Serie A - Most derül ki, mennyit ért az edzőváltással a kiesőzóna határáig visszacsúszó Milan
Most derül ki, mennyit ért az edzőváltással a kiesőzóna határáig visszacsúszó Milan
Fotó: Europress/AFP

Most derül ki, mennyit ért az edzőváltással a kiesőzóna határáig visszacsúszó Milan

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/01 14:07
Egy acélos hajrával megmenthetné a szezonját az AC Milan, de ehhez óriási fordulatnak kellene bekövetkeznie a következő hetekben, hónapokban. Egyelőre az október végi edzőváltás sem hozta meg a várt sikert, ám Stefano Pioli igen nehéz helyzetben kezdett bele a kármentésbe, ezért csak a következő időszakban derül ki, mennyit lépett előre a csapat az irányításával.

Szigorúan az eredmények alapján nem sokat, hiszen Pioli pontátlaga egy biztos kieső csapatéval egyenértékű (0,83), ami még Marco Giampaolo szintén borzasztó gyenge, 1,29-es átlagától is elmarad. Csak azért nem beszélhetünk az eddigieknél is súlyosabb válságról, mert a Milan borzasztó nehéz meccseken van túl: az utolsó hat bajnokiján négyszer BL-indulásért küzdő csapatok ellen játszott, meccselt a Romával, a Lazióval, a Juventusszal és a Napolival is. Várható volt, hogy a nulláról induló milánóiak nem fogják halmozni a pontokat.

Ha augusztus közepén lennénk...

Ennek megfelelően nem is tették, csupán a szintén pocsék formában lévő, teljes széteséstől fenyegetett Napolitól sikerült pontot elcsípniük hazai pályán. Rómában nagyon simán kikaptak Paulo Fonseca csapatától (Pioli is elismerte, rosszul nézett ki az a találkozó), utána viszont - ha lehet ilyet mondani - két biztató vereséggel jöttek ki a Lazio és Juventus elleni rangadókból. Kis szerencsével bármelyik találkozóról ponttal, pontokkal távozhatott volna a Milan, ám a hajrában kapott gólok mindkét meccsen megpecsételték a sorsát.

Nem véletlen, hogy a PSG-t veszi meg a sejk, nem a Napolit, ami egy Ózd tengerparttal | Hosszabbítás

Minden jel arra mutat, hogy menthetetlenül megromlott a viszony Aurelio De Laurentiis és a Napoli futballistái között. Az elnök az edzőtábort követően már súlyos pénzbüntetéssel fenyítené játékosait, ez viszont sztárok távozásához vezethet. Vajon a szemünk előtt fog szétesni az egyébként kifejezetten szimpatikus futballprojekt? Többek között erről is szó volt a Regista legújabb adásában.

Úgy fair, ha ezeket az eredményeket nem az új edző számlájára írjuk (még ha a két római csapat elleni vereségben vastagon benne is volt), mivel az októberi válogatott szünetben kellett elkezdenie azt az építkezést, amit a riválisok már a nyáron elvégeztek. "Technikai értelemben most valahol augusztus közepén tartunk, ha azt nézzük, mikor vettem át a csapatot. Azonban sajnálatos módon most nem augusztus közepét írunk, és a sorsolás sem segített: a Serie A öt legjobb csapatából néggyel is játszottunk" - nyilatkozta Pioli.

Az edző szavait alátámasztja, hogy a hat mérkőzése alatt hat különböző összeállítású kezdőt küldött a pályára, és csak ezek után kezdett kirajzolódni, kikre számíthat a formák és az általa favorizált 4-3-3-as játékrendszer alapján. Bekerült például a középpályára Rade Krunic, a védelem előtt Ismaël Bennacer betonozta be a helyét, a jobbhátvéd-gondokat a súlyos sérülés után visszatérő Andrea Conti oldhatja meg, Giacomo Bonaventura pedig a Napoli elleni szenzációs teljesítményével jelezte, hogy számíthat rá az edzője.

