Serie A - Megdöbbentő levélben reagáltak az Inter-ultrák a Lukakut ért rasszizmusra
Megdöbbentő levélben reagáltak az Inter-ultrák a Lukakut ért rasszizmusra
Fotó: Europress/AFP

Megdöbbentő levélben reagáltak az Inter-ultrák a Lukakut ért rasszizmusra

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/04 14:45
"Ha valami úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg egy kacsa" - tartja az ősi bölcsesség. Az olasz Internazionale egyik szurkolói csoportja mintha csak ezt akarná cáfolni nyílt levelében, melyben azt állítja: a Cagliari elleni meccsen hallott majomhuhogást mindenki félreértette. Leginkább Romelu Lukaku.

Nem kell nagyon sokat visszautazni az időben, hogy jelentősebb rasszista incidensekre bukkanjunk a Serie A-ban. Ezek jelentős része ráadásul ahhoz a Cagliari-maghoz kötődik, amelyik vasárnap este is főszereplővé lépett elő, amikor jól hallható majomhuhogással próbálta megzavarni a büntetőhöz készülő Romelu Lukakut. Ha abból indulunk ki, hogy a belga válogatott játékos győztes gólt szerzett, mondhatnánk, hogy sikertelenül, de azért az eset egészen biztosan nyomot hagyott a második Serie A-s meccsét teljesítő Lukakuban.

Hahó, ez 2019!

Az Inter támadója Instagram-bejegyzésben reagált a meccsen történtekre. Üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a játékosoknak össze kell fogniuk, a labdarúgó-szövetségeket pedig nemzetektől függetlenül cselekvésre szólította fel. "A futball olyan játék, amit mindenkinek élveznie kellene és a diszkrimináció semmilyen formáját nem lenne szabad elfogadni. Remélem, hogy a futballszövetségek a világ minden részén keményen reagálnak, ha diszkriminációt tapasztalnak!" - írta Lukaku.

Lukaku: 2019-et írunk, de ahelyett, hogy haladnánk, egyre inkább visszalépünk | Hosszabbítás

Romelu Lukaku második interes mérkőzésén is betalált. Mégsem erről, vagy az Inter újabb győzelméről esik a legtöbb szó, hanem arról, ami a belga tizenegyese előtt történt. A hazai szurkolók egy csoportja ugyanis majomhuhogással próbálta zavarni Lukakut, aki a történtek után arra hívta fel a figyelmet, 2019-ben talán már nem ezen a szinten kellene tartani.

Utóbbi Olaszországra különösen érvényes lehet, hiszen az FIGC egy másik, hasonlóan egyértelmű esetben felmentette a szárd fanatikusokat. Akkor a Juventus fiatal - és egyébként olasz válogatott - támadója, Moise Kean kapta a huhogást, azonban a szövetség hathetes vizsgálódás után arra a következtetésre jutott, hogy az "elenyésző jelentőségű" volt. Az is árulkodó, hogy sokan Keant is hibásnak tartották, köztük Leonardo Bonucci és Massimiliano Allegri, mondván: a 19 éves játékos provokálta a hazai szurkolókat.

Maga a jelenség nem új keletű. Hiába javult sokat a helyzet Olaszországban a nyolcvanas évek óta, az elmúlt évtizedből is bőséggel találni rasszista eseteket. A téma ráadásul nem csak az olaszoknál forró, Angliában például a közösségi médiában találják meg rendszeresen a színes bőrű játékosokat. Kurt Zouma, Marcus Rashford és Paul Pogba rendszeresen kap rasszista kommenteket egy-egy gyengébb meccset követően, a chelsea-s Tammy Abrahamet pedig azt követően vették elő, hogy az Európai Szuperkupa döntőjében büntetőt hibázott.

