Serie A - Miért rúgták ki a világ egyik legjobb edzőjét?
Miért rúgták ki a világ egyik legjobb edzőjét?
Fotó: Europress/AFP

Miért rúgták ki a világ egyik legjobb edzőjét?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/12 15:01
Az utóbbi hetek gyenge eredményei után várható volt, hogy Carlo Ancelotti nem húzza sokáig a Napoli kispadján. Az olasz edzőlegenda felemás érzésekkel távozhat, hiszen a Bajnokok Ligájában hiába javított a csapat teljesítményén, a bajnokságban kínos vereségek is becsúsztak. Gabriele Marcotti ESPN-en megjelent cikke nyomán vizsgáljuk, hol siklott ki ez a projekt.

Vendetta? Önzés? Mazochizmus? Ezek közül bármelyik szerepet játszhatott abban, hogy Aurelio De Laurentiis, a Napoli tulajdonosa a Bajnokok Ligájában való továbbjutást követően Carlo Ancelotti menesztése mellett döntött. Klubhoz közel álló források úgy magyarázzák, a reset-gomb megnyomásával elsősorban a veszteségek minimalizálása volt a cél, főleg a nemzetközi kupaszereplésből származó bevételeket féltették a klubvezetők. Tény: amennyiben nem javul a csapat teljesítménye a Serie A-ban, lemaradhat a BL-indulást érő helyekről.

Ancelotti 16 hónapot töltött a Napoli vezetőedzőjeként. Első idényében második helyen zárt a bajnokságban, a BL-csoportban pedig csak az egymás elleni eredmények (és egy földöntúli Alisson-bravúr) miatt szorult a Liverpool mögé a harmadik helyre. Ebben a szezonban már sikerült az egyenes kieséses szakaszba jutni (négy pontot begyűjtve a lehetséges hatból a címvédő ellen), viszont a Serie A-ban csak a hetedik helyen állnak a nápolyiak, nyolc pontos távolságra a BL-indulást érő helyektől és 17-re a bajnoki címtől.

Az AC Milan korábbi sztárja váltja Ancelottit a Napolinál | Hosszabbítás

Gennaro Gattusót, az egykori kiváló válogatott labdarúgót szerződtette vezetőedzőnek szerdán a Napoli az egy napja elbocsátott Carlo Ancelotti helyére. A 41 éves Gattuso, az AC Milan extrénere korábban játékosként nyolc esztendőt dolgozott együtt Ancelottival a milánói csapatnál.

Vajon azért döntött a kirúgás mellett De Laurentiis mert hangsúlyosabbnak vélte a bajnoki szereplést, és nem hitt már abban, hogy Ancelotti megtalálja a válaszokat ebben a szezonban? Röviden igen, de ennél többről van szó. Van némi párhuzam (még ha tökéletlen is) Mauricio Pochettino Spurstől való távozásával.

Ancelotti menesztésében két faktor játszott döntő szerepet. Elsőként a szerződésekkel kapcsolatos kérdések. Dries Mertens és José Callejón júniusban szabadügynök lesz, Elseid Hysaj, Arkadiusz Milik, Nikola Maksimovic és Piotr Zielinski pedig 2021 után válik szabadon igazolhatóvá. Kalidou Koulibaly és Allan hosszú távú szerződéssel bír ugyan, de mindkét játékosnak megígérték, hogy nyáron továbbállhat. Olaszországban a Napoli ötödik helyen áll a fizetések terén, ami a keret erősségét nézve visszafogottnak mondható. 

Mindig is tudták a klubnál, hogy mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha hosszabbítani szeretnének a fentebb említett veteránokkal, de úgy gondolták, egy erős bajnoki szerepléssel és a jövő évi BL-indulással a sztárok többségét meg tudják tartani, és elkerülhető a teljes újjáépítés. Ancelotti távozásában a játékosok lázadása is szerepet játszott. De Laurentiis a Roma elleni vereséget követően edzőtábort rendelt el, amivel a ritiro hatékonyságát megkérdőjelező edző nem értett egyet, mégis lenyelte a békát, és fejet hajtott a tulajdonos akarata előtt. 

Nem véletlen, hogy a PSG-t veszi meg a sejk, nem a Napolit, ami egy Ózd tengerparttal | Hosszabbítás

Minden jel arra mutat, hogy menthetetlenül megromlott a viszony Aurelio De Laurentiis és a Napoli futballistái között. Az elnök az edzőtábort követően már súlyos pénzbüntetéssel fenyítené játékosait, ez viszont sztárok távozásához vezethet. Vajon a szemünk előtt fog szétesni az egyébként kifejezetten szimpatikus futballprojekt? Többek között erről is szó volt a Regista legújabb adásában.

