Serie A - Már nyilvánosan háborúzik a Milan két részre szakadt vezetősége
Már nyilvánosan háborúzik a Milan két részre szakadt vezetősége
Fotó: Europress/AFP

Már nyilvánosan háborúzik a Milan két részre szakadt vezetősége

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/29 15:38
Elég ránézni a tabellára, hogy megállapítsuk: a Milannak még mindig csak egy távoli vágyálom az európai elithez való visszatérés. Bár a csapat formája sokat javult az utóbbi időben - volt honnan, tegyük hozzá - az újfent kevés jót ígér, hogy a klub vezetősége alapvető stratégiai kérdésekben is megosztott. Ami ráadásul szép lassan a felszínre tört.

Az olasz sajtóban szinte napi szinten foglalkoznak a Milan jövőjével. Kérdésekből rengeteg van, válaszokból viszont annál kevesebb, annyi azonban bizonyos, hogy a klub vezetősége mélyen megosztott a stratégiát illetően. Leginkább a két erős ember, a vezérigazgató Ivan Gazidis és a sportigazgató Paolo Maldini áll szemben egymással. Előbbi a fiatalok megvásárlásában és értékesítésében látja a jövőt, utóbbi inkább rutinos futballistákkal erősítené meg az alapvetően már most kifejezetten fiatal (és ebből kifolyólag hullámzóan teljesítő) csapatot.

Ez a töréspont egyáltalán nem számít újdonságnak, már a tavalyi nyár elején előkerült, ami végül az akkori sportigazgató, Leonardo távozásához vezetett. A brazil szakember a téli átigazolások során szerette volna kiegészíteni a rutintalan csapatot néhány bajnokalkattal, például Zlatan Ibrahimoviccsal és Césc Fábregasszal, ám a játékosok életkorára való tekintettel Gazidis megvétózta az ötletet. Mivel az ellentét feloldhatatlannak bizonyult, valakinek távoznia kellett, és végül az erős támogatókkal rendelkező Gazidis maradhatott a helyén.

Ibrahimovic 38 évesen is képes volt lendíteni a Milan játékán./Ibrahimovic 38 évesen is képes volt lendíteni a Milan játékán./ Fotó: Europress/AFP

Gazidis 2018 szeptemberében vállalta el a Milan vezérigazgatói állását, korábban az Arsenalnál töltötte be éveken keresztül ezt a feladatkört. A dél-afrikai születésű Gazidis kifejezetten a Milant megöröklő Elliott felkérésére vállalta a nem túl hálás munkát: a saját lábára állítani a tulajdonosi tőkeinjekciók hiányában középszerűségbe süllyedt óriást. Ehhez a bevételek növelése lenne az egyik kulcs, azon belül is a szponzorkeresés, ám hiába a még mindig jól csengő brand, ezen a téren elmaradt a várt áttörés.

Az egyértelmű csatárgondok mellett talán azért is egyezett bele 2019 végén Zlatan Ibrahimovic megszerzésébe, mert a gyengécske eredmények mellett még igazából eladható sztárja sem volt a Milannak, ami nyilvánvalóan csökkentette a klub marketingértékét.

Egyelőre az olcsón vesz, drágán ad koncepció sem állta ki a valóság próbáját Milánóban. Ennek egyrészről az az oka, hogy a Milan még az európai foci utánpótlásának számító dél-amerikai piacról sem tud igazán olcsón vásárolni, másfelől pedig a megszerzett tehetségek fejlesztése sem halad a várt ütemben. A piros-feketék komoly pénzt fektettek Krzysztof Piątekbe, Lucas Paquetába és Rafael Leaóba is, közülük a lengyel támadó már távozott a klubtól, utóbbi kettő pedig többnyire időhúzó csereként funkcionál.

Ebből fakadhat az az egyébként nem ördögtől való gondolat, hogy egy olyan embert nevezzenek ki a projekt élére, aki szűk anyagi keretek között is megállja a helyét. Gazidis a Red Bull futballprojektjeit koordináló Ralf Rangnickot szemelte ki a feladatra, akit rögtön két feladattal bízna meg: a német szakember lenne az edző és a sportigazgató egy személyben. (Sőt, fantáziadúsabb olasz újságírók olyan elképzelést is megosztottak, miszerint ezeken kívül a scouting átszervezése is Rangnick kezébe kerülne.)

