Serie A - Megint csapat nélkül az olasz foci Horváth Ferije, csak most senki nem érti, miért
Megint csapat nélkül az olasz foci Horváth Ferije, csak most senki nem érti, miért

Megint csapat nélkül az olasz foci Horváth Ferije, csak most senki nem érti, miért

Németh Dániel ·
2018/10/12 14:27

Egészen októberig kellett várni az első edzőváltásra a Serie A 2018/19-es szezonjában, ráadásul rögtön két klubnál is úgy érezték, változásra van szükség. Miközben a nyolc forduló után győzelem nélkül, és -1 ponttal álló Chievo döntése maximálisan érthető, a szezont kiválóan kezdő Genoa edzőcseréje általános értetlenséget okozott szakértők körében is. Akad egy másik, hasonlóan követhetetlen ügy Olaszországban, ugyanis tovább nyúlik a Serie B létszáma körüli vita.

A Serie A nyolcadik fordulójában elmaradtak a nagy meglepetések, Udinében győzött a Juventus (CR csodás gólt lőtt), kemény mérkőzésen verte a SPAL-t az Inter, tartalékos összeállításban nyert a Napoli, a Roma az Empoli otthonából vitte el a három pontot, míg a Milan Suso három asszisztjának és Higuaín duplájának köszönhetően könnyedén nyert a Chievo ellen. A Lazio pedig végre rangadón győzött, az idén bombaformában kezdő Fiorentinát verte 1-0-ra Ciro Immobile (ki más?) góljával.

1. Nem annyira meglepő edzőváltás Veronában

Nincs könnyű helyzetben a Chievo, hiszen a veronai csapatot a szövetség szabálytalan könyvelés miatt (laza 20-30 millióval több bevételt kamuztak be) pontbüntetéssel sújtotta. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a futball törvényszerűségeinek 2001 óta konstans ellentmondó, egy szezont leszámítva stabilan élvonalbeli Chievo rosszabbul járhatott volna, az ügyészség 15 pontos büntetést akart kicsikarni, de a kizárás is szóba jött a lehetőségek között.

Az ügy súlyosságának fényében a három pont mínusz meglehetősen baráti büntetés, elméletben egyetlen győzelemmel le lehetne dolgozni a hátrányt. A probléma csak az, hogy a Chievónak idén nem akart összejönni az az első siker, nyolc forduló alatt mindösszesen két döntetlenre futotta a repülő szamaraktól. Jelenleg hét pont választja el a mínusz egy ponttal álló veronaiakat a bennmaradást jelentő 17. helytől, vagyis tiszta sor, váltani kellett a kispadon.

Lorenzo D'Annának megköszönték a munkát, helyét az olasz szövetségi kapitány szerepében csúfosan megbukó Gian Piero Ventura veszi majd át. A 70 éves szakember a válogatott problémáit nem tudta megoldani, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a Torinóból hat év alatt egy Serie B-csapatból stabil olasz középcsapatot faragott, sőt, egyszer még a nemzetközi porondra is kijutott a Bikákkal. Utóbbi nem lesz elvárás a Chievónál, elég lesz a bennmaradás is, arra meg épp jó lehet.

2. Iszonyatosan meglepő edzőváltás Genoában

Igazából a Chievót leszámítva jelenleg nem sok csapat van, ahol reálisan felmerülhetett az edzőváltás lehetősége/igénye, nagyjából mindenki a képességeinek megfelelően teljesít. Ha mégis mondani kellett volna valakit az aktuális forma alapján, inkább az Atalantával szenvedő Gian Piero Gasperini lett volna, noha az ő kirúgása gyakorlatilag elképzelhetetlen az előző két szezonban elért eredmények fényében. Davide Ballardini nevét pedig semmi esetre sem mondtuk volna.

Ballardini egyike azon olasz edzőknek, akiket általában baj esetén szoktak hívni a klubvezetők, de akivel ritkán szoktak hosszabb távon tervezni. Tíz év alatt tízszer váltott csapatot, és három exénél (Genoa, Palermo, Cagliari) három különböző időszakban edzősködött. Szakmailag nyilván nem említhető két lapon a két edző, de ha itthoni példát kellene mondani, Horváth Ferenchez hasonlítanánk, aki nemrég sokadig lehetőségét kapta meg az egyik kiesőjelölt kispadján, miközben látványos eredményeket nem tud felmutatni.

A régi-új edző, Ivan Juric, aki eddigi két időszakában
25%-os győzelmi rátával rendelkezik a Genoánál.

Utóbbi javarészt Ballardiniről is elmondható, az évek során volt pár csapat, aminek javítani tudott a szerencséjén (ilyen volt egyébként idén a Genoa is), tartós siker azonban sehol nem követte a munkáját. Jelenleg viszont mindenki értetlenül áll Enrico Preziosi döntése előtt, mivel Ballardini harmadik genovai kitérője elég jól sikerült; tavaly élvonalban tartotta a csapatot, idén pedig hét meccsből négyet megnyert. Teljesen korrekt eredmények, ám a klubelnök felhúzta magát a hétvégi Parma elleni vereségen, ezért megvált az edzőtől.

Utódjáról, Ivan Juricról - azon túl, hogy nagy hatással van rá egykori mentora, a 3-4-3 felkent apostola, Gasperini - azt érdemes tudni, hogy neki is a mostani lesz a harmadik időszaka a Genoa kispadján. 2016 augusztusa és 2017 februárja között nyolc győzelem és hét döntetlen mellett 13 vereség volt a mérlege, utolsó tíz meccsén nyeretlen maradt. 2017 áprilisa és novembere között visszatért, de négy győzelem és négy döntetlen mellé 12 vereség is becsúszott, így másodjára is mennie kellett. Maurizio Zamparini legyen a talpán, aki érti ezt.

