Serie A - Mutatjuk, miért vált szinte lehetetlenné a Serie A befejezése, spareggiók vagy teljes törlés jöhet
Mutatjuk, miért vált szinte lehetetlenné a Serie A befejezése, spareggiók vagy teljes törlés jöhet
Fotó: Europress/AFP

Mutatjuk, miért vált szinte lehetetlenné a Serie A befejezése, spareggiók vagy teljes törlés jöhet

Mártha BenceMártha Bence
2020/03/10 12:32
Bekövetkezett, amire mindenki számított: a koronavírus olaszországi terjedésére tekintettel április 3-ig nem rendeznek futballmeccseket a Serie A-ban, azaz a már elmaradt fél fordulóval (nyolc csapat nem tudott játszani a 25. körben) együtt összesen három játéknapot kellene valahogy a tavaszi programba zsúfolni, hogy egyáltalán be lehessen fejezni a Serie A 2019/20-as idényét. A feladat nagyjából lehetetlen.

A teljes 27., 28. és 29. forduló mellett tehát még helyet kellene találni a 25. játéknapról elhalasztott négy meccsnek is, ami azért érdemel külön említést, mert két európai kupákban érdekelt csapat (az Inter és az Atalanta) is érintett, arról nem is beszélve, hogy a Juve és az Inter még az Olasz Kupa elődöntőjének visszavágójával is tartozik, ami alaposan megnehezíti a hétközi mérkőzések lejátszását. Lássuk tényszerűen, hogy miért.

Mindenkinek biztosan nem fér bele

A hátralévő 12 fordulót tulajdonképpen le lehetne játszani, ha az összes olasz csapat kiesne az európai kupákból, de erre egyrészt kicsi az esély, másrészt ha a Juve és az Atalanta ki is esik a BL-ből, az Interre és a Romára még várhat egy kör az Európa Ligában április elején. Az Internek amúgy is van egy elmaradt meccse a csonka fordulóból, ráadásul a milánóiaknak elképesztően durva a májusuk, három rangadót is játszanak akkor, így számukra biztosan nem opció, hogy tologassák a meccseket.

Nincs minek örülniNincs minek örülni Fotó: Europress/AFP

Ha április 4-én elindul a bajnokság, és egyből utána egy hétközi fordulóval próbálnák csökkenteni a károkat, máris gond van, hiszen nyolc csapat nem tudna pályára lépni, hiszen kedd-szerda-csütörtökön a nemzetközi kupákban is fordulót rendeznek.

A következő héttel ugyanez a helyzet, az április 11-12. forduló után hét közben jönnek az európai visszavágók. Ahogy fent is írtuk, előfordulhat, hogy itt már nem lesz érdekelt minden olasz csapat, és az Inter és a Roma is pályára léphet ezen a játéknapon, így ha a Juve és az Atalanta ki is esik a BL-nyolcaddöntőben, akkor is négy csapat gyarapítja majd elmaradt meccsei számát. Ha továbbjutnak a BL-csapatok is, akkor meg nyolc.

Menjünk tovább: az április 19-én esedékes forduló után hétközi forduló van a versenynaptárban, 22-én szerdán az összes csapat pályára lép. A következő hétvégi forduló (április 25-26.) után jönnek az európai elődöntők. Amennyiben egyetlen olasz csapat sem lesz érdekelt, ide be lehet tenni a három elmaradt teljes fordulóból egyet, vagy lehet pótolni a csonka forduló meccseit, de ha csak egy Serie A-csapat érintett lesz, akkor megint lesz elmaradó mérkőzés.

El is értünk április végére, a következő hét már átlóg májusba, amikor is hét közben jönnek az elődöntők visszavágói, azaz a helyzet ugyanaz: ha lesz olasz csapat, akkor annak elmarad a mérkőzése. Ha nem, akkor ide be lehet tenni egy újabb elmaradt fordulót.

Május 10-én teljes fordulót rendeznek a Serie A-ban, ekkor - ha a legoptimálisabb helyzetet nézzük, akkor is lesz még egy elmaradt meccse a teljes mezőnynek, és maradhatnak meccsek a csonka fordulóból is. Ezután már csak két forduló lesz hátra, és mivel nins köztük hétközi játéknap, akár május 13-14-én, akár 20-21-én le lehetne játszani az elmaradt meccseket, csakhogy egyrészt ez nem mindenkire áll, másrészt nagyon nem lenne fair bizonyos csapatokkal szemben.

Hogy még bonyolultabb legyen, lenne itt egy Coppa-elődöntő isHogy még bonyolultabb legyen, lenne itt egy Coppa-elődöntő is Fotó: Europress/AFP

Azért nem áll mindenkire, mert menet közben le kellene játszani az Olasz Kupa két elődöntőjének visszavágóit (Napoli-Inter, Juventus-Milan), és persze a döntőt is, aminek aztán már végképp nehéz lesz időpontot találni, hiszen június 12-én már jön is az Európa-bajnokság római nyitómeccse. 

És azért nem fair például az Interrel szemben, mert ők májusban amúgy is játszanak a Napolival, az Atalantával és a Fiorentinával, amihez még hozzá lehetne csapni a nápolyi kupameccset, és adott esetben a döntőt is - a Juve vagy a Milan ellen.

