Serie A - Nagy Ádám az olasz bajnokság legjobbjai között
Nagy Ádám az olasz bajnokság legjobbjai között
Fotó: Europress/AFP

Nagy Ádám az olasz bajnokság legjobbjai között

Németh DánielNémeth Dániel
2018/11/03 08:53

Az Azzurri blog szúrta ki, hogy az olasz Sky Sport összegyűjtötte a Serie A tíz legtöbbet futó játékosát, és a listára felkerült a Bologna középpályása, Nagy Ádám is. A magyar válogatott játékos átlagolt futóteljesítmény tekintetében a harmadik helyen áll, Lucas Biglia (Milan) és Marcelo Brozovic (Inter) előzi csak meg. 

Nagy számára nem kezdődött jól a szezont, Pippo Inzaghi eleve inkább csereként számított rá, ráadásul első mérkőzésén ki is állították egy kemény belépő miatt. Sokáig Erick Pulgar volt alapember a magyar középpályás posztján, a chileit azonban a Genoa elleni mérkőzést követően három mérkőzésre eltiltották, így újra megnyílt Nagy előtt az út a kezdőcsapat felé.

Azóta ötször volt kezdő a Bolognában, és élni tudott a lehetőséggel, nagy szerepe volt abban, hogy a kiesés ellen küzdő csapat elindult felfelé a bajnokságban. Az biztos, hogy Nagy Ádám futóteljesítményén semmi nem múlt, mérkőzésenként átlagban 11,78 km-t tett meg. Bár a Sky Sport meglepőnek tartja a magyar játékos előkelő helyét, eddig is tudni lehetett, hogy a legszorgalmasabb játékosok közé tartozik.

Statisztikailag eddig talán azért nem volt ez Olaszországban nyilvánvaló, mert első évében ugyan 25-ször pályára lépett, 11-szer lecserélték, kétszer pedig csak csereként állt be. Vagyis az átlagolt futóteljesítmény tekintetében a játékidő miatt nem lehetett ott a legjobbak között. Tavaly pedig Roberto Donadoni eleve játéklehetőséget biztosított a középpályásnak.

A tízes listára felkerült két másik Bologna-játékos is: a már korábban is említett Pulgar, illetve Federico Mattiello. Utóbbi szárnyvédőként és jobbhátvédként kapott lehetőséget a szezonban, és ő az egyetlen játékos az első tízben, aki nem a középpályán játszik. A kiemelkedő futóteljesítmények dacára benne van, hogy a Bologna kiesik az élvonalból, jelenleg csak három pont választja el a már kiesőhelyen álló Empolitól.

A két milánói csapatból összesen négy játékos fért be a legjobb tíz közé; az Interből Matias Vecino (11,53 km) és az egész bajnokság legtöbbet robotoló játékosa, Marcelo Brozovic, aki átlagban 11,92 km-t tesz meg mérkőzésenként. A Milanból az elefántcsontparti futógép, Franck Kessié és Lucas Biglia nevével találkozhatunk. Utóbbi egyébként szerelésekben is vezeti az olasz bajnokságot.

A Serie A legtöbbet futó játékosai (min. 5 mérkőzés alapján)
1. Marcelo Brozovic - 11,92 km
2. Lucas Biglia - 11,91 km
3. NAGY ÁDÁM - 11,78 km
4. Francesco Magnanelli - 11,77 km
5. Nicolo Barella - 11,72 km
6. Leo Stulac - 11,66 km
7. Erick Pulgar - 11,6 km
8. Franck Kessié - 11,54 km
9. Matias Vecino - 11,53 km
10. Federico Matiello - 11,5 km

via sky sports 

Hozzászólások