Serie A - Megint csapat nélkül az olasz foci Horváth Ferije, csak most senki nem érti, miért
Megint csapat nélkül az olasz foci Horváth Ferije, csak most senki nem érti, miért
Fotó: Europress/AFP

Megint csapat nélkül az olasz foci Horváth Ferije, csak most senki nem érti, miért

Németh DánielNémeth Dániel
2018/10/12 14:27

Egészen októberig kellett várni az első edzőváltásra a Serie A 2018/19-es szezonjában, ráadásul rögtön két klubnál is úgy érezték, változásra van szükség. Miközben a nyolc forduló után győzelem nélkül, és -1 ponttal álló Chievo döntése maximálisan érthető, a szezont kiválóan kezdő Genoa edzőcseréje általános értetlenséget okozott szakértők körében is. Akad egy másik, hasonlóan követhetetlen ügy Olaszországban, ugyanis tovább nyúlik a Serie B létszáma körüli vita.

A Serie A nyolcadik fordulójában elmaradtak a nagy meglepetések, Udinében győzött a Juventus (CR csodás gólt lőtt), kemény mérkőzésen verte a SPAL-t az Inter, tartalékos összeállításban nyert a Napoli, a Roma az Empoli otthonából vitte el a három pontot, míg a Milan Suso három asszisztjának és Higuaín duplájának köszönhetően könnyedén nyert a Chievo ellen. A Lazio pedig végre rangadón győzött, az idén bombaformában kezdő Fiorentinát verte 1-0-ra Ciro Immobile (ki más?) góljával.

1. Nem annyira meglepő edzőváltás Veronában

Nincs könnyű helyzetben a Chievo, hiszen a veronai csapatot a szövetség szabálytalan könyvelés miatt (laza 20-30 millióval több bevételt kamuztak be) pontbüntetéssel sújtotta. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a futball törvényszerűségeinek 2001 óta konstans ellentmondó, egy szezont leszámítva stabilan élvonalbeli Chievo rosszabbul járhatott volna, az ügyészség 15 pontos büntetést akart kicsikarni, de a kizárás is szóba jött a lehetőségek között.

Az ügy súlyosságának fényében a három pont mínusz meglehetősen baráti büntetés, elméletben egyetlen győzelemmel le lehetne dolgozni a hátrányt. A probléma csak az, hogy a Chievónak idén nem akart összejönni az az első siker, nyolc forduló alatt mindösszesen két döntetlenre futotta a repülő szamaraktól. Jelenleg hét pont választja el a mínusz egy ponttal álló veronaiakat a bennmaradást jelentő 17. helytől, vagyis tiszta sor, váltani kellett a kispadon.

Lorenzo D'Annának megköszönték a munkát, helyét az olasz szövetségi kapitány szerepében csúfosan megbukó Gian Piero Ventura veszi majd át. A 70 éves szakember a válogatott problémáit nem tudta megoldani, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a Torinóból hat év alatt egy Serie B-csapatból stabil olasz középcsapatot faragott, sőt, egyszer még a nemzetközi porondra is kijutott a Bikákkal. Utóbbi nem lesz elvárás a Chievónál, elég lesz a bennmaradás is, arra meg épp jó lehet.

2. Iszonyatosan meglepő edzőváltás Genoában

Igazából a Chievót leszámítva jelenleg nem sok csapat van, ahol reálisan felmerülhetett az edzőváltás lehetősége/igénye, nagyjából mindenki a képességeinek megfelelően teljesít. Ha mégis mondani kellett volna valakit az aktuális forma alapján, inkább az Atalantával szenvedő Gian Piero Gasperini lett volna, noha az ő kirúgása gyakorlatilag elképzelhetetlen az előző két szezonban elért eredmények fényében. Davide Ballardini nevét pedig semmi esetre sem mondtuk volna.

Ballardini egyike azon olasz edzőknek, akiket általában baj esetén szoktak hívni a klubvezetők, de akivel ritkán szoktak hosszabb távon tervezni. Tíz év alatt tízszer váltott csapatot, és három exénél (Genoa, Palermo, Cagliari) három különböző időszakban edzősködött. Szakmailag nyilván nem említhető két lapon a két edző, de ha itthoni példát kellene mondani, Horváth Ferenchez hasonlítanánk, aki nemrég sokadig lehetőségét kapta meg az egyik kiesőjelölt kispadján, miközben látványos eredményeket nem tud felmutatni.

A régi-új edző, Ivan Juric, aki eddigi két időszakában
25%-os győzelmi rátával rendelkezik a Genoánál.

Utóbbi javarészt Ballardiniről is elmondható, az évek során volt pár csapat, aminek javítani tudott a szerencséjén (ilyen volt egyébként idén a Genoa is), tartós siker azonban sehol nem követte a munkáját. Jelenleg viszont mindenki értetlenül áll Enrico Preziosi döntése előtt, mivel Ballardini harmadik genovai kitérője elég jól sikerült; tavaly élvonalban tartotta a csapatot, idén pedig hét meccsből négyet megnyert. Teljesen korrekt eredmények, ám a klubelnök felhúzta magát a hétvégi Parma elleni vereségen, ezért megvált az edzőtől.

Utódjáról, Ivan Juricról - azon túl, hogy nagy hatással van rá egykori mentora, a 3-4-3 felkent apostola, Gasperini - azt érdemes tudni, hogy neki is a mostani lesz a harmadik időszaka a Genoa kispadján. 2016 augusztusa és 2017 februárja között nyolc győzelem és hét döntetlen mellett 13 vereség volt a mérlege, utolsó tíz meccsén nyeretlen maradt. 2017 áprilisa és novembere között visszatért, de négy győzelem és négy döntetlen mellé 12 vereség is becsúszott, így másodjára is mennie kellett. Maurizio Zamparini legyen a talpán, aki érti ezt.

