Serie A - Kevés ideje maradt a Juventus vezetőedzőjének, hogy elhallgattassa kritikusait
Kevés ideje maradt a Juventus vezetőedzőjének, hogy elhallgattassa kritikusait
Fotó: Europress/AFP

Kevés ideje maradt a Juventus vezetőedzőjének, hogy elhallgattassa kritikusait

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/23 11:00
Maurizio Sarri emberes feladatot vállalt azzal, hogy aláírt Olaszország legsikeresebb csapatához. A Juventusnál ugyanis nem csak azt várták el tőle, hogy folytassa az utóbbi évek dominanciáját hazai porondon, de a klubnál régóta a Bajnokok Ligája megnyerése a kimondott cél. Mindezt ráadásul úgy kellene megoldania, hogy a csapat szemre is tetszetős játékot mutasson.

Ha csak a száraz tényekből indulunk ki, kifejezetten jól alakul a Juventus szezonja. 25 fordulót követően vezeti a Serie A-t, az Olasz Kupában közel a továbbjutáshoz, a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában pedig toronymagas favoritnak számít az Olympique Lyon ellen. Hiába azonban a papíron megnyugtató eredmények, a szurkolók egyre elégedetlenebbek a látottakkal, aminek időnként hangos füttykoncerttel is jelét adták. Múlt héten Paulo Dybala a szokásos gólöröme mellett rögtönzött activityvel próbálta jobb belátásra bírni a rajongótábort.

Már nem csak a győzelem fontos

Ha egy mondatban kellene összefoglalni a Juventus identitásának lényegét, azt Gianpiero Boniperti, a Juventus legendás játékosának és későbbi elnökének szavaival tennénk: "a győzelem nem fontos, hanem az egyetlen dolog, ami számít." Ez a mottó évtizedeken át meghatározó volt a klubnál, azonban több jel is arra utal, hogy szakíthatnak a sok éves hagyománnyal. A Juventus ugyanis egyre nagyobb szeletet szeretne kiharapni a globális futballtortából, a szurkolók szívéhez pedig - a győzelmek mellett - a szép játékon keresztül vezet az út.

dybala-fischi_vohxm5j7wqhg1t3rfn49n6xoh.jpg Fotó: goal.com 

Massimiliano Allegri munkáját kevés kritika érhette, hiszen a szakember hozta a tőle elvárt minimumot, azaz a győzelmeket. Hazai porondon nem nagyon volt ellenfele a Juventusnak, a Bajnokok Ligájában pedig 2015-ben és 2017-ben is döntőbe vezette a csapatát. Mindössze egy dolog merülhetett fel jogosan Allegrivel szemben: a bevallottan oldschool vezetőedzők közé tartozó szakembert nem érdekelte a játék minősége, csak azzal foglalkozott, hogy az aktuálisan rá bízott keretből hogyan tudná kihozni a legjobb eredményeket.

2019 nyarán részben ez vezetett odáig, hogy Allegri - lényegében közös megegyezéssel - felállt a Juventus kispadjáról, a klub vezetősége pedig lázas keresésbe kezdett a piacon egy egy olyan edző iránt, aki szemre is tetszetősebb futballt hozhatott. Végül arra a Maurizio Sarrira esett a választás, aki a Napolinál relatíve korlátozott büdzséből, csapatát évről évre fejlesztve épített fel csodálatos játékot. Bár akadtak intő jelek, kezdve az edző személyiségével, egészen a korábbi eredményeiig, Sarri szakértelmét senki nem kérdőjelezte meg.

Hogy áll a Sarriball 3.0?

Sarri köré valóságos kultusz épült Nápolyban, az általa felépített, labdajáratásra és letámadásra épülő rendszert Sarriball néven kezdték el emlegetni a sajtóban. Az olasz szakember irigylésre méltó rezümével írt alá a Chelsea-hez 2018 nyarán, ahol honfitársát, Antonio Contét váltotta a kispadon. Sarri első éve egyben az utolsó is lett a londoniak kispadján. A védjegyévé vált futballt csak időszakosan láthatta a közönség, a csapat teljesítménye hullámzó volt, és hiába nyerte meg az Európa-ligát, a szezon végeztével távozott a klubtól.

000_1H22E6.jpg Fotó: Europress/AFP 

Nézőpont kérdése, Sarri megbukott-e a Chelsea-nél (rendszerét tekintve igen, eredményekben nem), mindenesetre a karrierjére nem volt hatása az angliai kitérőnek, egy év után ugyanis megkapta azt a csapatot, amiről valószínűleg titkon minden olasz edző álmodozik. Maga a munka az Allegri-éra pragmatikus évei után nem ígérkezett egyszerűnek, főleg, hogy a Sarriball kialakításához időre van szűkség. Nápolyban konkrétan három év kellett ahhoz, hogy eredmények terén a csúcsra pörgesse a rendszert.