Nem az, aminek látszik

Az Inter-ultrák közleményét olvasva kapásból a "you can't, if you don't"-mémek ugrottak be, sajnos az ügy közel sem annyira vicces. Az angolul és olaszul is posztolt üzenetben ugyanis - ami 17 óra alatt több mint 2000 reakciót, közel 600 kommentet és 700 megosztást váltott ki - védelembe vették a huhogó Cagliari-szurkolókat. Mondván: az, hogy a huhogást rasszistának bélyegezték, csupán egy félreértés következménye, hiszen szerves része az olasz szurkolói kultúrának és a jövőben az Inter-ultrák is alkalmazni fogják.


"Nagyon sajnáljuk, hogy azt gondoltad a Cagliariban történtekről, hogy az rasszista megnyilvánulás volt. Meg kell értened, Olaszország nem olyan, mint sok észak-európai ország, ahol a rasszizmus VALÓDI probléma. Megértjük, hogy rasszistának tűnhetett számodra, de szó sincs ilyesmiről. Olaszországban néha használunk ilyen "eszközöket" annak érdekében, hogy "segítsük a csapatunkat" és felidegesítsük az ellenfeleinket. Nem rasszista indíttatásból, hanem azért, hogy összezavarjuk őket" - olvasható a bejegyzésben. 

"Soknemzetiségű szurkolói csoport vagyunk, a világ minden részéről üdvözöljük a játékosokat. Ennek ellenére mi mindig is használtunk ezt az "eszközt" a többi csapat játékosaival szemben, várhatóan így lesz ez a jövőben is. Nem vagyunk rasszisták, mint ahogyan a Cagliari-szurkolók sem azok. Meg kell értened, hogy az olasz stadionokban az emberek nem csak a saját csapatuknak drukkolnak, de időnként az ellenfél ellen is. Ez azonban nem a rasszizmus miatt van, hanem, hogy "segítsék" a saját csapatukat."

Érezze magát megtisztelve

Visszatérő jelenség, hogy ha egy játékos szót emel az őt ért rasszizmus miatt, esetleg bármilyen formában reagál a pályán, az áldozatot hibáztatják. Így volt ez akkor, amikor 2012-ben Kevin-Prince Boateng a Milan-játékosaként a Pro Patria elleni barátságos mérkőzésen levonult a pályáról, vagy amikor Sulley Muntarit 2017-ben sárga lappal büntette a játékvezető, miután a ghánai felvetette a mérkőzés felfüggesztését. Mindkét esetben felmerült utólag, hogy túlreagálták az esetet. Az Inter-ultrák közleményében is felmerült Lukaku felelőssége.

Képmutatással nem lehet küzdeni a rasszizmus ellen, az biztos! | Hosszabbítás

Hiába az UEFA Say no to Racism kampánya (nálunk A Gyűlölet nem Pálya), időről időre megmutatja arcát a szurkolói réteg sötét oldala, és amíg a döntéshozók beérik képmutató látszatintézkedésekkel, addig nem is fog semmi változni.

 

"Amikor azt állítod, hogy a rasszizmus egy olyan probléma, ami ellen küzdeni kell Olaszországban, te magad is hozzájárulsz a hozzánk hasonló szurkolói csoportok elnyomásához azzal, hogy egy olyan problémát kreálsz, ami egyébként nem is létezik, legalábbis nem úgy, mint más országokban" - írták Lukaku fentebb már idézett bejegyzésére utalva. "A VALÓDI rasszizmus elleni harc az iskolákban kezdődik, nem a stadionokban. A szurkolók csak szurkolók, akik máshogy viselkednek a stadionban, mint a való életben."

Mindezek mellett a közlemény talán legmegdöbbentőbb része, amikor felvetik, hogy Lukakunak valójában megtiszteltetésnek kellene vennie, ha épp huhogást hall a lelátóról. "Arra kérünk, az olasz szurkolók viselkedését tekintsd a megtiszteltetés egy formájának, hiszen attól tartanak, gólt szerezhetsz ellenük, és nem azért bántanak, mert gyűlölnek, vagy mert rasszisták." Hogy mi lehetett a közlemény szándéka, legfeljebb találgatni tudunk, mindenesetre valami azt súgja, az Inter színes bőrű játékosai nem lettek nyugodtabbak. 

Hozzászólások