Ezzel együtt bőven vannak kérdőjelek

Szép lassan kezd körvonalazódni, kik alkothatják Pioli csapatát a következő hetekben, ám vannak azért óriási kérdőjelek is. Ilyen például a télen 35 millió euróért igazolt Krzysztof Piatek, aki látszólag nem csak a góllövést felejtette el, de mintha még az alapvető mozgással is meggyűlne a baja. (Azt pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egész Serie A legtöbbet és legrosszabbul színészkedő támadója.) Egyelőre a szintén télen szerződtetett Lucas Paquetá helyét sem sikerült megtalálni a rendszerben.

075_ciambelli-asromava191027_nphbP.jpg Fotó: Europress/AFP 

Okos húzásnak tűnt, hogy az elődei által többnyire a középpálya bal oldalán használt brazilt Pioli áttolta jobbra, ezzel ugyanis a ballábas játékos könnyebben tud a pálya közepe felé törni, ráadásul az átlövéseknél is ideálisabb ez a felállás. Egyelőre azonban így is adós maradt a kiegyensúlyozott teljesítménnyel a brazil válogatottban tízes mezszámmal kitüntetett Paquetá, minden szép megmozdulására jut legalább egy ostoba hiba, ami értelemszerűen nem növeli az esélyeit, hogy alapemberként számoljon vele az aktuális vezetőedzője.

Összefügg ezzel a két játékossal, hogy a Milan támadójátéka még mindig egészen pocsék, 13 forduló alatt 12 (!) gólt szerzett, ebből ötöt rögzített helyzetekből. Ennél csak öt csapat teljesített gyengébben a Serie A-ban, és van olyan játékos, aki egymaga többet lőtt a Milannál: Ciro Immobile már 15 találatnál jár. Nincs rendben a piros-feketék védekezése sem, 17 bekapott góljukból ráadásul 10-et a találkozók utolsó harmadában kaptak, ami a csapat erőnlétével kapcsolatban is kínos kérdéseket vet fel.

Mostantól csak a pontok számítanak

A gyenge eredményeket mostanáig még lehetett a sorsolás szeszélyeire fogni, innentől kezdve viszont kőkeményen szállítania kellene a pontokat a Milannak. Kötelező győzelmekről ebben az állapotában nem beszélhetünk, de a soron következő öt bajnokiból négy hozhatónak tűnik, sőt, február közepéig csak két komoly rangadó vár a Rossonerire: december 22-én az Atalantához látogat, február 9-én pedig az Interhez. Ebben az időszakban kellene annyi pontot gyűjteni, hogy legalább a középmezőny elejét megcsípje a Milan.

000_1M60L7.jpg Fotó: Europress/AFP

Arról talán már letettek Milánónak ezen a felén, hogy a következő idényben bármelyik nemzetközi kupába kvalifikálják magukat, ettől a céltól ugyanis kilenc pont választja el jelenleg a csapatot. Ha hihetünk az olasz sajtónak, Pioli napjai ezzel máris megvannak számlálja a Milan edzőjeként, mivel a maradásának alapfeltétele lenne minimum az Európa-liga-indulás, azonban az nagyon nem mindegy, hogy szezon közben kirúgják-e a csapattól. 13 forduló után négy pontra van a kiesőhelyektől a Milan, vagyis pár vereséggel könnyen a vonal alatt találhatja magát.

Ebben az esetben pedig biztosan reagálnia kell a klub vezetőségének, akár egy újabb edzőváltás is elképzelhető. Nyilván a keret erőssége alapján nem az a realitás, hogy a kiesés ellen küzdjön a Milan, de láttunk már olyat, hogy a negatív spirál bedarált egy egyébként jobb sorsra érdemes csapatot. Adja magát az előző szezonbeli Fiorentina példája, ami épp Pioli irányításával indult el a lejtőn, és csak mázlival, minimális különbséggel kerülte el a kiesést. Nem kell hozzá sok, hogy a Milant is megérintse a Serie B szele...

Hozzászólások