3. Hány pontot veszít majd a Juve?

Az öt nagy európai bajnokságból csak a Juventus és a Paris Saint-Germain mondhatja el magáról, hogy október közepén még tökéletes mérleggel áll a bajnokságban (a franciák egyébként egy mérkőzéssel már többet játszottak). Mindkét csapat dominanciája várható volt, és hacsak nem történik valami elképesztő fordulat (sérülés, formahanyatlás stb.) meg is fogják nyerni a bajnokságukat. Inkább az lehet érdekes kérdés, ismét összejön-e a veretlen bajnoki idény a Juventusnak.

2012-ben ez egyszer más sikerült, azzal az emlékezetes szezonnal kezdődött a Juve azóta is tartó sikersorozata. Antonio Conte első évében a torinóiak egész évben megőrizték veretlenségüket, viszont akkor még csak 23 győzelem jött össze a bajnokságban, 15-ször kénytelen volt a döntetlennel is megelégedni a Juve. Egyébként - dacára a veretlenségnek - ha csak a pontszámokból indulunk ki, azóta sem volt annyira "gyenge" szezonja az olasz rekordbajnoknak, 2012 után csak kétszer maradtak 90 pont alatt Chielliniék.

IdényGyőzelemDöntetlenVereségPont
2011/122315084
2012/13276587
2013/143323102
2014/15269387
2015/16294591
2016/17294591
2017/18305395

Idén akár az is reális lehet, hogy tovább javítson saját rekordjain a Juventus, azóta ugyanis, hogy Allegri ül a kispadon, a bajnokság első fele mindig a megfelelő arányok keresésével telt, vagyis általában augusztus és október között volt leginkább sebezhető a címvédő. Most viszont ezt az időszakot hibátlanul, tökéleteshez közeli játékkal hozta le a Juventus, ebből kiindulva érdemes elgondolkozni azon, meddig folytatódhat a jó sorozat, mekkora szezon várható a címvédőtől a bajnokságban.

A kettős terhelés miatt azt nehéz elképzelni, hogy veretlenségét az egész idény során megőrzi a Juve, főleg azért, mert tavaszra előfordulhat egy olyan helyzet is, hogy a bajnokságban már nem sok izgulni valója lesz Allegri csapatának, ellenben a Bajnokok Ligájában több mint valószínű, hogy fontos mérkőzések várnak a Juventusra. Vagyis inkább az lehet érdekes kérdés, sikerül-e beállítani/megjavítani a 2014-es, 33 győzelmes eredményt, ami viszont nem tűnik elérhetetlennek. 

4. Szurkolók: ennél nem lehet nagyobb hülyeséget csinálni. Olasz foci: fogd a söröm.

Önmagában is elég kaotikus a Serie B és a Serie C helyzete, néhány másodosztályú klubról ugyanis nyáron kiderült, fizetésképtelenné vált. Sokan azt várták, hogy az eredetileg 22 fős mezőnyt a Serie C-be visszaesőkkel fogják feltölteni, végül azonban a szövetség úgy döntött, 19 csapattal indítja el a Serie B-t. Ezzel vette kezdetét egy hosszú vita a klubok és a szövetség között, ami még hetekig elhúzódhat. A héten ugyanis az a döntés született, hogy még nem születik döntés.

Teljes a káosz az olasz fociban, a felelősök egymásra mutogatnak | Hosszabbítás

Profi labdarúgó-bajnokságokban ritkán látni akkora káoszt, ami jelen pillanatban az olasz másod- és harmadosztályban uralkodik. Bár a Serie B új idénye lassan két hónapja elkezdődött, még mindig nem dőlt el, hány fős lesz a 2018/19-es szezonban az olasz másodosztály, és kiket sorolnak végül a harmadosztályba.

A Virtus Entella van a legérdekesebb helyzetben, ugyanis a Genova közelében elhelyezkedő csapat jelenleg sem a másodosztályban, sem a harmadosztályban nem játszik meccseket. Az Olasz Olimpiai Bizottság döntése alapján a másodosztályban folytathatná az Entella, az Olasz Labdarúgó-szövetség szerint viszont a CONI nem hozhat döntéseket ilyen ügyekben. Jelenleg mindenki a bíróság döntésére vár, azonban október 9. helyett csak 23-án születhet leghamarabb ítélet.

5. U21-es Aranylabdára jelölték a Milan fiataljait

A France Football hétfőn közzétette az Aranylabdára jelölt 30 játékos nevét, és szokás szerint akad néhány furcsaság a listán, elég ha az amúgy kifejezetten pocsék szezont záró Karim Benzema jelölését említjük. Van azonban a France Footballnak egy másik díja, a Kopa-trófea, amit a legjobb U21-es labdarúgó kap meg. Ennek a jelöltjeit is kihirdették hétfőn, és miután nem annyira meglepő módon Kylian Mbappé neve is bekerült a lehetőségek közé, nem kérdés, ki lesz az első győztes.

Olasz érdekeltsége is akad a fiatalok díjának, ugyanis a Milan két fiatalja, Patrick Cutrone és Gianluigi Donnarumma, valamint a Roma tehetsége, Justin Kluivert is felkerült a listára. Cutrone tavaly a Milan színeiben 10 bajnoki gólt szerzett, minden sorozatot figyelembe véve 18 góllal zárt. Donnarumma korosztályának valószínűleg legtehetségesebb kapusa, viszont a formája nem feltétlenül indokolja a jelölést, az utóbbi időben több potyája volt, mint bravúrja. Kluivert az előző idényt még az Ajaxnál töltötte, 36 mérkőzésen 11 gólja és 5 gólpassza volt. 

Hozzászólások