3. Hány pontot veszít majd a Juve?

Az öt nagy európai bajnokságból csak a Juventus és a Paris Saint-Germain mondhatja el magáról, hogy október közepén még tökéletes mérleggel áll a bajnokságban (a franciák egyébként egy mérkőzéssel már többet játszottak). Mindkét csapat dominanciája várható volt, és hacsak nem történik valami elképesztő fordulat (sérülés, formahanyatlás stb.) meg is fogják nyerni a bajnokságukat. Inkább az lehet érdekes kérdés, ismét összejön-e a veretlen bajnoki idény a Juventusnak.

2012-ben ez egyszer más sikerült, azzal az emlékezetes szezonnal kezdődött a Juve azóta is tartó sikersorozata. Antonio Conte első évében a torinóiak egész évben megőrizték veretlenségüket, viszont akkor még csak 23 győzelem jött össze a bajnokságban, 15-ször kénytelen volt a döntetlennel is megelégedni a Juve. Egyébként - dacára a veretlenségnek - ha csak a pontszámokból indulunk ki, azóta sem volt annyira "gyenge" szezonja az olasz rekordbajnoknak, 2012 után csak kétszer maradtak 90 pont alatt Chielliniék.

IdényGyőzelemDöntetlenVereségPont
2011/122315084
2012/13276587
2013/143323102
2014/15269387
2015/16294591
2016/17294591
2017/18305395

Idén akár az is reális lehet, hogy tovább javítson saját rekordjain a Juventus, azóta ugyanis, hogy Allegri ül a kispadon, a bajnokság első fele mindig a megfelelő arányok keresésével telt, vagyis általában augusztus és október között volt leginkább sebezhető a címvédő. Most viszont ezt az időszakot hibátlanul, tökéleteshez közeli játékkal hozta le a Juventus, ebből kiindulva érdemes elgondolkozni azon, meddig folytatódhat a jó sorozat, mekkora szezon várható a címvédőtől a bajnokságban.

A kettős terhelés miatt azt nehéz elképzelni, hogy veretlenségét az egész idény során megőrzi a Juve, főleg azért, mert tavaszra előfordulhat egy olyan helyzet is, hogy a bajnokságban már nem sok izgulni valója lesz Allegri csapatának, ellenben a Bajnokok Ligájában több mint valószínű, hogy fontos mérkőzések várnak a Juventusra. Vagyis inkább az lehet érdekes kérdés, sikerül-e beállítani/megjavítani a 2014-es, 33 győzelmes eredményt, ami viszont nem tűnik elérhetetlennek. 

4. Szurkolók: ennél nem lehet nagyobb hülyeséget csinálni. Olasz foci: fogd a söröm.

Önmagában is elég kaotikus a Serie B és a Serie C helyzete, néhány másodosztályú klubról ugyanis nyáron kiderült, fizetésképtelenné vált. Sokan azt várták, hogy az eredetileg 22 fős mezőnyt a Serie C-be visszaesőkkel fogják feltölteni, végül azonban a szövetség úgy döntött, 19 csapattal indítja el a Serie B-t. Ezzel vette kezdetét egy hosszú vita a klubok és a szövetség között, ami még hetekig elhúzódhat. A héten ugyanis az a döntés született, hogy még nem születik döntés.

Teljes a káosz az olasz fociban, a felelősök egymásra mutogatnak | Hosszabbítás

Profi labdarúgó-bajnokságokban ritkán látni akkora káoszt, ami jelen pillanatban az olasz másod- és harmadosztályban uralkodik. Bár a Serie B új idénye lassan két hónapja elkezdődött, még mindig nem dőlt el, hány fős lesz a 2018/19-es szezonban az olasz másodosztály, és kiket sorolnak végül a harmadosztályba.

A Virtus Entella van a legérdekesebb helyzetben, ugyanis a Genova közelében elhelyezkedő csapat jelenleg sem a másodosztályban, sem a harmadosztályban nem játszik meccseket. Az Olasz Olimpiai Bizottság döntése alapján a másodosztályban folytathatná az Entella, az Olasz Labdarúgó-szövetség szerint viszont a CONI nem hozhat döntéseket ilyen ügyekben. Jelenleg mindenki a bíróság döntésére vár, azonban október 9. helyett csak 23-án születhet leghamarabb ítélet.

5. U21-es Aranylabdára jelölték a Milan fiataljait

A France Football hétfőn közzétette az Aranylabdára jelölt 30 játékos nevét, és szokás szerint akad néhány furcsaság a listán, elég ha az amúgy kifejezetten pocsék szezont záró Karim Benzema jelölését említjük. Van azonban a France Footballnak egy másik díja, a Kopa-trófea, amit a legjobb U21-es labdarúgó kap meg. Ennek a jelöltjeit is kihirdették hétfőn, és miután nem annyira meglepő módon Kylian Mbappé neve is bekerült a lehetőségek közé, nem kérdés, ki lesz az első győztes.

Olasz érdekeltsége is akad a fiatalok díjának, ugyanis a Milan két fiatalja, Patrick Cutrone és Gianluigi Donnarumma, valamint a Roma tehetsége, Justin Kluivert is felkerült a listára. Cutrone tavaly a Milan színeiben 10 bajnoki gólt szerzett, minden sorozatot figyelembe véve 18 góllal zárt. Donnarumma korosztályának valószínűleg legtehetségesebb kapusa, viszont a formája nem feltétlenül indokolja a jelölést, az utóbbi időben több potyája volt, mint bravúrja. Kluivert az előző idényt még az Ajaxnál töltötte, 36 mérkőzésen 11 gólja és 5 gólpassza volt. 

Hozzászólások