Serie A - Meghamisíthatták a tavaly meghalt olasz válogatott futballista orvosi adatlapját
Meghamisíthatták a tavaly meghalt olasz válogatott futballista orvosi adatlapját
Fotó: Europress/AFP

Meghamisíthatták a tavaly meghalt olasz válogatott futballista orvosi adatlapját

Mártha BenceMártha Bence
2019/07/07 13:32

Nyomoz a rendőrség a tavaly elhunyt Davide Astori ügyében, a gyanú szerint a - mint utólag kiderült - legfontosabb sportorvosi vizsgálatot, a szív terhelésdiagnosztikáját nem végezték el a játékoson, a sportorvosok utólag, jóval a halála után szignálhatták a dokumentumot. 

A Fiorentina csapatkapitánya tavaly márciusban hunyt el tragikus hirtelenséggel, egy Udinese elleni bajnoki reggelén társai hiába várták, nem jött le reggelizni a szobájából. Astori halálának pontos okát azóta sem hozták nyilvánosságra, az orvosi jelentésben csak annyi szerepelt, hogy szívelégtelenség okozta a 31 éves középhátvéd halálát.

Holtan találták a Fiorentina csapatkapitányát, elhalasztották a mai mérkőzéseket | Hosszabbítás

Holtan találták szállodai szobájában Davide Astorit, a Fiorentina labdarúgócsapatának kapitányát. A klub Twitter-oldalának szűkszavú közleménye csak magát tragédia a tényét rögzíti, de sajtóhírek szerint a 31 éves labdarúgót éjszaka érte a halál. Az első információk szerint az ok hirtelen szívmegállás volt.

A mai La Nazione arról tudósít, hogy információk szerint a rendőrség nyomozni kezdett a védő halálának ügyében, mert azt gyanítják, hogy Astori sportorvosi engedélyét meghamisították.

A nyomozás középpontjában Dr. Giorgio Galanti áll, hozzá tartozik Astori kötelező sportorvosi vizsgálati lapjának utolsó aláírása. Az utolsó teszt időpontja az adatlap szerint 2017. július 10. volt, ám a rendőrség azt gyanítja, hogy jó néhány vizsgálatot egyszerűen nem végeztek el a futballistán, és az adatlap aláírása csak jóval Astori halála után, 2019 áprilisában történt meg.

Ez a teszt egyébként nem más volt, mint a játékos sportteljesítmény-élettani felmérése, azaz pont a szív terhelhetőségét mérő teljesítménydiagnosztikai vizsgálat. A rendőrség gyanúja szerint ezt a létfontosságú tesztet egyszerűen nem végezték el a játékoson, holott minden valószínűség szerint megmentette volna az életét, ha időben kiderül, hogy élsportra alkalmatlan a szíve.

A La Nazione azt írja, az adatlapot nem személyesen Galanti hamisíthatta meg, hanem a megbízásából valaki. A lap kitér arra is, hogy ha a vizsgálatot tényleg nem végezték el, Galantit foglalkozáskörében elkövetett, emberéletet követelő hanyagságért helyezték volna vád alá. Illetve fogják is, ha kiderül, hogy megalapozott a gyanú, csak most még hozzácsapják a hatóságok félrevezetését, illetve az okirathamisítást. 

A Serie A aktuális fordulóját is elhalasztották a tragédia miattA Serie A aktuális fordulóját is elhalasztották a tragédia miatt Fotó: Europress/AFP

Davide Astori a Fiorentina előtt a Milan és a Roma futballistája volt, a 14-szeres olasz válogatott középhátvéd mezszámát korábbi csapatai közül a Cagliari és a Fiorentina is visszavonultatta. A kiváló játékost barátnője, és közös gyermekük, az Astori halálakor kétéves Vittoria gyászolja.

via Football Italia

Hozzászólások