Hogy Torinóban ez egyelőre nem sikerült, csak részben az edző sara. Sarri rendszerének a magasra tolt védelmi vonal az egyik alapja, ehhez viszont túl lassúak a Juve belső védői. A védekezést jellemzően a támadók indítják a letámadással, erre a szerepre viszont a CR-Higuaín-Dybala hármas egyike sem igazán alkalmas. Ami pedig a középpályát illeti: a két új szerzemény, Aaron Ramsey és Adrian Rabiot nem lendült formába, míg Miralem Pjanic csere nélkül húzza az igát. Sarri ezért folyamatosan kompromisszumokra kényszerül.

Máris bedobták a Guardiola-pletykát

Tavaly nyáron már felmerült Pep Guardiola neve a Juventus edzőjelöltjei között, ám akkor teljesen esélytelen volt, hogy a katalán elhagyja a Manchester Cityt. Azzal viszont, hogy az angolokat két évre kizárták a BL-ből, jelentősen megnőtt az esélye, hogy Guardiola nyártól meghallgatja az ajánlatokat. És ha valóban lázas álláskeresésbe kezdene a ManCity edzője, minden bizonnyal ott lenne a lehetőségek között a Juventus is, amely Európa egyik legstabilabb tulajdonosi és gazdasági háttérrel rendelkező klubja.

Annak tudatában logikus lépés lenne Guardiola, hogy Sarri (még ha egyelőre kevés sikerrel is) elkezdte felépíteni a katalán által is kedvelt pozíciós játék alapjait.

Pénteken a Gazzetta dello Sport fel is tette a kérdést: "Kizárták a Cityt! Mit lépsz, Pep?" A hírek szerint nem csak a szurkolók, de a Juventus vezetősége is elégedetlen Sarri eddigi munkájával, akin így egyre nagyobb a nyomás. Sarri egyébként az AC Milan elleni, végül a meccs hajrájában döntetlenre mentett Olasz Kupa mérkőzés után elismerte, hogy megakadt a csapat fejlődése. Viszont ha nagyon kritikusak akarunk lenni, akár azt is mondhatnánk, az utóbbi két hónapban visszalépett a Juventus játékban és eredményekben is.

000_1P79RU.jpg Fotó: Europress/AFP

Sarri - a Chelsea-hez hasonlóan - villámrajtot vett a Juventusnál, egészen decemberig veretlen volt a csapatával. Azóta viszont négyszer is vesztesen hagyta el a pályát, Simone Inzaghi Laziója kétszer is elverte 3-1-re a Juvét. Tekintve, hogy még mind a három fontos sorozatban versenyben van a Juventus, ez bocsánatos bűn lenne, csakhogy a Sarriball pozitívumai sem látszódnak a pályán. A torinóiak játéka fájdalmasan lassú és kiszámítható, és sok játékos önbizalma mélypontra került.

A csapatkapitány visszatérése segíthet

A torinói székhelyű Tuttosport keddi számában közölt cikkben nem csak a taktikai nehézségek miatt vették elő Sarrit. "Azok, akik azt hiszik, ez taktikai vagy fizikális probléma, nem értettek meg semmit abból, amit a Juventus az elmúlt nyolc évben tett" - írta Guido Vaciago. Az újságíró szerint az elmúlt egy évtized sikereit a csapatszellem és az egyéni érdekek feláldozásának képessége együttesen eredményezte, amely Antonio Conte és Massililiano Allegri alatt egyaránt megfigyelhető volt. Sarri csapatából azonban hiányzik ez a fajta összekötő kapocs. 

Ezen a problémán mindenképpen segíthet a csapatkapitány Giorgio Chiellini visszatérése, aki a szezon nagy részében csak az oldalvonal mellől segíthette csapatát. A rutinos védő játékára a pályán is nagy szükség van: ugyan a magasra tolt védelmi vonal problémáit vele sem fogja megoldani a Juve, a nyáron komoly pénzért szerződtetett Matthijs de Ligt végre megkaphatja azt a mentort, akit megérdemel. Leonardo Bonucci egyértelműen nem ilyen, ráadásul az utóbbi időben már több kárt okozott hátul, mint amennyi hasznot hozott.

000_1P18EO.jpg Fotó: Europress/AFP

A kirakóst azonban Sarrinak kell megoldania, amihez nehéz döntéseket kell meghoznia. A hírek szerint a 4-3-1-2-es játékrendszert - megfelelő támadó középpályás hiányában - végleg elengedi, és inkább a 4-3-3-mal kísérletezik, elöl Dybalával, Ronaldóval és Cuadradóval. Az igazi kérdés természetesen az lesz, megtalálja-e a legerősebb összeállítást a középpályán. Ez főleg az európai eredményesség szempontjából lesz érdekes, ami alapjaiban fogja meghatározni, mennyire bizonyul hosszúnak a Sarri-éra a Juventusnál. 

Hozzászólások