinevezett Vincenzo Montellával is megállíthatatlanul mentek a Violák a szakadék felé, épp hogy sikerült bennmaradniuk az élvonalban.)

075_roselli-torinovm190926_npRrf.jpg Fotó: Europress/AFP

Bár az időzítés a körülményekhez képest ideális, hiszen Pioli bő egy hetet készülhet a csapattal a Lecce elleni bajnokira, hat forduló alatt négy rangadó is vár a Milanra. A Romával és a Juventusszal idegenben, a Lazióval és a Napolival hazai pályán mérkőznek a piros-feketék, vagyis bőven reális, hogy a nagy identitáskeresés közepette csak a Lecce és a SPAL elleni hazai bajnokikról távoznak ponttal. Ha így történik, esetleg egy ennél kevésbé tragikus, ellenben nem is túl jó sorozattal zár a Milan, az új edző már november végére nagy nyomás alá kerülhet.

Ez a helyzet pedig a nyáron megalakult vezetőség munkájával kapcsolatban is komoly kérdéseket vetne fel, olyannyira, hogy az olasz sajtó szerint a tulajdonosi kör a szezon végén, az eredmények fényében dönt majd arról, hogy Paolo Maldini és Zvonimir Boban folytathatja-e a megkezdett munkát. Jelen állás szerint reális forgatókönyv, hogy a Milan a hat év alatt elfogyasztott kilenc (!) vezetőedző mellett zsinórban ötödik idényét kezdi meg részben vagy teljesen új összetételű vezetőséggel. Csodálkozunk még, hogy semerre sem tartanak?

Hozzászólások