Serie A - A negyedosztályba is követte csapatát a Parma kapitánya, és megígérte, vele jutnak vissza az élvonalba
A negyedosztályba is követte csapatát a Parma kapitánya, és megígérte, vele jutnak vissza az élvonalba
Fotó: Europress/AFP

A negyedosztályba is követte csapatát a Parma kapitánya, és megígérte, vele jutnak vissza az élvonalba

Németh DánielNémeth Dániel
2018/05/20 13:27

A Parma 2015-ben közel állt a teljes megszűnéshez. Az anyagi problémák miatt fizetésképtelenné vált klubot gyakorlatilag felszámolták, de helyi vállalkozók támogatásának köszönhetően sikerült elérni, hogy az SSD Parma Calcio 1913 névre átkeresztelt klub a Parma jogutódjaként folytathassa. Kisebbfajta csoda, de három évvel később visszajutott az élvonalba az újjászülető, és időközben kínai kézbe került klub.

Pénteken a Parma 2-0-ra győzött a Spezia ellen a Serie B utolsó fordulójában, és miután a Frosinone hazai pályán csak 2-2-es döntetlent ért el a Foggia ellen, eldőlt, hogy a Hercegek (I Ducali) megszerezték az igen értékes, automatikus feljutást érő ezüstérmet. A következő szezontól tehát a Serie A-ban folytathatja a Parma, ami nem mindennapi bravúr, hiszen három év alatt a Serie D-ből sikerült előretörni egészen az első osztályig.

Világbajnok edzők küzdenek az élvonalért 

A Frosinone a harmadik helyen zárt a bajnokságban, így még szintén feljuthat, azonban ehhez meg kell nyernie a playoffot. Azt a playoffot, ami több szempontból is érdekes lehet. Magyar érdekeltség is akad, Balogh Norbert csapata, a Palermo a negyedik helyen zárta a szezont, így szintén maradt esélye a feljutásra. Ehhez a Venezia-Perugia mérkőzés győztesét kellene legyűrnie a szicíliai csapatnak.

Jövőre akár testvérével, Simonéval is meccselhet a játékosként tehetségesebb Pippo.Jövőre akár testvérével, Simonéval is meccselhet a játékosként tehetségesebb Pippo. Fotó: Europress/AFP

A Veneziát és a Perugiát egyaránt egy korábbi világbajnok irányítja a kispadról, akik ráadásul játékosként hosszú éveken keresztül csapattársak is voltak a Milannál. Filippo Inzaghi egyszer már ünnepelhetett feljutást a Veneziával, akkor a Serie C-t sikerült megnyernie. A másik oldalon Alessandro Nesta ül majd az edzői székben, akit pár napja neveztek ki a Perugiánál, és aki korábban Miamiban gyűjtögetett tapasztalatot. 

Rajtuk kívül akad egy másik világbajnok edző is, a Barinak a 2006-os vébé egyik hőse, Fabio Grosso a mestere. 

Magasról bukott nagyot a Parma

A klub felemelkedése a '90-es években kezdődött, amikor a beszállt a finanszírozásba a Parmalat nevű vállalat. A Parma pillanatokon belül a Serie A legerősebb csapatai közé került, ami egyben azt is jelentette, hogy a világon is meghatározó erővé formálódott, akkoriban ugyanis az olasz klubfoci uralta Európát. 17 év alatt 12 kupadöntőt játszottak az olaszok, míg a spanyolok, németek és angolok összesen 13-szor döntőztek ebben az időszakban.

A Parma 1991-ben mutatkozott be európai porondon, két évvel később pedig meg is nyerte a KEK-et. 1995-ben újra megnyerték a Hercegek az ekkor már UEFA Kupa néven futó sorozatot, a fináléban a Juventust verték. 1996-ban távozott a klub legendás edzője, Nevio Scala, akit Carlo Ancelotti váltott a padon. 1997-ben másodikként zártak a Serie A-ban, ezzel kivívták a Bajnokok Ligája-indulás lehetőségét Hernan Crespóék.

Sokáig Gianluigi Buffon volt a világ legdrágább kapusa.Sokáig Gianluigi Buffon volt a világ legdrágább kapusa. Fotó: Europress/AFP

Ancelottit távozását követően Alberto Malesani is szállította a sikereket, első idényében az Olasz Kupát és az UEFA Kupát is megnyerte a csapattal, majd a Szuperkupában is legyőzte a Milant. A Parmát olyan klasszisok erősítették, mint Crespo, Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Lilian Thuran vagy épp Juan Sebastian Veron. Őket persze el is vitték a nagyobb csapatok egy rakat pénzért, ami elméletben hosszabb távon is biztosíthatta volna a fennmaradást. 