A Salzburg elleni találkozó azonban fordulópontnak bizonyult: a játékosoknak elegük lett az edzőtáborból, így visszatértek családjaikhoz, csak Ancelotti és a stábtagok maradtak az edzőközpontban. De Laurentiis ezt zokon vette, ráadásul azt is sérelmezte, hogy a klubnál dolgozó fiával összebalhézó játékosokkal szemben sem lépett fel elég határozottan Ancelotti. Az elnök úgy érezte, megalázták, és hiába adta be a derekát edzőtábor tekintetében az edző, többet is megtehetett volna a vezetők tekintélyének megőrzéséért.

Ez a két tényező, a pénzügyi és érzelmi, meghatározó volt Ancelotti sorsát tekintve. Csakúgy, mint a Bajnokok Ligája-pénzek elosztásának gazdasági hatása: maga a képlet meglehetősen összetett és bonyolult, a lényeg, hogy az egyenes kieséses szakaszba való továbbjutás nagyjából 50-60 millió eurós bevételt biztosít a klubnak. Ezen felül pedig a saját és a többi olasz klub szereplésétől függően még több pénzt is kaphat, akár 120 millió euróra hízhat az összeg. 

Mindenki tudta, hogy Ancelottival jobbak az esélyek a BL-menetelésre, viszont a klubnál tartottak attól a nagyon is reális veszélytől, hogy a gyenge bajnoki szereplés miatt jövőre az Európa-ligába kényszerül a Napoli. A klubvezetés úgy látta, egy másik edzővel (Gennaro Gattuso lett végül) jobb eséllyel csökkentheti a csapat a hátrányát a bajnokságban. Másképp fogalmazva: úgy gondolták, a klub jobban jár a BL-csoportkörért járó biztos 35 millió euróval, mint az egyenes kieséses szakaszból származó bizonytalan (0 és 60 millió euró között mozgó) összeggel.

075_ciambelli-asromavs191102_npEzD.jpg Fotó: Europress/AFP 

De Laurentiis döntését elsősorban ez motiválta leginkább. Lehet, hogy a felszínen egy harsány és indulatos figurának tűnik, ám a számokkal nagyon is tisztában van. Nyáron az olaszok közül a Napoli költötte el a második legtöbbet a keret megerősítésére: Kostas Manolast, Giovanni Di Lorenzót, Alex Meretet, Chucky Lozanót és Elif Elmast is szerződtette. Ambiciózus volt tehát a tulajdonos, csakúgy mint az az Ancelotti, aki egy ponton kijelentette: "Nem azért jöttünk, hogy hajat fonjunk, a győzelem a célunk. Megnyerhetjük a bajnokságot."

Miután ez a cél elúszott, De Laurentiis hozzálátott a kármentéshez.

Maga a lázadás csak felgyorsította a folyamatot, ahogyan a szerződéshosszabbítással kapcsolatos tárgyalások megakadása is. Hirtelenjében a csapat szétrobbantása és újjáépítése vált a legvonzóbb alternatívává. Koulibaly és Allan egyaránt elmúlt 28, és talán ez az utolsó alkalom, hogy komoly pénzt kaphat a duóért a klub. Mertens és Callejón nyáron ingyen távozhat (hacsak télen el nem adják őket), de a fizetésükből felszabaduló mintegy 30 milliót - ami a mostani bérköltség harmada - a legrosszabb esetben is megspórolhatja a klub.

000_1LO5SI.jpg Fotó: Europress/AFP

De Laurentiis alapvetően az edzőváltással is egy gazdasági döntést hozott, ehhez az újjáépítéshez ugyanis nincs szükség 9 millió eurós fizetéssel rendelkező edzőre. Úgy látta, jobban jár, ha most kifizet neki 5 milliót, a helyére pedig elhozza azt a Gattusót, aki ennek a negyedét keresi. Nyilván Ancelotti sem ártatlan a kialakult helyzetben, azonban a kikényszerített edzőtábor, a saját játékosaival perlekedő elnök és a lejáró szerződések sem könnyítették a feladatát, ezek jócskán túlmutattak az ő személyén.

Az érdekes kérdés az lehet, vajon nem járt volna-e jobban azzal a klub, ha De Laurentiis hagyja, hogy a kimondottan BL-specialista Ancelotti az egyenes kieséses szakaszban irányítsa a csapatot. Nyilván nem tartozik a Napoli az esélyesek közé, ám az előző három idényben az Ajax, a Roma és a Monaco is képes volt a papírformát borítva elődöntőig menetelni, és ennek a csapatnak megvan az esélye, hogy hasonló eredményt produkáljon. Talán ez az utolsó alkalma annak a generációnak, amely a Maradona-éra óta a legtöbb örömöt okozta a szurkolóknak.

A labdarúgás jelentős részben üzlet, De Laurentiis pedig meghozott egy fontos üzleti döntést. Ez persze nem azt jelenti, hogy helyesen cselekedett. Mert amikor részben az érzelmek vezérelnek valakit, azt nem lehet tisztán üzleti döntésnek tekinteni, a futball pedig többet jelent a költség-hatás elemzésnél és a sértett egónál. 

via ESPN

Hozzászólások