De nemcsak az Interről van szó. A Juventus, a Roma és az Atalanta, amennyiben legalább az elődöntőig menetelnek az európai kupákban, gyakorlatilag április elejétől egészen május végéig szerda-szombat ritmusban lenne kénytelen játszani, ami finoman fogalmazva sem fair velük szemben.

Megoldás: törlik az Európa-bajnokságot

Nagyon úgy néz ki, hogy a Serie A 2019/20-as szezonját csak úgy lehet befejezni, ha törlik, vagy 2021 nyarára halasztják az Európa-bajnokságot. Utóbbira egyébként is elég komoly esély van, hiszen a koronavírus terjedése nem kizárólag Olaszországot sújtja, több helyszínen jelen pillanatban is zárt kapuk mögött zajlanak a meccsek, és nem nagyon látszik, hogy lehet megállítani a vírus terjedését.

KisgömböcKisgömböc Fotó: Guardian

Az Eb törlésével, ha szokatlan időpontokban is, de le lehet majd játszani a bajnoki mérkőzéseket, más kérdés, hogy ez is nagyon fájdalmasan fog érinteni néhány csapatot. Ők azok, akik zsíros hakniszerződéseket kötöttek a nyári holtszezonra, hiszen borítékolható, hogy a mindenféle távol-keleti és amerikai bohóckodásokra nem marad idejük a csapatoknak, ami súlyos gazdasági károkat okoz nekik.

Hangsúlyozzuk, az Eb ideje alatt befejezett bajnokság nyilván torz végeredményt hoz majd, hiszen ha mindkét európai sorozatban a döntőbe jutnak olasz csapatok, akkor azt kb példa nélküli meccsterheléssel a lábukban teszik. Csak egy példa: ha a Juve BL-, és Olasz Kupa-döntőt is játszik idén, akkor április elejétől május végéig húsz meccset kell lejátszania, míg az Internek hasonló felállásban huszonegyet.

Mi van, ha egyszerűen törlik az idényt?

A koronavírus terjedése nyilván olyan vis maior, amire nem lehet felkészülni szabályozás szintjén, nem meglepő módon a Serie A versenykiírásában sem szerepel, hogy mi történik egy zombapokalipszis esetén.

Eldöntendő kérdés márpedig akadna szép számmal, ha valóban törölnék a teljes idényt. Először is az, hogy hirdetnek-e végeredményt az aktuális állás alapján, vagy egyszerűen törlik a mérkőzéseket? Ha törlik az idényt, akkor értelemszerűen ezzel szinkronban törlik a teljes olasz futballszezont egészen a Serie D-ig, hiszen nem lehet meghatározni sem a kiesők, sem a feljutók személyét. Ha ez is tűnik a legvalószínűbbnek, azért ennyire nem egyszerű a dolog.

A klubok gazdasági szervezetek, akiknek az éves költségvetésében szerepeltek tv-közvetítési díjak, jegybevételek, szponzori tételek és egyéb meccsnapi bevételek, amiktől most mind elesnek, ráadásul nyilván vissza kell fizetniük az eladott jegyek, illetve a bérletek részarányos összegét a szurkolóknak. Borítékolható, hogy bár a nagyoknak is fájni fog, néhány kicsit csődbe visz egy ilyen döntés.

Ha roppant sportszerűtlen lenne is, nem vethetjük el a lehetőségét, hogy a szövetség eredményt hirdet a jelenlegi állás szerint, mint az első világháború előtt. Ebben az esetben előkerülhet a régen látott spareggio rendszere, ahol egy meccsen döntenek el fontos kérdéseket. Ilyesmi sokszor előfordult, voltak feljutásért, illetve európai indulásért kiírt osztályozók is, sőt 1964-ben a bajnoki cím is így dőlt el: Rómában az Inter és a Bologna csapott össze a scudettóért, utóbbi 2-0-ra nyert.

Precedens nélkülinek nem mondható a törlés

A Serie A 1898 óta íródó történetében összesen négy szezon volt, amikor vagy nem hirdettek bajnokot, vagy odaítélték valakinek a bajnoki címet. Az első ilyen év az 1914/15-ös volt, amikor Olaszország első világháborúba lépése miatt félbeszakadt a bajnokság, és a szövetség annak a Genoának adta a scudettót, amely a lejátszott tíz forduló után az A csoport élén állt. 1927-ben - az összolasz bajnokságok első kiírásában - végigment az idény, de a Torino címét később elvették, mert a klub megbundázta a Juve elleni rangadót, így ez lett az első olyan szezon, amelynek hivatalosan nincs bajnoka. 

A Bologna játékosai ünneplik a scudettótA Bologna játékosai ünneplik a scudettót Fotó: Storia di Calcio

Egy nagy ugrással máris a 2000-es években járunk, 2006-ban a calciopoli botrány miatt a Juventustól két bajnoki címet is elvettek. A 2005-öst nem kapta meg senki, a 2006-os scudettót pedig az Inter kapta meg. A mai napig vitatott két bajnoki cím sorsa volt az utolsó, ami így dőlt el. 

Hozzászólások