Ralf Rangnick a Milanba tart?/Ralf Rangnick a Milanba tart?/ Fotó: Europress/AFP

Maldini és legfőbb bizalmasa, Zvonimir Boban inkább egy Olaszországban bizonyított, rutinos edzőre bízná a csapatot, sőt, megfelelő eredmények esetén a jelenlegi vezetőedző, Stefano Pioli is maradhatna. Utóbbira kevesebb esélyt látni, a sajtóhírek ugyanis arról szólnak, ehhez meg kellene csípnie a csapattal a negyedik helyet a bajnokságban, ami nem fog megtörténni. Maldiniék ezzel együtt inkább Massimiliano Allegri megszerzésében gondolkoznak, aki viszont csak akkor vállalná a munkát, ha megerősítenék a keretet néhány rutinos játékossal.

A vezetőségbeli töréspontok leginkább a sajtóhírekben jelentek meg, a Milan múlt heti mérkőzését követően azonban már Maldini is elismerte, hogy "különböző vízióik vannak" a Milan következő lépéseiről. Boban pénteki nyilatkozata pedig akár a nyílt háború jeleként is értelmezhető, a klubvezető ugyanis nyilvánosan kritizálta a vezérigazgató módszereit. Szerinte ugyanis Gazidis a megkérdezésük nélkül kezdett el tárgyalásokat folytatni azzal a Rangnickkal, akinek a karakterét Maldini nem tartja kompatibilisnek a milánói klubbal.

"Pár nappal ezelőtt még úgy gondoltam, hogy nincs két tábor a Milanon belül, bár figyelembe kellett venni az ezernyi nehézséget, a kulturális különbséget és a Rossoneri ügye iránt érzett eltérő szenvedélyt" - nyilatkozta Boban a La Gazzetta dello Sportnak. "Az a tény, hogy erről kell beszélnünk, senkinek sem tesz jót. Az a legrosszabb, hogy ezek a szétziláló események pont egy olyan szakaszban történnek, amikor a csapat fejlődik, és látható eredménye van Stefano Pioli munkájának."

075_roselli-torinovm190926_npI8U.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az, hogy még csak nem is figyelmeztettek minket, rendkívül tiszteletlen volt és mindenféle eleganciát nélkülözött. Nem ez a Milan stílusa. Legalábbis nem az a stílus, amire a Milan kapcsán emlékeztem" - szúrt oda Gazidisnek Boban. "Én úgy látom, hogy az egység egyik alapja, hogy megosztjuk az információkat, emellett kölcsönös tiszteletre épül. Erre a hozzáállásra lenne szükségünk, csak így lehet jó érzésekkel dolgozni. Beszéltünk Gazidisszel. Az a Milan érdeke, hogy minél hamarabb összeüljön a vezetőség."

A horvát elmondása alapján Maldinivel a sötétben tapogatóznak, mivel nem tudják, mekkora büdzsével rendelkezik a klub a nyáron. "A tulajdonosoknak egyértelműsíteniük kell a büdzsét és a céljaikat. Összességében tiszteletben kell tartanunk a klub szükségleteit, a költségvetés egyensúlyban tartását, a tulajdonos felelőssége pedig az, hogy a sportszakmai részeket azokra bízzák, akik a klub történelmét és értékét képviselik. Januárban visszavágtuk a költségeket, de még mindig nem tudjuk, nyáron milyen keretek között dolgozhatunk."

"Arra kértek minket, hogy csökkentsük a keret átlagéletkorát, amit mi meg is tettünk, azonban fontos, hogy fenntartsuk a megfelelő egyensúlyt a fiatalság és a rutin között. A januári tevékenységeink is ezt igazolták, mindenki láthatja, mennyit fejlődtek a fiatalabb játékosok az idősebbek mellett" - utalt többek között Ibrahimovic érkezésére. Boban emellett azt is elmondta, a bajnokság megnyerése irreális célkitűzés lenne a következő idényre, azonban legalább annyit el kellene érniük a nyáron, hogy mindegyik olasz csapattal szemben versenyképesek legyenek.

Ebben nyilván sok igazság van, a kérdés csak az, kivel folytatja (?) az építkezést a Milan a nyári hónapokban.

Hozzászólások