A Parmalat csődje mindent vitt

2004-ben a Parmalat csődöt jelentett, mivel a cég 20 milliárd dolláros adósságot halmozott fel. A klub nemcsak, hogy legnagyobb mecénása nélkül maradt, de még alaposan ki is fosztották, aki tehette, gyorsan kimenekítette a pénzét a csapatból. Három évnyi huzavona után Tomassi Ghirardi mentette meg a klubot, amely egy rövid Serie B-s kitérőt követően megszilárdította a helyét az olasz középmezőnyben.

A korábbi sikerekhez képest ez jelentős visszalépés volt, azonban legalább a csődtől megmenekült a klub. Legalábbis egy darabig, mert a Parma klubmodellje egy időzített bomba volt, ami be is robbant abban a pillanatban, amint a tulajdonos elveszítette az érdeklődését. 2014-ben Roberto Donadoni a hatodik helyig vezette a Parmát, azonban az UEFA nem adta meg az induláshoz szükséges engedélyt a későn rendezett számlák miatt.

Ghirardi nagyjából ezt követően engedte el a Parma kezét, ami menthetetlenül elindult a szakadék felé.

Crespo szerint volt, hogy a játékosok hideg vízzel zuhanyoztak meccsek után, mert nem fizették be a számlákat.Crespo szerint volt, hogy a játékosok hideg vízzel zuhanyoztak meccsek után, mert nem fizették be a számlákat. Fotó: Europress/AFP

Olaszországban ekkoriban még legálisnak számított a közös tulajdonjog intézménye, ami kaotikus, átláthatatlan rendszert eredményezett. A Parma különösen élen járt ebben a tekintetben, összesen 300 (!) igazolt labdarúgó kötődött valamilyen formában a klubhoz. Hatalmas teher volt ez a klub költségvetésének, végül nagy részben ez vezetett oda, hogy elmaradoztak a fizetések, a legvégén pedig már a számlákat sem tudták befizetni.

Irány a Serie D

Bár szó volt arról, hogy megmentik a Parmát, 2015 márciusában fizetésképtelenné nyilvánították az addigra 278 millió eurós adósságot felhalmozó klubot. Helyi vállalkozók, például a híres tésztagyár többségi tulajdonosa, Guido Barilla álltak be a projekt mögé, ezzel legalább azt sikerült elkerülni, hogy ne az amatőr bajnokság legalacsonyabb szintjeiről kezdje a visszatérést a Parma.

A Serie D-t D csoportját veretlenül megnyerte, egy évvel később pedig a playoffban kivívta a Serie B-szereplés jogát, hogy aztán a másodosztályból már az automatikus feljutás jogát is megszerezze. Ebben a történetben hatalmas szerepe van Alessandro Lucarellinek is, aki 2015-ben úgy döntött, követi csapatát az olasz negyedosztályba is.

"Ígéretet tettem. Azt mondtam, segítek feljuttatni a Parmát a Serie A-ba. Betartottam a fogadalmam" - mondta könnyek között a Sky Sportsnak a 41 éves védő. "Ez az út három évvel ezelőtt kezdődött a hihetetlen szurkolóinkkal. Voltak nehéz pillanataink, de mindig felálltunk ezekből. Soha nem adtuk fel, büszke vagyok, hogy kapitány lehettem. Most befejezhetem. Még nem tudom pontosan, meglátjuk. Ezek az ünneplés pillanatai."

Kínai tulajdonos, nagy célok

A Parma stabilitásában az is szerepet játszott, hogy sikerült rendezni a tulajdonosi hátteret. 2017-ben - ekkor még a Serie B is csak álom volt - egy kínai befektetőcsoport megvásárolta a klub előbb 30, később további 60%-át. A klub elnökének, Jiang Lizhangnak nem ez volt az első befektetése a sport világában, övé a spanyol másodosztályban szereplő Granada és van 5%-os tulajdonjoga az NBA-s Minnesota Timberwolvesban is. 

Újabb egykori olasz sztárklub lett a kínaiaké | Hosszabbítás

A Parma lett a következő jelentős olasz klub, amely a Milan és az Inter után kínai tulajdonba kerül. A Hercegek (I Ducali) megérdemlik, hogy végre kicsit rájuk süssön a nap, és tesznek is érte, hogy így legyen.

"Nem szeretném megreformálni a csapatot, identitásában a régi marad. Azt azonban megígérhetem, a Parma újra fel fog emelkedni, óriásként foglalja el megérdemelt helyét az olasz futballban. Remélem, hamarosan együtt ünnepelhetjük a Serie A-t a csapattal és a szurkolókkal."

Mindezt még novemberben nyilatkozta az új tulajdonos, amikor még a bajnokság felét le sem játszották. Azután voltak még hullámvölgyek is, februárban még a playoff-helyekről is kicsúszott a Parma, hogy aztán a hátralévő 15 meccséből négy kivételével mindet megnyerje. 

Hogy mennyire komoly a kínai tulajdonosok szándéka, nem lehet tudni, azonban a szurkolók valószínűleg már azzal is elégedettek lennének, ha a hosszú kínlódást követően stabil Serie A-csapattá válna a Parma.

Hozzászólások