Serie A - Még mindig nagy bajban az olasz foci nagy túlélője
Még mindig nagy bajban az olasz foci nagy túlélője
Fotó: Europress/AFP

Még mindig nagy bajban az olasz foci nagy túlélője

Németh DánielNémeth Dániel
2018/07/28 19:03

Kevesebb mint egy hónap múlva rajtol a Serie A, de még mindig akad olyan csapat, amelyiknek bizonytalan az élvonalbeli indulása. A Chievót költségvetési csalás miatt vizsgálja az olasz szövetség, és akár az is előfordulhat, hogy a másodosztályba sorolják vissza a repülő szamarakat.

Tekintve, hogy két alsóházi csapatról van szó, relatíve kevés médiafigyelmet kapott az olasz foci legújabb botránya. Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) - egymástól független ügyekben - két klub ellen is vizsgálatot indított. Emiatt az újonc Parma, illetve az előző szezonban megmenekülő Chievo Serie A-indulása is veszélybe került.

Öt pont mínusszal kezdik a szezont

Az olasz futballt története során több jelentős bundabotrány is megrázta már, érthető tehát, hogy árgus szemekkel figyelik a gyanús eseteket. Ennek lehetett az áldozata a Serie B-ezüstérmes Parma, amelynek egy állítólag viccnek szánt üzenet miatt kellett felelnie. Ami történetesen a szezon legfontosabb meccse előtt íródott.

Emanuele Calaio, a klub támadója azzal poénkodott korábbi csapattársainak küldött üzenetében, hogy ha lehet, ne vegyék annyira komolyan az utolsó, sorsdöntő bajnokit.

Bundázás miatt öt pontot levontak a Serie A újoncától | Hosszabbítás

Az olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) közleményben bejelentette, hogy öt pontos levonással sújtják a Serie A-ba 2015 után feljutó Parmát, a klub támadóját, Emanuele Calaiót pedig bundázás miatt két évre eltiltják. A Parma fellebbez a döntés ellen. Korábban mi is írtunk a Parma csodába illő feltámadásáról.

A Parma 2-0-ra győzött a Spezia ellen, a Frosinone pedig 2-2-es döntetlent játszott a Foggiával, így a 2015-ben Serie D-be sorolt Hercegek jutottak fel egyenes ágon az élvonalba. Az indulásuk azonban Calaio gyanúsnak vélt üzenete miatt veszélybe került. Végül a szövetség megkegyelmezett a Parmának, a legnagyobb büntetést, a kizárást legalábbis elkerülte a klub.

A Serie A következő idényét viszont öt pontos levonással kezdi meg a Parma, ráadásul rutinos támadóját két évre eltiltották az üzenet miatt. Mivel Calaio már 36 éves, ezzel valószínűleg véget is ér a karrierjének érdemi része. A Parma fellebbezett az ügyben, így még akár enyhítés is elképzelhető.

Költségvetési csalás a vád

A Chievo Verona ügye egy fokkal már súlyosabbnak tűnik. A vád szerint a veronai klub vezetősége több játékos átigazolási áránál is trükközött, és a valódi vételár 9000%-át könyvelte el a Cesenával megkötött üzleteknél. A Cesenát a szövetség megbüntette, 15 pontos levonással kezdi a következő idényt. Már ha egyáltalán indulnak valahol jövőre.

043_AC_180515030.jpg Fotó: Europress/AFP 

A Cesena ugyanis időközben csődbe ment, és egyelőre egyik bajnokságban sem regisztrált a következő idényre.

Olasz lapok úgy tudják, a Chievo esetében is 15 pontos levonás lett volna a reális büntetés, erre azonban egy eljárási hiba miatt nem került sor. A héten be is jelentette a FIGC, hogy megszüntették az eljárást a veronaiakkal szemben. Csakhogy a Crotone nem nyugodott bele a döntésbe, ezért augusztus 6. és 10. között új tárgyalásra kerül sor.

Még nincs vége

Érthető a Crotone kitartása, ugyanis az előző Serie A-idényt 18. helyen záró dél-olasz kiscsapat indulhatna az élvonalban a Chievo kizárása esetén. Erre akkor kerülhet sor, amennyiben elmarasztaló ítélet esetén legalább hat pontot levon a szövetség a Chievótól a 2017/18-as idényben. A bizonyítékok fényében erre továbbra is megvan az esély.

000_Y23GL.jpg Fotó: Europress/AFP

A Chievo már az előző tárgyaláson is csak azzal tudott védekezni, hogy a szövetség valószínűleg elszámolt valamit, és a könyvelés rendben van.

Amennyiben megbüntetnék a Chievót, úgy az olasz foci egyik nagy túlélője zuhanna vissza a másodosztályba. A Chievo először 2001-ben jutott fel az élvonalba, azóta viszont csak egyszer - a 2007/08-as szezonban - játszott a Serie B-ben. Az évek során többször is a határon táncolt a veronai klub, de szinte mindig megmenekült a kieséstől.

Az előző idénynek is volt olyan szakasza, ahol reálisnak tűnt a Chievo kiesése, végül azonban öt ponttal a vonal fölött végzett, és a 13. helyen zárt. A klub lehetséges kizárása Cristiano Ronaldo debütálását is befolyásolhatja, a Serie A sorsolása szerint ugyanis az első fordulóban a Juventus épp a Chievóhoz látogatna.

Hozzászólások